Ginkgo biloba


15. června 2011, autor Eva,



Na zahradě máme Ginkgo bilobu neboli Jinan dvojlaločný. Je to úžasný strom, který provází samá „nej“. Pravděpodobně je nejstarším stromem na světě, vyroste do neuvěřitelné výšky 30 m a může se dožít až 2000 let. Také je jedním z neodolnějších zástupců flóry vůči klimatickým změnám.
Při koupi stromu nám zahradnice sdělila, že si každý den utrhne ze stromu lísteček a sní ho. Blahodárné účinky ginkga na naše zdraví jsou dostatečně známy. Rozšiřuje cévy, podporuje krevní oběh a zásobování všech částí těla živinami a kyslíkem. Tedy i mozku, a proto se zlepšuje koncentrace a paměť. Zbavuje hučení v uších a syndromu „studených rukou a nohou“.  
Když musím přeložit velké množství stránek za relativně krátkou dobu, i já si denně po vzoru zahradnice uždibnu lísteček ze stromu „proti blbosti“ a sežvýkám ho. Na zimu konzervujeme jinanové listy ve vodce.
Přípravky s extrakty z ginkga se prodávají řádově ve stokorunách. Cena stromků se pohybuje v rozmezí 1000 až 2000 Kč. Když uvážíte, že strom už budete mít navždy, tak je to pro majitele zahrady určitě výhodná investice. A o velkolepé ozdobě zahrádky ani nemluvě.
 
Takto vypadá strom po deseti letech:

 
 
 
Jinan je ve skutečnost jehličnan, ale jeho jehlice jsou tak rozprostřené, že vypadají jako listy:
 
 






Zařazeno v kategorii Postřehy



Počet komentářů na “Ginkgo biloba” - 3


    fotoeva   (19.6.2011 (22.13))

    Evi je to krásný strom,taky bych si lupla lístek.Parádně si ho vyfotila.Jen tak-jakou chut´má lístek?


    Eva   (19.6.2011 (22.47))

    je to strašně, ale strašně hořký...musíš to rychle zapít...to mi připomnělo příhodu: vyprávěla jsem kamarádce (která má na zahradě taky jinan), že ty lístky dáváme do vodky, ale neřekla jsem jí proč... a ona to pochopila, že si děláme něco jako travaricu, tedy bylinný likér, a vložila cca 3 lístky do lahve s výbornou finskou vodkou... no a ta vodka pak nebyla k pití:-))) ...


    Eva   (19.6.2011 (22.48))

    ještě P.S.: v úterý se určitě stav, dostaneš lístečků na celý rok:-)))



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička