Terminál hromadné dopravy v Hradci Králové


23. srpna 2011, autor Eva,



Autobusové a trolejbusové nádraží v Hradci Králové je prostě úžasné. Vzdušná, moderní, vznešená klenutá konstrukce ohromí na první pohled. Stavba byla započata v roce 2006 a dokončena v září v roce 2008. Tento nevšední a nadčasový dopravní terminál získal v roce 2009 titul Stavba roku Královéhradeckého kraje. Což jen dokládá, že nádraží je chloubou Hradce a Hradečáci jsou na ně náležitě pyšni.
 
 
 
 
Autorem projektu je Ing. arch. Patrik Kotas, architekt, který se věnuje výhradně stavbám v oboru dopravy. Další jeho zdařilá díla jsou např. terminál MHD v Liberci či stanice metra Rajská zahrada.
 
Ocelová konstrukce je zavěšená na předepnutých táhlech:
 
Terminál je rozdělen na dvě haly a nástupiště:
 
 
V obou halách jsou pohodlné čekárny, prodejny občerstvení a informace. Toalety, na rozdíl od těch na pražských nádražích, jsou čisté, udržované a hlavně zadarmo. Což považuji za naprosto přirozené, protože na benzínových pumpách také nic neplatíte. Toaletní papír se nachází v kabinkách, a nemusíte být vystaveni potupnému odvíjení toaletního papíru za přísného pohledu „hajzlbáby“ a nemusíte se stydlivě plížit, když si toho odmotáte moc.  
 
Nástupiště jsou krytá, takže nikde nečekáte v dešti jako např. v Praze na Na Knížecí:
 
A pokud to srovnám se smíchovskou příšerností, která se drze honosí názvem autobusové nádraží, tak v Hradci si máte kde sednout, nástupiště jsou přehledná, neboť všechny autobusy MHD i dálkové přepravy jsou uvedeny na světelných panelech na kraji nástupiště. Proto už z dálky vidíte, odkud vám to jede:
 
 
Autobus do Prahy jezdí z H1, H2:
 
Při čekání na autobus oceníte nejen to, že si na toaletu můžete odskočit hned vedle, ale také, že si jídlo a pití můžete koupit pár metrů od stanice, že nemusíte pracně hledat informace, protože jsou po ruce. Možná si myslíte, že to jsou prkotiny, ale nejsou. Právě takové věci jsou důležité a zlepšují cestovatelský komfort.   






Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování



Počet komentářů na “Terminál hromadné dopravy v Hradci Králové” - 3


    Agin   (24.8.2011 (8.25))

    Přivřít oči, zapojit fantazii a mám před sebou "skoro" Operu v Sydny......


    Eva   (24.8.2011 (13.13))

    Agin, je to neuvěřitelný, ale Opera v Sydney bylo první, co mě napadlo, když jsem nádraží viděla. Nechtěla jsem to tam však psát, abyste neřekli, že mám "velký oči", když jsem ten Hradečák:-)))


    Agin   (24.8.2011 (21.02))

    Zbytečná skromnost Hradečanko, i mne to napadlo téměř okamžitě ..............jsme stejné krve, ty i já....



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička