Expedice Chorvatsko


12. září 2011, autor Eva,



V Chorvatsku jsem byla poprvé cca před 10 lety na Korčule. Tento úchvatný ostrov, o němž se říká, že je to zmenšená kopie Dubrovníku, jsme navštívili koncem května. Užili jsme si liduprázdné písčité pláže, protože zde nebyli skoro žádní turisté a na Chorvaty byla voda moc studená.
Tento rok nás kamarádi pozvali, ať s nimi jedeme do kempu nedaleko Primoštenu. A že to nebude o válení se na pláži, ale že budeme jezdit na kole. A protože na cyklistiku vždy slyším a jela tam fajn parta, nechali jsme se ukecat.
Nejsou zde vyloženě cyklistické stezky, ale když sjedete z magistrály na silničky ve vnitrozemí, nabízí se pohodová a příjemná cyklistika s krásnými výhledy,
 
jako např. na marinu Kremik:
 
Nejednou jsme narazili na silnici, která z ničeho nic končí olivovým hájem. Nebo uprostřed šotolinové či makadamové cesty je vybudovaná asfaltová zatáčka. Primošten leží nedaleko Šibeniku, kde se hodně válčilo, možná tyto rozsypané kousky silnic jsou výsledkem válečného konfliktu. Lidé měli jiné starosti než dodělávat silnice.
Někteří vyznavači bikerských cest se vydali na horu Sv. Ivana, cca 500 m nad mořem. Vrcholu však nedosáhli, neboť většina značených „bike routes“ končila neproniknutelným křovím.
 
Primošten je krásné město ležící na dvou poloostrovech.
 
 
 
 
 
Při návratu z cyklovýletu jsme se zde zastavovali na jídlo. Chorvatská kuchyně není špatná, ale žádnou fotodokumentaci jako v Alsasku jsem nepořizovala, jelikož ke všemu dávají hranolky, a ty netřeba fotit. 
 
Naplánovali jsme si výlet do Národního parku Krka. Nijak jsem z toho nebyla odvázaná, protože prohlížet si v tomhle šíleným vedru nějaké „lupení“ mě moc nelákalo. Nakonec se z toho vyklubalo to nejhezčí, co jsem v Chorvatsku viděla. Tento obrovský a velkolepý park se rozkládá na území 109 km2 a protéká jím řeka Krka, která pramení jako vyvěračka nedaleko města Knin.  
Tvoří nesčetně vodopádů, z nichž nejznámější a nejkrásnější je Skradinski Buk.
 
 
 
 
 
 
Ve městě Skradin jsme nasedli na loď, která nás dovezla do parku.
 
 
Tato úžasná přírodní scenérie je hojně navštěvována turisty, v řece Krce se můžete koupat, ale nesmíte plavat pod vodopády. Tento výjev koupajících se lidí mi připomněl obrazy Pietra Brueghela.
 
Nad vodopády se rozprostírá krajina plná překrásných potůčků a jezírek,
 
v jejichž čiročirých vodách můžete pozorovat ryby jak na dlani.
 
Chvílemi se připadáte jak v pravěku.
 
 






Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování



Počet komentářů na “Expedice Chorvatsko” - 8


    Michal Potac   (13.9.2011 (7.02))

    Jedním slovem - nádhera.


    fotoeva   (13.9.2011 (7.54))

    Souhlasím-nádhera.....


    Agin   (13.9.2011 (8.57))

    Ani já nemám jiné slovo, než - nádhera.


    Radka V.   (13.9.2011 (10.17))

    Omlouvám se, ale trošku se rozepíši o)). Často slyším, že dovolená v Chorvatsku je cosi, co není zrovna in..a věta: my jsmee byli letos JEN v Chosvatsku, se říká ne tak hlasitě, jako názvy jiných destinatcí. Každému dle jeho gusta, ale země se z hotelové pláže nepozná. Já na Chorvatsko nedám dopustit a jsem moc ráda, že Eva opět perfektně ukázala kousek toho, čím je tato země nádherná...dík, že jsem se trochu pokochala o)))


    Radka V.   (13.9.2011 (10.22))

    Omlouvám se za chyby, už si na to psaní budu muset pořídit lupu o)))


    Radka V.   (13.9.2011 (10.25))

    Eví, udělej něco ať se dá zpětně opravovat, mám tak mrňavý písmena, že to mám plný chyb, čímž se omlouvám!


    Eva   (13.9.2011 (20.01))

    Michale, Evi, Agin a Radko, moc děkuji. Mám radost, že se vám fotky líbí. Radko, možnost opravovat komentáře tu je. Stačí jít do Administrace a kliknout na Komentáře.


    Eva   (13.9.2011 (20.11))

    Radko, máš pravdu. Pokud budu porovnávat úroveň služeb, pohostinství a vůbec veškerý servis v zářijovém termínu, tak Chorvatsko je na tom mnohem lépe než např. Toskánsko.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička