Viewegh


7. června 2010, autor Ivna,



            Fejeton
 
 
 
           Je to ostuda, ale ještě jsem nečetla Viewegha. Měla jsem to v úmyslu už dávno, když jsem ležela doma skoro půl roku s rozlámanou nohou.
 
            Opravdu, chtěla jsem si ho přečíst už dávno. Vlastně už před mnoha lety, když jsem viděla Báječná léta pod psa. A jak jsem tak ležela v posteli s tou zlomenou nohou, zase jsem doslala chuť na Viewegha. Poslala jsem si tedy pro něj do knihovny a ouha, žádná šance. Byl jenom na záznam na několik měsíců dopředu. A tak jsem četla, co se dalo a co mi přišlo do ruky a co mi kdo zrovna přinesl. Krause, Mandlovou, Gollovou, Baarovou … musím říci, že tyhle naše prvorepublikové hvězdičky neměly zrovna jednoduchý život. A zase Krause a Pana Kaplana a Deník americké manželky, Hercíkovou, Pawlowskou a už ani nevím po kolikáté Betty MacDonaldovou a dalšího Krause, ale Viewegha pořád ne.
 
            Jednou jsem ho viděla v televizi právě s Ivou Hercíkovou a Halinou Pawlowskou a že prý napsali společně nějaký prázdninový román Tři v háji.
 
            Připomnělo mi to moje školní léta. Kdysi jsme taky s holkama psaly o přestávkách román na pokračování. Jedna začala, hodila téma a další navázala na tu předchozí. Zpočátku to byla docela sranda. Ta, co byla zrovna na řadě, musela nejdřív přečíst, co napsaly ty před ní a pak taky něco vyplodit. Nakonec to byl takový guláš, že nikdo nevěděl, jestli je Sančo Pančo chlap nebo ženská, jestli přijela doňa Eleonora na koze nebo na voze a kdo je vlastně padouch a kdo hrdina a proč.
 
            Měla jsem z toho asi stejný pocit jako pan Viewegh, když poté, co obě dámy (myslím tím paní Hercíkovou coby podváděnou manželku a paní Pawlowskou coby jeho milenku) řekly, že psát takovýto román bylo pro ně potěšením a zábavou, on přiznal, že pro něj ne vždy. Myslím, že u toho asi trpěl jako já tehdy a tím si mě doopravdy získal.
 
            Hned zítra půjdu a nějakého toho Viewegha si konečně koupím. Ale jen toho čistokrevného a soliterního Viewegha! A pak se uvidí. Třeba až si příště zase něco „ulomím“, což by při mnoha mých sportovních aktivitách nemusel být až tak velký problém, přečtu si zrovna ty Tři v háji a možná se budu divit.
 
 
———–
 
 
            Tak jsem si konečně koupila toho Viewegha. Jediný jeho titul, který zrovna měli, byla Lekce tvůrčího psaní. Přečetla jsem to jedním dechem.
 
            Asi taky něco napíšu!






Zařazeno v kategorii Ostatní literatura



Počet komentářů na “Viewegh” - 9


    Ivna   (7.6.2010 (11.10))

    Je to dost složitý a pořád je tam to upravit příspěvek.


    Eva   (7.6.2010 (11.44))

    Dovolila jsem si přeřadit tvůj příspěvek do rubriky Ostatní próza, neboť v rubrice Pokus pak není vidět ve Vaše tvorba. Upravit příspěvek se zobrazuje vždy, když jsi přihlášena, abys mohla se svým dílem dále pracovat, jinak ne.


    Eva   (7.6.2010 (11.49))

    Tři v háji jsem nečetla, ale k Vieweghovi mám rozporuplný vztah, Báječná léta jsem četla několikrát, Nápady laskavého čtenáře považuji za geniální parodii, kdežto ostatní romány mě už tak nebavily.


    Ivna   (7.6.2010 (13.14))

    Díky za názor i za to přeřazení. Ty "Nápady..." si určitě přečtu. Jinak je to stará věc, napsala jsem to v r. 2002. Tehdy mě dost zarazilo, jak ti tři solitéři mohli psát něco spolu. Každý z jiného těsta a každý jiný styl. Tři v háji jsem nečetla dosud a nejspíš ani nebudu. Ber to jako úvodní díl mojí další tvorby.


    Ivna   (7.6.2010 (13.17))

    Ještě mám pocit, že by se ty nejnovější komentáře měly řadit nahoře. Kdo bude po nich pátrat na poslední stránce?


    Eva   (7.6.2010 (15.41))

    Ty komentáře nejsou prioritní, důležité je dílo samotné. A pokud čtenář dílo dočte dokonce, tak na ty komenty určitě narazí:-)).


    Ivna   (7.6.2010 (16.44))

    Nemyslela jsem před dílo, ale řadit je v opačném pořadí. Ale to nic, hlavně že už to funguje. Přeji Tobě, Anně i nám všem hodně dobrého čtení a zábavy.


    Eva   (8.6.2010 (11.23))

    jo tak to máš pravdu, na jiných serverech to taky tak funguje..


    Eva   (8.6.2010 (11.23))

    jo tak to máš pravdu, na jiných serverech to taky tak funguje..



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička