Hvězdné tolary


27. prosince 2011, autor Eva,



Pohádky o vánočních svátcích sleduji z kuchyně, během rozbalování dárků či jako zvukovou kulisu při čtení. Málokterá mě zaujme natolik, abych si ji vychutnala bez „vedlejších činností“. Většina vánočních pohádek se donekonečna recykluje, jejich obsah je notoricky známý, takže ani není důvod si k nim sednout a se zatajeným dechem sledovat, jak to vše dopadne.
 
Na moderní pohádkovou tvorbu nahlížím mnohdy s rozpaky, neboť nemám ráda, když si pohádkové postavy vykají, když se prolínají se současností, když princezna nosí džíny či mluví jazykem protřelé děvy z velkoměsta. Pohádka by měla být klasika.
 
V pohádkové vánoční masáži mě však jedna opravdu „chytla“ a velmi bavila. Byla to německá pohádka Hvězdné tolary, natočena na motivy pohádky bratří Grimmů. Vypráví o statečné holčičce, která se vydá poprosit krále, aby vrátil dětem v Pěnkavím lese rodiče tkalce. Královští vojáci je odvlekli, protože neměli na zaplacení daní, a tak musí tkát jen pro královskou rodinu, zavřeni v neútulných kobkách. Ve vesnici zbyli jen staří lidé a děti. Dívenka přes mnohé peripetie, setkání s podivnými lidmi i s těmi, co jí pomohou, nakonec, díky své inteligenci, rodiče všech dětí zachrání. 
 
Napínavý a jímavý příběh se odehrává v úžasné zimní krajině. Dialogy mistrně napsané, s lehkým nádechem humoru. Krásná blondýnečka v hlavní roli je moc moc sympatická a přesvědčivá. Líbilo se mi, že ani záporné postavy nepřehrávaly, nepitvořily se, nebyly vlastní karikatury a dokonce měly určité charizma.
 
Ve smršti připitomělého pištění, ječení, šišlání strašidýlek, vzdychání princezen, blekotání čertů a žvatlání hloupých rádců, které mně jde tak na nervy v ostatních pohádkách, toto byla příjemná změna.
 
 
Zdroj: https://sledujufilmy.cz/film/hvezdne-tolary-2011/3844/
 
Nechci se dotknout českých filmařů, ale německé televizní pohádky jsou tak nějak hezčí. Nemůžu si pomoct. Nakonec i naše neoblíbenější pohádka Tři oříšky pro Popelku byla natočena ve spolupráci s Němci.






Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička