Na kole za krokodýly


2. května 2012, autor Eva,



Cyklostezky na Znojemsku jsou v perfektním stavu, převážně rovinaté, plynule přejíždíte mezi Rakouskem a Českem, a v které zemi zrovna jste, poznáte jen podle nápisů, tabulek a cedulí. Když chytnete počasí, kdy nefouká, je to pohodová cykloturistika. Ovšem na Moravě fouká dost často a tornáda zde nejsou nic výjimečného.
Byli jsme ubytováni v Hevlíně a místní říkali, že i zde je povětšinou větrno. Když jsme jeli z rakouského města Laa an der Thaya přes Wulzeshofen, byl takový vichr z boku, že to ty subtilnější holky shazovalo z kola. Další den, kdy jsme dělali okruh přes Mikulov, to nebylo o nic lepší. Fičel tak silný protivítr (nechápu, proč cestou tam i zpět, to přeci nemá logiku), že jsme se ploužili rychlostí 10 km/h na lauter rovině. Chvílemi nebylo vidět na krok, jak se zvedala navátá zemina z polí. Jízda v protivětru je horší než v kopcovitém terénu, protože pořád „makáte“, ale „odměna“ v podobě jízdy z kopce vás nečeká. Taky jsme z toho byli servaný jak samice.
Třetí den jsme si udělali výlet do Velkého Karlova, vítr se utišil a my si konečně mohli přehodit na velké talíře a vychutnat si zážitek z rychlé jízdy.    

Laa an der Thaya je krásné město, zejména radnice:
 
 
 
 
Je zde aquapark, kde kromě atrakcí, které známe z domova, mají teplý bazén se slanou vodou. Když se potopíte pod vodu, slyšíte hudbu.

Do Mikulova jsme dojeli přes Rakousko. Hraniční cedule těsně před městem:
 
 
Cyklostezky jsou součástí Greenways, zde konkrétně trasy Krakov – Morava – Vídeň. Trasu lemují železniční zastávky, kde můžete nasednout na vlak a nechat se popovézt. „Čápí slet“ je nedaleko železniční zastávky Jevišovka. Asi proto, že se zde hojně vyskytují.

 
 
Ve Velkém Karlově je krokodýlí farma. Momentálně zde chovají 290 kusů, ale chtějí je zredukovat na 80. Dováží je z Thajska a Francie. Co mě zaujalo, bylo info, že krokodýl vydrží ležet 15 dní zcela nehybně a vyčkává. Když si okolní zvířata na něho „zvyknou“ a přiblíží se, bleskurychle vystartuje. Také umí otevřít tlamu tak, že mu do ní nenateče voda. Nekouše, protože nemá zuby proti sobě, ale trhá. Šancí proti němu moc nemáte, ledaže by byl zrovna nažranej. To pak nepřijímá potravu, i kdyby mu tančila před tlamou. Krokodýl nilský dorůstá do hmotnosti až 640 kg.
 
Mají zde šestileté „kluky“:
 
 
 
a taky osmileté kousky:
 
 
 
 






Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování



Počet komentářů na “Na kole za krokodýly” - 2


    Radka V.   (2.5.2012 (20.11))

    Tobě to tak jde o)))nemusím nikam jezdit a hezky si to od Tebe přečtu a ještě se podívám na fotky, bezvadný...


    fotoeva   (3.5.2012 (18.13))

    Evi bezvadné fotky a počteníčko,tvoje výlety mám ráda.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička