Kašny kolem Bodamského jezera


27. července 2012, autor Eva,



Bodamské jezero je největší zásobárnou vody v Německu a poskytuje pitnou vodu pro 4 miliony lidí v  Bádensko-Württembersku. Přírodní vodu z alpského sněhu a dešťovou vodu přivádí do jezera Rýn. Voda se získává z hloubky 60 m pomocí 10 m vysokých věží na dně jezera (v hloubce 70 m) nedaleko Sipplingenu.

Pitná voda čerpaná z jezera činí něco málo přes jedno procento z celkové odebrané vody ročně. A protože vody je více než dost, v každém městečku a vesnici kolem jezera jsou kašny. A ne ledajaké, všechny jsou nádherné umělecké skvosty.

Ve Fridrichshafenu, přímo před radnicí, se nachází tzv. „Buchhornbrunnen“. Kašnu navrhli a vytvořili manželé Barbara a Gernot Rumpfovi a byla slavnostně uvedena do provozu v roce 2001. Ztělesňuje spojení současnosti s minulostí. Uprostřed stojí ocelový buk s obrovskými listy. Postavy kolem jsou stylizované vzducholodě. Připomínají slavnou událost dne 2. července 1900, kdy se nedaleko Fridrichshafenu na břehu jezera vznesl první Zeppelin.
 
 
 
 
Roh se německy řekne „Horn“ a buk je „Buche“, z toho si složte slovo „Buchhorn“, což je původní název města Fridrichshafen:
 
Kašny na ostrově Lindau:
 
 
 
 
 
 
Vodní schody, studny a fontány na květinovém ostrově Mainau:
 
 
 
 
 
Schaffhausenem jsme pouze projížděli, když jsme jeli na kole k Rýnským vodopádům, takže jsem stihla vyfotit jen toto (německý průvodce říká, že je to město fontán a vodotrysků):
 
 
 
 
 
Tato vodní nymfa je na hradě nad Rýnskými vodopády na švýcarské straně:
 
V Sipplingenu, kde je výše zmíněné vodní dílo, jsme bydleli. I tam jsou pozoruhodné kašny:
 
 
 
 
Vodotrysk přímo z jezera u Kostnice.
 
Nejkrásnější je kašna v Überlingenu. Podrobněji o ní a hlavně o jejím tvůrci, Peteru Lenkovi, který je autorem slavné sochy Imperie v Kostnici, až příště:






Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička