Výlet do vesniček – 16.7.2012


30. srpna 2012, autor Baru,



Ráno se dle dohody sejdeme s průvodcem, cestou koupíme v bufetu oběd s sebou (velmi levný proti restauracím, kam běžně chodíme), jedeme pár minut a vystupujeme. K vesničce jdeme asi hodinu pěšky, je to příjemná procházka s občasnými výhledy.
Přijdeme do vesničky, kde jsou jen místní lidé, žádní turisti, což je super. Projdeme si to a pak nám průvodce říká o jejich stylu života, náboženství, obživě. Jsou to v podstatě zemědělci, muži celé dny kromě neděle tráví na polích, pěstují hlavně kukuřici (na rýži jsou moc vysoko v horách), vyznávají animismus, když staví novou chýši, zabijí a obětují několik býků, když mají zdravotní problémy, lečí je svými metodami, když je to vážnější, jedou většinou do Bajawy, ve středu vesničky mají náhrobky s pochovanými předky.
Všude kolem pobíhají psi. Suší tam plodiny (makadamský oříšek, kakao, kokos). Je to zajímavý, jak některý lidi žijí. Ženský celý dny posedávají s dětmi v náručí, žvýkají nějaký červený plodiny, mají z toho načervenalý zuby a rty, mají to prý místo cigaret s podobnými účinky.
 
Z vesničky jdeme pěšky k autu, které čeká na jiném místě. Cestou průvodce najde papayu, oloupe ji a sníme jí. Je skvělá.
Ptáme se na nějaký věci kolem jejich způsobu života a kultury. Autem dojedeme k teplým pramenům, nejdříve si dáme oběd, superpálivý ale dobrý a skočíme do vody. Parádní koupání a povalování. Kromě 2 místních kluků tam nikdo není.
 
Asi po 2 hodinách jedeme do další vesničky, podobné té předchozí.
 
A zpět do Bajawi, ubytujeme se na základě tipu od francouzské rodiny v příjemnějším hotelu a jdeme zkusit další místní restauraci, indonésko-čínskou.
Pochutnáme si, ale ani zde nemají quacamole, místní sladkou specialitu, dle průvodce chuťovku, kterou běžně píší v jídelním lístku, ale nikde jí nemají. Doteď nám je tajemstvím, co to je. Cestou domů si s průvodcem domluvíme výlet na druhý den na motorkách.






Zařazeno v kategorii Indonéský deník



Počet komentářů na “Výlet do vesniček – 16.7.2012” - 1


    Eva   (30.8.2012 (17.51))

    Já tam žádný psy nevidím. Asi se báli fotografa:-))). Máte moooc sympatického průvodce.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička