Ministerstvo strachu jako audiokniha


11. října 2012, autor Renata Petrickova,



Dostalo se mi té cti, že jsem nikdy nečetla Ministerstvo strachu od Grahama Greena. Umožnilo mi to plně si vychutnat rozhlasovou verzi, kde hlavní roli hrál Radoslav Brzobohatý.
Paradoxní audiokniha. Snad až trochu tragicky osudová, stejně jako příběh sám.
V roce 1991 byla tato hra natočena Československým rozhlasem a umírá Graham Greene.
V roce 2012 byla tato hra vydána v audioverzi a umírá Radoslav Brzobohatý. Navíc přímo v den, kdy toto cédéčko spatřilo světlo světa.
Zvláštní souvislosti, protože i sám příběh je vlastně tragicky osudový. Přitom vás neuvrhne do beznadějné deprese, nevezme vám chuť žít ani iluze o dobru světa. Může za to snad ohraničený svět kulis druhé světové války, ječící sirény nebo temný strach lidí, kdy ze slov a neviditelných gest přímo hmatatelně cítíte, jak se lidé po každém svém slově potajmu otáčí, aby je někdo neslyšel. A přitom nevěří ani tomu, komu svá slova říkají.
To je Ministerstvo strachu: dokonale propracovaný pavouk psychologických nitek, jež vás udrží v tomto napětí, které je tak neskutečné, jako pro dnešní mladou generaci odraz druhé světové války. Příběh je mistrně rozepsaný, rozvíjený a opět zavíjený v nečekané konce. Tady nelze vůbec nic vytknout a zápletka vás udrží v napětí každičkou minutu těch tří hodin poslechu.
Nedá se u toho dělat nic jiného, nic, nač byste se museli soustředit – musíte prostě JEN poslouchat. Nádhernou hru s hlasem tu kromě pana Brzobohatého, předvádí také Hana Maciuchová, Antonie Hegerlíková, Petr Nárožný nebo Petr Haničinec.
A tady musím opravdu smeknout také před výkonem Hany Maciuchové, která tu svou hlavní ženskou roli zvládla lépe, než bravurně. Nezapomutelná naléhavost jejího hlasu je jedním z mistrovství herectví. A do bojácného válečného období je jako dělaná.
„Greenův hrdina tak často bolestně a poraněn tíhne k samotě, a přece cítí, že nemůže zůstat sám,nemůže se zříci podílnictví a odpovědnosti na dějinách světa a musí vylézt ze svého doupěte,“ píše se v anotaci. Ano – a já jsem opravdu ráda, že jsem knížku nečetla – zatím. Jestli je jen zpoloviny tak dobrá a umí vykreslit atmosféru a emoce, tak bych se připravila o nádherný posluchačský zážitek.
 
 
Milovníci psychologických extrémů a dějových zamotanců si tady přijdou na své a to nejen díky druhému cédéčku v pořadí této třídílné série, se kterou se ocitnete v sanatoriu pro choromyslné.
Vydalo vydavatelství Českého rozhlasu, Radioservis, 2012,
www.radioservis-as.cz






Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy



Počet komentářů na “Ministerstvo strachu jako audiokniha” - 1


    Eva   (12.10.2012 (21.51))

    Grehem Green, Lion Feuchtwanger, H.G. Wells a Emil Zola byli autoři, na kterých jsem vyrostla, resp. na gymplu mí nejoblíbenější. Tak se tedy divím, jakto, že jsem tohle od něho nečetla:-). Asi to bylo za bolševika zakázaný.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička