Renata Petříčková: Po hlavě a nadoraz


28. října 2012, autor redakce,



Kniha je životním příběhem Honzy Tománka, obyčejného kluka, který po úraze ochrnul. V tuto chvíli se jeho život láme a osud jakoby se chtěl za vše špatné omluvit. Dává mu šance, po kterých se vrhá po hlavě a nadoraz. Jak se lze obrovskou vůlí a pílí vyšplhat až do elity vrcholové paracyklistiky?
Podporu a pomoc na prvním místě nabízí rodina a ti ostatní už fungují v rolích odborných rádců. V knize jsou části tvořené ve spolupráci s výživovým poradcem Petrem Havlíčkem a fyzioterapeutem Martinem Šťastným. Ti se postarali o vrcholnou fyzickou kondici . Daniel Landa se v roli mentálního kouče postaral o silnou psychiku. Jeho vyprávění je obzvlášť zajímavé a svým způsobem se vymyká celé knize. Nebo je naopak třešničkou na dortu.
 
 
MUDr. Jiří Kříž, primář spinální jednotky v Praze Motole vnesl reálný pohled na úrazy míchy, přiblížil to, co je skryto za zdmi spinálních jednotek a uvědomíme si nesmírnou fyzickou náročnost rehabilitace i psychickou sílu kterou musí postižení prokázat, chtějí-li se vrátit do běžného života. Jiří Kříž ví, o čem mluví – sám je po úrazu tetraplegikem.
Neděste se sportu
Velká část je věnována samotnému sportu, handbiku, tréninku i technické stránce. Pochopitelně, protože právě tento sport by měl být více vidět. Nepoměr mezi jeho popularitou u nás a například v Německu je až do očí bijící. Sama jsem do té doby handbike neznala a tak moje otázky jsou pravděpodobně právě takové, jaké by napadli vás. Snad proto se čtivo stává snesitelným a zajímavým i pro nesportovce.
O to víc potom zaujme zákulisí vývoje kol, Honza Tománek navíc vlastní firmu, která se touto činností zabývá. Není to nic jednoduchého a je to spousta piplavé práce. Stejně jako se sponzory. 
Peníze jsou třeba
Kapitola věnovaná sponzorům nadchne materialisty – jak báječně vymakaný obchod! Ovšem ne tak docela. Generální sponzor Ing. Michal Vaněček, Ph.D., MBA za Nadaci T-Soft Eternity vysvětluje, že sponzorství má v jeho očích i jinou, podstatně lidštější stránku. Tento pohled do zákulisí vrcholového parasportu je rozhodně zajímavý z více důvodů.
 
Příběh o člověku
Z mého pohledu je to pořád víc než sportovní kniha, kniha o jednom životním osudu, ve kterém kdosi využívá nejen každou šanci, která se mu naskytne a jde si za svými cíly. Po hlavě a nadoraz. Sport je jen jednou z možných cest.
Měla to být motivační kniha pro každého. Nakolik je, musí posoudit sami čtenáři. Honzovo dětství, osudný den, pobyt v nemocnici i v rehabilitačních ústavech, výpovědi rodičů, zejména jeho maminky a kamarádů dávají všemu nádech, nad kterým bude možná někdy mrazit. I za tím vším úspěchem se skrývá tvrdý kus práce.
Vydalo nakladatelství Maxdorf, 2012, www.maxdorf.cz, Nadace T-SOFT ETERNITY www.nadaceeternity.cz
 www.honzatomanek.cz a www.petrickova.cz






Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy



Počet komentářů na “Renata Petříčková: Po hlavě a nadoraz” - 2


    Eva   (30.10.2012 (22.48))

    Knížka vypadá velmi zajímavě, asi si ji pořídím.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička