Stieg Larsson: Dívka, která kopla do vosího hnízda. Důstojný a klidný závěr trilogie


17. prosince 2012, autor Renata Petrickova,





Závěrečná část trilogie Milénium je přesně taková, jakou by ji člověk čekal. Rozmotat chuchvalec děje z předchozích dílů je spíše o psychologii, než o akci. I když…
Pomsta je nejsilnější motivace – Lisbeth Salanderová – říká na přebalu hlavní hrdinka. Popravdě jsem od závěrečného dílu čekala víc po vzoru tohoto hesla. Případné útočící zklamání úspěšně zbrzdila série závěrečným epilogů. Přesto lze závěr trilogie Milénium označit za nejklidnější ze všech dílů. Nezklame.
 

Z kvality neubráno, naopak
Vynikl opět Martin Stránský. Jeho hlas k tomuto románu už neodmyslitelně patří, a pokud mohl být v další sérii téměř 18 hodinového čtení zase o chlup lepší, pak je.
Neskutečně mistrným způsobem umí ztvárnit řadu rolí, od ženských (které kdožvíproč, mi přijdou o mnoho lépe zvládnuté, než v prvním dílu Muži, kteří nenávidí ženy) až po hlas starých mužů. To umí naprosto skvěle a tady si tohoto jeho umění užijeme také dost.

Hudba je nevtíravá, a když už se objeví, vtáhne vás do děje nebo příjemně uvolní napětí.
Jinak se příběh odehrává převážně v nemocnici, kde Lisbeth leží po zranění a v soudní síni. Celý její osud, celý její příběh dojde naplnění.

Snad jen na jedno jsem čekala. Co ten vztah a láska Mikaela Blomkvista a Lisbeth Salanderové? Nejvíce jsme si s nimi užili v prvním díle, ve druhém se prakticky nepotkávají a tady to není o nic lepší. Ačkoliv pouhá internetová komunikace je svým zákulisím a způsobem možná ještě více vzrušující, než kdyby trávili jednu společnou noc za druhou.
Protože je díky léčbě Lisbeth načas poněkud odstrčena do ústraní, dostávají tu prostor postavy, které v minulých dílech byly jen okrajovými. Erika Bergerová, Mikaelova šéfová a „milenka“, nebo i jeho sestra Annika Gianniniová, jež Lisbeth velmi šibalsky zastupovala u soudního procesu.
Ten byl nakonec překvapivě krátký, autor se tu už nepokoušel o zvraty a složité zápletky, jen lehce a volně zakončoval dějové spletitosti předchozích dvou dílů své trilogie. Včetně toho, jestli se ti dva dají dohromady – Mikael a Lisbeth? No… Stieg Larsson nechal spíš dost na naší vlastní fantazii.
V posledním díle se vše ukončuje, možná i to je důvod, proč mě napadlo, že bez znalosti předchozích dílů nemusí čtenáře ani posluchače Dívka, která kopla do vosího hnízda zaujmout. Stejně tak by to asi nebyl nejvhodnější děj k zfilmování. Na to byl ten první opravdu nejlepší a nejakčnější.
Ale pokud jste fanoušky tohoto vzrušujícího příběhu, bude poslední díl důstojným ukončením něčeho, co lze s klidem nazvat KULTOVNÍ.

A závěrečné epilogy jsou vzpruhou pro toho, komu chyběla ta stará dobrá Lisbeth.
Vydal: Martin Pilař, ADK Prague, 2012
Distribuce Radioservis, www.radioservis-as.cz
Zdroj: www.cajovnaumodrekocky.cz








Zařazeno v kategorii Knihy, recenze



Počet komentářů na “Stieg Larsson: Dívka, která kopla do vosího hnízda. Důstojný a klidný závěr trilogie” - 1


    Eva   (17.12.2012 (10.10))

    Já jsem právě z celé trilogie viděla jako první tento film, takže máš pravdu. Líbilo, ale nevcuclo.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička