Vánoce v Kérkonoších


23. prosince 2012, autor karel,



BASA A STROMEČEK

převzato

              Tak jennou vo Štěpáně hrali muzikanti tam někde vokolo Rezku v hospodě. Toť se zná, že tu nechyběla ani basa. Pěkně brum brum brum – a holky tancovaly vo' přeterh. A basista, celej upocenej, pořád ňák uzdychal. Von to byl chudej čloujek, doma kůpa malejch dětí, že by je pod větší sejto schoval. A ty chudý vánoce! Jen pár jablíček Štědrá bába dětem přinesla a ňáký sušený slívy. No, hubovec taky byl, a aby byl taky tak štědrej Silvester a Novej rok, vo to se musel postarat táta s basou. Vod muziky k muzice. V hospodě veselo, jen ten basista celej ustaranej, jak na tu malou chasu pomyslel.
              Tu vám letí kolem tý hospody strejc, vánoční stromek v ruce, a měl ho celej voparáděnej. Začínaly juž ty skleněný vozdoby, i ňákej marcipán tam byl i svíčičky.
"Kampak s tou parádou, strejče?", volal na něj šenkýř.
               "Do Jizery! Dyť sem celej dožranej. Celý svátky hledám fajfku a až tejdě sem ji našel v koutě za stromkem, dočista na zemi. To víte, malá chasa! Ale jaký já měl svátky bez fajfky! A tak sem popad celej milej stromek a du ho hodiť do vody. My takový parády nepoměli a dycky sme svátky přežili v pokoji. Až tejdě s tou panskou parádou byl barák vzhůru nohama a fajfka v pekle."
           "I na copak byste to házel do Jizery! Tak ho někomu darujte, třá tady ňákýmu muzikantoj," poudal šenkýř. Strejc se zastavil, pokoukal voknem, i prej třá, může bejť. "Tullečky basista má dětí pelnej pytel, dejte mu ten stromek!"
              No, strejc byl rád, že nemusí běžet až k Jizeře, a basista byl taky rád, že dnes donese chase vopraudu něco náramnýho. Ale japak to vzíť voboje s basou najennou? I tak přivázal stromek i s parádama base na kerk, hodil na řbet, a měli ste vidět tu cestu! Přes vercha a oudolí brouchal se sněhem s tou tíhou a domů to dovlík čistě po zemi.
               Bylo to až k ránu, a tak ani neuleh. Postavili s mámou voparáděnej stromek do kouta, rozsvítili svíčičky a vzbudili děti. Ptejte se, jakou měly ty choudy radost! Viděly, co ještě neznaly, a skákaly jako veverky.
               Teprva tejdě byly u muzikantů ty pravý vánoce, třá to bylo až na Štěpána. Kór když nim k tomu skákání zahrál táta na basu!







Zařazeno v kategorii Ostatní literatura



Počet komentářů na “Vánoce v Kérkonoších” - 3


    Eva   (24.12.2012 (18.06))

    Tvoje povídky se musí číst pomalu a vychutnávat si jednotlivá slova, jako např. choudy či třá. Hubovec je asi kuba, že jo?


    karel   (24.12.2012 (20.34))

    Houbovec není kuba, je to obyčejný hubník. Ten neobsahuje kroupy, jenom trochu krupičky. Kuba není v našem kraji známý.


    Eva   (25.12.2012 (13.52))

    To máš pravdu, já jsem kubu poznala taky až na Sedlčansku, nikdy jsme to u nás v Hradci nevařili. Ale zase tu neznají houbové kyselo.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička