Andělské pohádky


8. dubna 2013, autor Renata Petrickova,




Možná tak trochu vrací lidem víru v anděly. A to především dětem. Udělat pohádku, kde k dětem promlouvají andělé, je úkol literárně velmi obtížný a já jsem byla hodně zvědavá, jak si s ním poradila čtveřice autorek.
Zhostit se ho vkusně a nekýčovitě, je poměrně husarský kousek. Tady se ovšem podařilo, i když nečekejte pořád jen růžové obláčky.
Malinko mě mrzí obrázky, které mohly být více romantické, ale budiž. Pracovat tady bude hlavně fantazie, která si je bude muset rozvinout podle svého. Tím nejkrásnějším, co knížka obsahuje, kromě pohádek tedy, je návod na přivolání svého anděla strážného.
 
Jen tak, jen pro potěšení, jen proto, aby nás potěšil svou fyzickou přítomností. Já nevím, jak vám, ale mě to přijde nesmírně uklidňující:
 „Představa anděla, který patří jen konkrétnímu dítěti, mu dává pocit výjimečnosti, dodává sebedůvěru a poskytuje útěchu a pohodlí. Pokud se vás dítě ptá na svého anděla strážného, vyzkoušejte následující vizualizaci, abyste mu pomohli nalézt odpověď: „Zavři oči a představ si kruh bílého světla. Je to místo, kam vstoupí tvůj anděl strážný. Řekni mu, že by ses s ním velmi rád setkal a zeptej se, jestli by se ti nemohl zjevit. Teď čekej… Co vidíš? Možná anděl nevypadá tak, jak bys očekával. Je možné, že vidíš nějaké zvíře nebo něco úplně jiného. Pokud se na tebe tvůj anděl usmívá, usměj se také: je to zdvořilé! Pozdrav se s ním a poděkuj mu, že se ti ukázal. Teď poslouchej, slyšíš jeho hlas? Pokud máš to štěstí, mohl by na tebe i promluvit. Všímej si, jak něžně se na tebe tvůj anděl dívá. Říká ti, že se nikdy nemusíš cítit osaměle, protože tě neustále opatruje. Teď je čas se rozloučit. Anděl se vytrácí, světlo pohasíná a mění se na tisíc malých hvězdiček. Už je pryč a ty máš pocit, jako by tě zahalil teplý oblak lásky a štěstí.“
A v tomto duchu jsou všechny pohádky, dalo by se říci a byl by to zvonek, příjemným pohádkám konec, na světě jen růžovo.
Jenže… Tyhle pohádky mě v mnohém přišly hodně proti srsti a nepříjemné. Některé jsme s dětmi ani nedočetly. Ve chvíli, kdy obrové chtěli šikanovat nejmenšího z obrů a nakonec (i ten nejmenší) si pro své hrátky vybrali lidi, protože jsou malí a byla tu řeč o rozšlapávání človíčků, nevím… Ano, i tohle je obraz dnešní společnosti, ale…
Proto bych tyto pohádky doporučila dětem starším, nevím, jestli těm nejmenším brát ještě iluze o dobrá světa. Prostě my některé pohádky nesedly, ale to může být jen můj osobní problém.
S nadhledem to naopak oceňuji
Když pohádku dočtete, zjistíte, že došlo k nápravě a často právě s andělskou pomocí. Lidé ani obři nejsou ve své podstatě zlí, jen špatně navedení na své cestě životem. Ve výsledku pak pohádky boří všechno toto zlo ve světě a to temné rozsvěcují andělským světlem. Po těchto pohádkách nebude možná jen tak bezstarostně spát, budete však usínat s vědomím, že vše se může v dobré obrátit, když budeme pozorně sledovat svět kolem sebe a kdoví, andělská ruka může být nedaleko. Může to být zvíře, může to být člověk… závan větru nebo vize,prostě cokoliv, kdokoliv.
Oficiální anotace knihy:
Andělé nás vedou a ochraňují v našem každodenním životě a pomocí této sbírky příběhů se s jejich láskyplnou a milující energií seznámí i vaše děti. Tajuplné a působivé příběhy spolu s postavami a prostředím, v němž se odehrávají, bezesporu podnítí představivost každého dítěte. Nenásilné meditační a vizualizační techniky, které vám kniha rovněž nabízí, posílí u dětí tvořivost a sebedůvěru a zároveň jim pomohou se uvolnit, což jim zajistí klidný spánek. Kniha obsahuje 22 skvěle ilustrovaných příběhů týkajících se celé řady inspirativních témat – od víry ve vlastní schopnosti až po prožívání radosti ze společné práce. Objevte svět pohádkových postav, jako jsou nebojácní cirkusoví artisté, záhadní princové a princezny a odvážní objevitelé. Každý příběh je doplněn poselstvími, která vystihují jeho pozitivní význam. Úvodní část knihy vysvětluje sílu a moc vyprávění a poskytuje podrobný návod, jak připravit děti na klidný a uvolněný spánek. Knížka zároveň obsahuje návod, jak využít příběhu k rozvoji představivosti a tvůrčích schopností vašeho dítěte.
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2013, www.synergiepublishing.com







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy



Počet komentářů na “Andělské pohádky” - 2


    Eva   (8.4.2013 (18.43))

    Renčo, řešení deus ex machina se v dramatu a literatuře objevuje už od starověku a pokud andělé napravují svět, je to takto v pořádku:-))). A andělé tak určitě činí i v těch pohádkách, co jsi nedočetla. Já jsem jako dítě zase nikdy neměla ráda Malou mořskou vílu a Holčičku se sirkami od Andersena. To jsou horory se špatným koncem. Pro děti vyloženě frustrující a depresivní.


    Radka V.   (8.4.2013 (19.19))

    Tak tohle jsem si se zájmem přečetla, zajímá mě co teď frčí v knížkách pro děti a teď teda nevím...jak píše Eva, Andersena jsem vyloženě nemohla, ani jednu pohádku, byla to jedna velká depka. Karkulka, Jeníček a Mařenka je taky saďárna, ale asi tím, že je to kraťoučký se to dá zkousnout.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička