Kouzelné Thajsko „drátěné“


22. května 2013, autor Ajaja,



            Když se řekne Asie, zpravidla si řada z nás představí Thajsko. A když si představí Thajsko, pak je zcela jistě tato představa spojena s pohodou, trvalým úsměvem, spoustou dobrého a pikantního jídla, krásného moře, zajímavých krasových útvarů… Ti, kdo viděli starší filmy o Jamesu Bondovi, zřejmě uvidí před svýma očima něco podobného, jako je tento obrázek z provincie Krabi, i se svými pověstnými „dlouhoocaskami“.
 
Ano. Thajsko zcela jistě je takové. Takové turistické… Můžete se v něm setkat s opičkami, o nichž platí NEKRMIT, ale vy si je stejně nakrmíte…
 
Především se však těšíte na smaragdově mléčné moře, které naleznete zejména v Andamanském moři. Chce to jen navštívit Jižní Thajsko s jeho překrásnými ostrovy, kam ještě civilizace tolik nezasáhla, kde stále džungle převažuje nad betonem.
 
            Budete s nadšením odpočívat na jeho dlouhých, zlatavých plážích…
 
            A přesto… A přesto je Thajsko i jiné. Pro nás, svázané směrnicemi a normami a příkazy – takové tak trochu kuriózní. Takové „drátěné“. Či ještě lépe, zadrátované ?
 
            Na každém kroku vás bude provázet elektrické vedení natažené na chatrných stožárech a kůlech, změť drátů různě smotaných a volně visících v prostoru přímo nad vašimi hlavami.
 
            Mě ty první přivítaly hned po příletu na Phuket, No řekněte sami, není to úchvatné přivítání? Vaše mysl je plná nádherných očekávání a jediné, co se z nich naplňuje, je teplo a vlhký, slaný vzduch. A jako bonus navíc – „dráty“ 
 
 
            Drátuje se a drátuje, bez ohledu na to, kde. Je lhostejno, zda ve velkém městě, nebo na malém ostrůvku. Samozřejmě platí, že čím větší město, tím větší koncentrace drátů. Takže logicky z toho vyplývá, že nejvíce se „drátěným programem“ můžete kochat v Bangkoku. Ať už jdete po ulici nebo jedete tuk-tukem, prostě jsou tam.
 
            Snad každý turista pobývající v Bangkoku navštíví pověstnou uličku baťůžkářů – Khao San Road. Tady první baťůžkáři nalezli své levné hotýlky, odsud vyráželi za památkami, za nočním životem, tady zpravidla absolvovali své první smlouvání, nasedli na svůj první tuk-tuk. Na jejich památku je tu i jeden umístěn. Kde jinde, než mezi „dráty“.
 
            Dráty jsou všude, nejvíce podél cest
 
            Neubrání se jim ani vstupy do chrámů, parků, památek…
 
            Vedou v bezprostřední blízkosti kolem obydlí….
           
     Kupodivu, místní se je nebojí využívat jako naprosto praktický doplněk třeba k zavěšení klícky s ptáčky. Úředník EU by to nerozdýchal.
 
            A nevyhnou se ani domácím obětištím, která často stojí v jejich bezprostřední blízkosti. Leckdy to pak evokuje k otázce, k čemuže se Thajci vlastně modlí? Zda třeba k Budhovi či k těm „drátům“?
           
       Ale víte co? Pojďme si raději Thajsko pamatovat jako oázu klidu, slunce, pohody, jako exotiku, po níž můžeme po nocích si nechávat zdát. Tak hezké sny.
 
 
   Alena Koutná






Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování



Počet komentářů na “Kouzelné Thajsko „drátěné“” - 3


    Eva   (22.5.2013 (20.00))

    Tak tohle je unikátní reportáž, z toho pohledu asi ještě nikdo o Thajsku nepsal. Nejstrašnější jsou ty dráty na bráně do chrámu a pak ta klec. Vrtá mi hlavou, jak to, že to neprobíjí až do té klece, vždyť všechny prvky jsou kovové. Má na to vliv, že klec nestojí na zemi, tedy, že není uzemněná? Elektrice nerozumím, musel by mi to někdo vysvětlit.


    Ajaja   (22.5.2013 (20.25))

    Asi tak, I já se ptala obdobně. Na druhou stranu jsem si uvědomila, že bodejť by si jejich ekonomika nestála lépe než ta naše, když ji nedusí různá ta nařízení a směrnice... Kdyby je měli, tohle bychom nikdy nejspíš neviděli.


    Ajaja   (22.5.2013 (21.21))

    Jo - ta klec je proutěná ;-)



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička