Výchova psem


10. června 2013, autor Ajaja,



Tak vám musím prozradit, že více než 3O let, co jsem vdaná, jsem se snažila, ostatně jako každá řádná manželka, svého manžela tak trochu převychovat. Ne ve všem, samozřejmě, nějaké ty hříšky jim přece pro radost nechat musíme. Ale jeden jeho zlozvyk mě trápil přece jen více, než ostatní. Když se totiž manžel dostane v hovoru do ráže, tak stále zvyšuje a zvyšuje hlas, což samozřejmě není znamením, že se hádáme. On tak činí, i když spolu souzvučíme. Ovšem vysvětlujte to sousedům, že ? Ani vám nemusím zdůrazňovat, že se nedařilo.

Přesto ale došlo k nápravě.

Ne, nejásejte, já na tom nemám žádnou, pražádnou zásluhu. Tu si vydobyl náš pes. Co mně se nezdařilo za ta dlouhá léta, to on dokázal během pár měsíců.

Docela dlouho manželovi tento hříšek toleroval, ale jak dospěl a přestal být hravé štěně a začal dbát na svou důstojnost, začal vyžadovat i klid a harmonii v naší domácnosti, resp. vyžadoval, aby na jeho paničku nikdo nezvyšoval hlas. Takže když jednou – tuším to bylo při nějaké té "výborné" politické debatě, manžel nesouhlasil s diskutujícími a svůj názor na ně sděloval mně (a já s ním vřele souhlasila), tak jako obvykle začal zvyšovat hlas. Naše zvířátko bylo nejprve v klidu. Pak si ale řeklo, že už toho bylo dosta a výstražně zvedlo  v lehu hlavičku. Když to nezabralo, ba naopak manžel přidal decibely, zvířátko se zvedlo a sedlo si proti němu a upřeně mu začalo hledět do očí.

Správně tušíte, místo zklidnění přišly další decibely. Náš pes se zvedl a opřel se předními packami o kolena manžela, který v té chvíli seděl na gauči. A vše se stupňovalo – manžel přidal decibely, pes přidal mručení, manžel přidal další decibely, pes začal vrčet, manžel se nepoučil, zesílil svůj projev a to již náš pes vrčel docela zle a postavil se tak, že si s manželem hleděli z očí do očí.

A to zabralo. Manžel začal ztišovat hlas a ztišoval a ztišloval a ztišoval… a nakonec mluvil pěkně potichoučku. To se pak opakovalo i jindy, kdykoli na mě zvedl hlas, byť nešlo o hádku. Prostě na paničku se nekřičí. Jsem jen zvědavá, až jednou přece jen nějaká ta hádečka bude, zda bude "šeptem". Zatím si nestěžuji, pes budiž pochválen.







Zařazeno v kategorii Ostatní literatura, Postřehy



Počet komentářů na “Výchova psem” - 2


    Eva   (10.6.2013 (9.39))

    Psi vycítí atmosféru v domácnosti, ten tvůj to vyřešil chytře. Co je to za rasu?


    Ajaja   (10.6.2013 (9.45))

    Shiba inu, úžasný gentleman a vychovatel par excellenc ...



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička