Doreen Virtue: Zbavte se svých kil bolesti


27. června 2013, autor Renata Petrickova,



Doreen Virtue v této knize velmi zasvěceně probírá souvislost mezi prožitým zneužitím, stresem a přejídáním. A následně kil navíc, která jsou jen kila ochrany proti další bolesti. Nejdůležitější věc, kterou byste si měly zapamatovat, je tato: Buďte na sebe hodní. Pak zhubnete… tvrdí autorka na konci jedné z kapitol.
Vyrovnat se skutečností, že se v našem životě odehrálo něco šokujícího, co nám zasáhlo do soukromí víc, než je zdrávo, a navíc se za to stydíte, totiž vůbec není jednoduché.
Doreen Virtue jako terapeutka klientů s diagnózou se sklonem k nutkavému přejídání pracovala deset let. Během té doby vyslechla bezpočet příběhů plných bolesti prožité za různých okolností – od tíživých partnerských svazků po kruté zneužívání dětí. Tito lidé neobviňovali okolí, naopak, snažili se potichu a bez zbytečného povyku kolem najít svůj vlastní ztracený klid, zastrašovaný vztekem, hlubokým smutkem, nervovým vypětím, strachem a úzkostí – a to právě přejídáním.

„Já osobně si pocit štěstí představuji jako úlevu od prázdnoty a smutku, které pociťuji po většinu času.“
„Ale ani když jím, se necítím stoprocentně šťastná. Jako bych se rozdvojila, a jedna moje část zhnuseně pozoruje, jak se přežírám. V tu chvíli se nenávidím. Vím, co dělá přejídání s mojí váhou, ale jídlo je někdy to jediné, po čem se mi aspoň na chvíli udělá dobře.“

Výpovědi autorčiných klientek jsou silné a upřímné a často odráží pocity, se kterými se můžou čtenářky ztotožnit. Doreen Virtue si dala za cíl udělat tuto knihu tak, abyste si z ní odnesly zhruba to, co ona sama učí své klientky. Po přečtení jste právě prodělaly její terapii u ní v kanceláři. 
Nakolik se jí to povedlo, musí ocenit každá žena sama. Nebo muž, protože podobnými psychickými problémy trpí i muži, ač se o tom tak často nemluví. S čím však určitě souhlasím, je varování, že celá četba ve vás může probudit velmi zasunuté vzpomínky, hluboký smutek, zlost, záchvaty přejídání, a často pocítíte zlost, stud, hanbu a chuť knihu odložit. Tak je upřímná!
I já jsem občas musela přestat číst a přistihla jsem se, že do sebe házím cukrem obalené jahody (bonbony)…a tak nějak mi je to jedno. Jako do popelnice. Tak to je přesně ono!

Kde jsou příčiny?
Formy psychického či fyzického zneužití jsou různé. Od nevhodných narážek, nevhodných doteků až po násilné akty. Nelze říct, co psychiku postihne více, a už vůbec nelze říci, že nevhodné řeči v pubertě nebo špatně pojaté hry na doktora „nic nejsou“ a že právo na psychické poškození má jen oběť regulerního znásilnění. Už jen odhalení stop, které vám mohou pomoci rozšifrovat, jestli v sobě nějaké takové trauma máte, je velmi zásadní (patří sem poruchy stravovacích návyků, závislosti na návykových látkách, potíže v sexuální oblasti, poruchy spánku, problémy se zařazením se do společnosti, se vztahy, úzkosti, ponižování se nebo sebestřednou, zdravotní potíže související s pohlavními a vylučovacími orgány apod). To vše je tu podrobně rozebráno a rozkryto.

Příčiny mohou být různé a zdánlivě nevinné…
„V noci, když se rodiče dívali na mládeži nepřístupné pornografické filmy, Brenda se přikradla na schodiště a tajně filmy sledovala s nimi. Jako dospělá se nemohla zbavit pocitu, že je sex něco špinavého. TO bylo uvažování, které bylo v konfliktu s jejím manželstvím…“
„Domnívali se, že když Tereza bude odmala sledovat jejich sexuální život, bude vyrůstat s vědomím, že je to něco normálního a krásného. Není však divu, že jejich chování během pohlavního aktu Terezu naopak vystrašilo. Tento strach v ní zůstal až do dospělosti a kdykoli se pak milovala, objevila se jí před očima zvedající se nahá těla jejich rodičů. To v ní vždycky vzbudilo odpor.“
O důvěře, o znovunastolení své sebeúcty, o pochopení proč se to stalo (a že to nebyla naše vina), proč to viník udělal a jak se se vším vyrovnat – o tom všem je tato kniha. Překvapilo mě, že při dietě a změně stravovacích návyků máte nárok na období žalu při ztrátě něčeho cenného (utěšitele jídla), žalu, který je srovnatelný se ztrátou blízkého člověka… Přinejmenším s vámi udělá jediné, naučí vás ZNOVU SE VIDĚT. Vidět se jako osoba, v jiném světle, najednou se budete mít ráda.


Najednou už si nebudete chtít nechat ubližovat a věřte mi, že nejvíc člověk ubližuje sám sobě ve chvíli, kdy se ztotožní s něčím negativním. Pro někoho možná jste nebo jste byla poněkud bezcenná, ale je to důvod se tak chovat? Kvůli jednomu člověku?
Kniha Zbavte se svých kil bolesti je úžasně zpracovanou cestou k vlastnímu já. Doreen Virtue tu na chvíli opět nechává anděly trošku dál a odhaluje tu pragmatickou psychologickou tvář. A ona je naprosto úžasná psycholožka! Vůbec se nedivím, že se kniha stala bestsellerem a když vyšla v Kalifornii poprvé, v roce 1994, musel to být obrovský průlom. U nás v těchto dnech vychází druhé vydání a podle mě jen málo knih, které by na pultech knihkupectví měly zůstat navždy, měly by tý vždy dostupné….
Tohle je jedna z nich.
Protože…
„Bůh chce, abychom byli šťastní a plní radosti, abychom se cítili svobodní, i když se musíme věnovat svým každodenním povinnostem. Nechce, abychom byli na dně, vláčeni svými pocity viny a hlubokou frustrací…“

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2013,
www.synergiepublishing.com, vydání druhé.
www.cajovnaumodrekocky.cz








Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička