Důchodcova radost


30. července 2010, autor P.F.Zarken,



Poslanci rokovali a rokovali, zda budou vypláceny třinácté důchody. Nakonec se to přece jen podařilo prosadit. Bylo to sice o vous, ale přece jenom.

Karel Kropáček seděl u televize a sledoval zprávy. Když uviděl, že třináctý důchod byl schválen, tak se zaradoval, ale ne zase nějak moc. Znal to již velice dobře, že když se na něco těšil, nestálo to za moc. Ozval se mu mobil, tak jej zvedl.

„Dědečku, ahoj, jak se máš?“

„Dobře se mám. Promiň, ale která ty jsi?“ zeptal se, jelikož několik jeho vnuček má podobný hlas.

„Olinka, ty mě nepoznáváš? No teda. Ale já se nezlobím. Hlavně, že je ti dobře.“

„A co se stalo, že se ozýváš po takové době, Olinko?“ zeptal se, ač tušil.

„Ale, dědečku, vždyť je to nedávno… Už víš, co tě potkalo překrásného, dědečku?“

„Nevím, o čem mluvíš, tak se vyjádři,“ odvětil děda a usmál se pod vousy.

„Přece dostaneš třináctý důchod. To jsi rád, že jsem ti to oznámila já.“

„Věděl jsem to, ale stejně jsi hodná.“

„Dědečku, že mně dáš deset a ještě ti dva zůstanou…, prosím.“

„Na co je tak nutně potřebuješ?“ ptá se děda Kropáček.

„Nový počítač. Ten můj starý brzy vyhodím. Velice zlobí a nepůjde už opravit. Teda on by šel spravit, ale nevyplatí se to, víš, dědečku?“

„No dobrá, dostaneš je.“

Vnučka ho ještě chvíli chválila a rozloučila se.

Vzápětí volal vnuk, že mu chybí na zahraniční brigádu tak asi jedenáct tisíc. Děda opět slíbil, že mu vyhoví.

Tak se za večer ozvalo pět vnuček a čtyři vnuci. Všem slíbil finanční pomoc, jelikož je nechtěl zarmoutit. Již si říkal, že už volaly všechny vnučky a vnuci, tak by mohl mít konečně pokoj. Opět se mýlil. Ozval se i jeden synovec, který strašně naříkal, že nemá práci a jestli nesežene aspoň deset tisíc, tak si asi něco udělá. Starý dobrák slíbil i jemu.

 

Děda si sedl a za dobré paměti začal na papíře počítat peníze, které slíbil z třináctého důchodu. Když to všechno spočítal, vyšlo mu sto pět tisíc. Zamyšleně si promnul plnovous. Šel a otevřel úložnou postel. Odemkl starou železnou pokladnu. Měl ji z doby, kdy dělal údržbáře a byla úředně odepsaná a vyhozená.

Vzal do ruky těžký osmatřicítkový revolver. Prohlížel si ho, jako by jej viděl poprvé v životě. Otevřel válec skoro obřadně a pohlédl na náboje v něm. Zase jej zavřel. Zamyslel se nad tím, jak si osud s člověkem pohrává. Odložil jej bokem a sáhl na samé dno pokladny.

V ruce držel objemnou obálku, na níž bylo napsáno: Staré pohledy.

Jako svátost políbil obálku.

„Vidíš, vidíš, dědku, ty starý mezku. Dva měsíce si děláš výčitky svědomí, žes rodině nepřiznal čtvrt milionovou výhru ve sportce. Kde bys dneska byl?“

Děda se usmál a obálku zase uschoval. Vyndá ji, až ten důchod dostane.

Revolver potěžkal a uložil vedle obálky.

Zamkl oba zámky na dva západy.

 







Zařazeno v kategorii Povídky



Počet komentářů na “Důchodcova radost” - 9


    Anna   (30.7.2010 (5.40))

    Zatímco při čtení úvodních pasáží jsem se trochu děsila, že přijde nějaká černobílá kritika soc. systému, jak šel text dál, víc a víc jsem se bavila. Pointa luxusní. Pozor na některé detaily: a pohlédl v něm na náboje - a pohlédl na náboje v něm opakování: starou železnou pokladnu, starý těžký revolver...


    P.F.Zarken   (30.7.2010 (9.42))

    Ani, bez lichocení Ti řeknu, že jsi velice důsledná kritička. Už jsem si to opravil a díky. Líbí se mi také, že tady máte přehledné vkládání a jednoduché opravování. Jedno mi ještě není jasné. Při vkládání neklikám na tlačítko "Vaše tvorba". Je to správně, nebo bych na něj měl klinout? Díky za komentář***


    tonyend   (30.7.2010 (13.48))

    Pobavil jsem se moc. Ještě víc zamyslel nad tím, jak budu mít vnuky, vnučky, synovce... ale jen ten důchod! Prozatím jsem dostal od Kalouse šek na úhradu podílu ve státním dluhu, myslím že to bylo nějakých 120.000Kč. A každý den ta kalkulačka přihazuje další a další tisíce. Budoucí vnoučci odpusťte mi, ale začnu si zhánět od ukrajinců nějakou bouchačku... Tak dobré počtení to bylo.


    P.F.Zarken   (30.7.2010 (15.08))

    Díky ti za příznivý komentář*** P.S.: Nejlepší je udělat si zbrojní průkaz, koupit v obchodě bouchačku a chodit na oficiální střelnici. Dělám to tak několik roků.


    Eva   (30.7.2010 (21.43))

    Skvělý.. krásný absurdní text.. pointa naprosto nepředvídatelná... a jak psal Tonny, ta bouchačka se hodí, až si naši potomci začnou stěžovat, že musí platit "naše" dluhy a že bychom jim to měli nějak kompenzovat:-)).. no a když nevyhrajeme ve Sportce, tak můžeme prodat auto a dům a pofrčet do Dědovy mísy, jak říkali Cimrmani:-))...


    P.F.Zarken   (30.7.2010 (22.48))

    Ahoj, Evi, je to moc milý komentář, za který Ti díky***


    Ivna   (30.9.2010 (23.21))

    Já jsem se jen bála, že ten chudák prodá domek a půjde do domova důchodců a že budu muset uronit slzu. Jsem ráda, že se tak nestalo. Opravdu nečekaná pointa. Líbí :-)))


    P.F.Zarken   (30.9.2010 (23.34))

    Hodné děvče a napslas mi hezký komentář. Díky Ti***


    P.F.Zarken   (30.9.2010 (23.35))

    Jsem ale sklerotik. Díky za Tip dne...:)))



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička