Řecké báje jsou kruté


15. listopadu 2013, autor Renata Petrickova,



Někdy jsou příběhy řeckých mýtů a bájí opravdu kruté. Autorka vzala veškeré události naprosto jedinečným stylem – při jejich čtení jsem se často přistihla, že zapomínám na čas a hltám jednu za druhou. Adrenalinu si při tom člověk užil víc, jak u sledování televizních zpráv, jen co je pravda. Jednoduchý styl, který podtrhuje to podstatné, přičemž v jedné větě dokáže vykreslit zároveň i atmosféru celé situace! Rozhodně jsem z literárního hlediska měla na této knize co obdivovat.

 

Podívejte se nejprve na anotaci:

 

Víte, že nebe nad námi je plné mýtů a bájí? Kolik tajemna a mystiky se skrývá ve hvězdách? Beran, Býk, Blíženci, Rak, Lev, Panna, Váhy, Štír, Střelec, Kozoroh, Vodnář a Ryby. Všem dobře známá znamení Zodiacu. Seznamte se s příběhy, které se vážou nejen ke zvířetníkovým souhvězdím, ale i k dalším souhvězdím severní hvězdné oblohy, jako je Velká medvědice (Velký vůz), Malý medvěd (Malý vůz), Orion, Perseus, Andromeda, Kasiopeja, Herkules, Pegas, Hydra či Severní koruna. Příběhy poutavé, napínavé, mnohdy až kruté. Věčný boj zkaženého lidstva a nelítostných bohů. Každé vyprávění vycházející z řeckého bájesloví je doplněno astronomickým výkladem. Toto unikátní spojení antických mýtů a astronomie je zpracováno v populární, čtivé formě, která je v některých chvílích až dramaticky strhující…

 

Dá se říci, že anotace plně shrnuje to, co vás v knize čeká. Prolínají se v ní dvě roviny. Jedna mýtická, pohádková, a druhá astronomická. Ilustrace v knize se týkají výhradně souhvězdí a připomínají tak možná až vzdálenost a starobylost mýtů. Zároveň však připomínají, jak pohnutý byl někdy osud bájných hrdinů. Autorka sama má mezi oblíbenými mimo jiné jednu: Nevím, zda to zavinil právě anglický film Souboj Titánů, který mě kdysi také ovlivnil, ale nejbližší mi je Perseus a Andromeda. Je to jedna z mála bájí, která nekončí tragicky.“ Ostatně podle ní je tu třeba i příběh o souhvězdí Delfína, které je v podstatě úžasnou pohádkou, jež by si zasloužila filmové zpracování.

 

Nakonec zjistíte, že příběhy jsou velmi rozmanité a tím pádem i překvapivé. Když už si myslíte, že něco už se snad ani dočíst nemůžete, v další báji na vás právě to vykoukne. A to mne inspirovalo i k další otázce na Evu Hölzelovou, existuje vůbec nějaký hrdina, kterým by ze svých bájí chtěla být, kdyby se tedy mohla zasnít a… no však víte co. Eva odpověděla velmi výmluvně: „Která žena by nechtěla být na chvíli bohyní, že? A třeba tou nejkrásnější Afroditou. Ale vážně. Nechtěla bych být žádnou z postav. Při hlubším ponoření do antického bájesloví moc kladných hrdinů zde nenajdeš. Neboť všichni včetně bohů mezi sebou smilní, podvádějí se, vraždí, a ti, kteří ještě donedávna byli úhlavními nepřáteli, jsou dnes největšími spojenci. Je málo hrdinů, s nimiž bys kromě těch výše zmíněných mohla sympatizovat, komu fandit, a i ti nejznámější reci jako Hérakles či Orión napáchali hodně zlého.  Ani bych se nechtěla ocitnout v žádném z příběhů, antické mýty jsou plné masakrů, mučení (Prométheovi orel zaživa kloval játra, Oriónovi vypíchli oči) a krutého zabíjení (Hérakles zabil všechny své děti) a jsou to v podstatě brutální „pohádky“, které dost často končí smrtí hlavního hrdiny.“

 

 

Jsou to vlastně pohádky pro dospělé a věřte mi, že vaše fantazie bude pracovat naplno. V podstatě je tu těžké téma zpracováno velmi lehce a čtivě a opravdu se od něj nebudete moci odtrhnout. Hvězdnou oblohu ráda doporučím do knihovničky snad každému, protože její informační hodnota (báje i astronomické údaje o jednotlivých souhvězdích) je obrovská a díky úžasnému zpracování se k této knize rádi budete vracet – nebo si jí vytáhnou děti, až budou hledat více informací o řeckých mýtech a bájích do školního učiva.

 

I když vážně – ani já bych nechtěla být nikým ze zúčastněných postav z Hvězdné oblohy. Možná jsem někdy akční, ale… Přece jen, čeho je moc, toho je příliš.

 

 

Recenze na knihu Hvězdná obloha

 

Více najdete na:

 

https://www.suvicka.cz/?page_id=29472

 

https://www.suvicka.cz/?p=28409

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička