Vesmír


24. listopadu 2013, autor Tudy,



modrý květ

Vesmír?

 

V hvězdném reji

Stáčí se mlhoviny,

Skrývají červí díry

Blikající pulsary

Pomníky mrtvé hmoty

Kolotoč

O zachování hmoty

V světelném víru

Vzniká i zaniká vesmír

Barevná škála

Lomících se barev

Úžasná podívaná

Pastva pro oči. (21.11.2013)







Zařazeno v kategorii Poezie, Výtvarno, foto



Počet komentářů na “Vesmír” - 6


    Eva   (27.11.2013 (20.15))

    Ten obrázek je k textu více než výmluvný. Nesedí mi tam - pomníky mrtvé hmoty a kolotoč o zachování hmoty - to si vyloženě odporuje. A mám dotaz: Proč píšeš na začátku každého verše velké písmeno? A pak vznikl ten divný slepenec: Kolotoč (proč čárka?) O zachování hmoty.


    Tudy   (27.11.2013 (21.06))

    Pulsar je pro mne pomíkem hvězdy, co se stala pulsarem(tudíž pro mne zemřela). Kolotoč o zachování hmoty je zase z mého hlediska jen o tom, že byť hvězda zanikla, stala se něčím jiným-pulsarem(popř. jiným,třeba bílým trpaslíkem), takže hmota jen změnila způsob existence, ale trvá dál. Ta čárka je přehlédnuté nedopatření. Já si to píšu do PC a sem kopíruji. Tuto složku jsem otevřela už dávno a ať dělám co dělám, vždy mi na začátku řádku naběhne velké písmeno. Už jsem to zkoušela mockrát předělat a po uložení se mi zase ukáže velké písmeno. V souvislém textu mi to nedělá, tak jsem to vzdala.


    Eva   (29.11.2013 (12.25))

    Velká písmena si nedovedu vysvětlit. Ale když mi to pošleš, zkusím to sem vložit znovu.


    Eva   (29.11.2013 (12.30))

    Obdivuji tvé astronomické znalosti a takto když to vysvětlíš, chápu a je mi to jasné, nicméně poezie je především o kráse jazyka, která je postavena nad "teoretický obsah", protože při čtení básnických sbírek čtenář nemívá po ruce vysvětlivky, jak to autor myslel. To je to, co jsem ti, asi neohrabaně, chtěla naznačit.


    Ajaja   (29.11.2013 (21.32))

    No vidíš, já zase záměrně každý verš začínám velkým písmenem. Umožňujemi to iignorovat gramatiky ve smyslu řádne i nterpunkce, ta na mě působí rušivě. Jinak se mi dílko moc líbí.


    Tudy   (30.11.2013 (19.01))

    Evi,já toho moc nevím, jen mne to okrajově zajímá a bohužel mám potom ten problém, že i když by se mi líbilo jen takové hraní se slovíčky, tak odporuje-li to mé logice, nejde mi to. proto dávám příspěvky jako ostatní a nechávám na tobě, zda to jde dát do poezie, či ne.Zatím se tohot náhledu zbavit neumí. Ajaja má zajímavý nápad s těmi velkými písmeny. Zkusím se s tím ještě popasovat a když tak se ozvu. Díky za pomoc :-)



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička