Psí deník V.


26. listopadu 2013, autor Tudy,



Snímek 461

První poslechnutý povel

 

Jelikož jsem Tudyn první a nechtěla udělat moc chyb v mé výchově (jako bych potřeboval JÁ vychovat), tak se obracela s dotazy na všechny, o kterých věděla, že to s námi umí. Samo, že četla i literaturu, jenže vše se jí zdálo málo. Tak se na mne přišel podívat její i dědův kamarád Honza a hned jí předvedl, jak na mne. To sem si dal.

Zavolal na mne, já zvědavé štěně důvěřivě přiběhl a čekal mazlení, pamlsek či hru, jenže on mi naopak sebral mou oblíbenou  pískací hračku a nechtěl mi ji dát. Vždy řekl „sedni“ , dal ruku na můj zadek a zatlačil, až jsem si sednul, potom mi teprve hračku dal. Já si chtěl hrát, ale on mi ji zase vzal a znovu opakoval „ sedni“ a tak to se mnou dělal, dokud jsem nepochopil, že bez sednutí, mi hračku nedá. Byl vytrvalý a já jsem přece chytrý pes- do hodiny jsem to uměl. Tudy mě bylo trochu ze začátku líto, ale už pak věděla, jak na mne a já začínal chápat, že bez poslouchání to nepůjde.

Ona Tudy i volala na psí školičku, jenže zřejmě neměla šťastnou ruku při vybírání. První schůzku měla na Borech v parku a to co jí tam ta mladá dívčina předvedla, ji nenadchlo. Nechtěla hned napoprvé odsuzovat a zkusila to ještě jednou, to bylo pro změnu na kilometrovce a opět byla nespokojena. Povídala, že to co jí tam ukazují, má v knihách a v tom případě je to vyhazování peněz, neb číst umí a vždy, když nám něco nešlo a děda jí říkal. „ nediv se, je to Teriér, ti jsou přeci paličatí“, mu na to odpovídala, „ tak to má Terry smůlu, je sice paličatý teriér, ale já jsem paličatější“. Jo jo, měla pravdu.

Její sestra Ajaja jí poradila,ať mne vychovává podle zákonů smečky a přistupuje ke mě jako máma fena. To se nám osvědčilo nejvíc: kdykoliv jsem drobet víc „ ulítl“, vzala mi za kůži za krkem a dle potřeby zvolila sílu stisku – to stačilo, vůbec se mi to nelíbilo a radši jsem rychle ředil zpátečku.

Venku se mi bála taky dlouho pustit na volno, měla strach , abych se jí nezatoulal. Zkusila to až kolem pěti měsíců. Předvedl jsem jí, že vůbec nemám v úmyslu se od ní někam daleko vzdalovat, ne že bych neobjevoval svět a neběhal kolem, jen jsem si vždy pohlídal, kam jde aby se mi neztratila. I se mi několikrát schovala a čekala, co já na to. Jsem přeci chytrý pes, tak jsem se vrátil tam kde zmizela, vzal stopu a našel si ji- to bylo vítání, smíchu a mazlení.

Je fakt, že s mou výchovou postupovala dost podle knih, jen k tomu zúročila výchovu svých dvou dětí a byla až nepříjemně důsledná. Ještě že tu byl děda. Ten se mne občas zastal, že sice slíbil nemluvit do mé výchovy, ale že mi má dát trochu svobody v rozhodování a věřit mi. Nechtěl abych byl vycepovaný, chtěl , abych mohl předvést i svou inteligenci a Tudy mu dala za pravdu. Ona mne prostě taky nerada umravňovala, jen nechtěla mít ze mne neposluchu rozjíveného. Zatím nám každý říká, že se nám to povedlo- v základu poslouchám a spoustu věcí mi říkají jen tak jako mimochodem a já na ně reaguji, protože si rozumíme.







Zařazeno v kategorii Četba na pokračování, Psí deník



Počet komentářů na “Psí deník V.” - 6


    Eva   (27.11.2013 (20.25))

    Sedni jsme u nás cvičili na piškoty. Piškoty zbožňuje, sedni umí jak kdy, ale když leží na gauči a zařveme lehni, tak se ani nehne.


    Tudy   (27.11.2013 (20.59))

    Je to od mala mlsoun, hračka fungovala spolehlivěji než piškot, či jiný pamlsek.O tom ještě písnem, až budem popisovat návštěvu na agility


    Ajaja   (29.11.2013 (21.40))

    Ano, i my se doma domlouváme jak se dvouletým dítětem. A funguje to spolehlivě. Ostatně, od nového roku je pes (a nejen on) tvor smysly nadaný, tedy již ne věc (nový občanský zákoník). Tak ještě bacha na to, máte-li doma zvířat více,aby vám nezaložili spolek :D


    Tudy   (30.11.2013 (19.02))

    Ajajo, manžel se počítá do které kategorie?


    Ajaja   (30.11.2013 (20.57))

    Manžel je "osoba", takže neplést si ho s věcí ;-)


    Tudy   (1.12.2013 (22.04))

    To já jen chtěla odlehčit, on je dokonce i osbnost



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička