Emancipace z koupaliště


6. prosince 2013, autor cVoK,



     Význam slova emancipace Vám zřejmě osvětlovat nemusím. Přestože jsem muž (moment, raději juknu do trenýrek – ano!), dovolím si tvrdit, že je to věc pro lidstvo přínosná, já osobně ji velmi fandím a rád bych se dožil těch časů, kdy se stane naprostou samozřejmostí.

     Vždy jsem si myslel, že to ženy s onou emancipací myslí opravdu vážně – vymámit se z područí, získat společenskou nezávislost, rovná práva. Těšil jsem se na doby, kdy se mě v baru bude pokoušet sbalit pohledná, dobře oblečená a ještě lépe vydělávající dáma, na první pohled – nebo vlastně spíš záblesk zlaté platební karty – evidentně schopná uživit naši případnou budoucí rodinu. Nic by mne v parném létě nevzpružilo víc než pohled na skrznaskrz propocená trička party fešných kopáček vodovodního přivaděče, nemluvě o doslova snovém dni, kdy v našem špičkovém rubáňovém kolektivu na Dole Paskov přivítáme první skutečnou hornici.

     Jak moc vážně to ženy myslí jsem seznal jednoho letního dne na přeplněném koupališti. Ty tři poměrně mladé grácie, jež se vedle nás uložily do hebkého trávníku plného vajglů se ovšem evidentně nepřišly vykoupat, nýbrž si důkladně a hlasitě postěžovat na svůj nezáviděníhodný život s těmi lumpy manžílky. Paní X se zhroutil svět v okamžiku, kdy jí její Pepa nekoupil žlutou, ale zelenou Fabii jen proto, že na ni měli u prodejce výraznou slevu. A ona chudák už druhý měsíc doslova dře za pár šupů na poloviční úvazek v místním hračkářství. Paní Y zase nemohla přenést přes srdce Frantovo odmítnutí vysněného prodlouženého víkendu v Paříži, protože opět musel sedět v té zatracené práci, tak si alespoň zašla na manikúru a trochu zašopovat. Ani kytku jako omluvu ji nepřinesl, sprosťák jeden. Paní Z byla ze všech tří dotčená nejvíce, neboť ji ten její Lojza jednou večer řekl, že nemusí pořád chodit po restauracích, ale mohla by někdy něco uvařit nebo upéct doma.

     Celým koupalištěm se pak zvučně nesl unisono hlas našich dam, kterak jim manžílkové nedávají tolik peněz, kolik by chtěly, nedostanou práci svých snů (o jinou nestojí, samozřejmě) a ti Frantové, Lojzové a Pepové jsou věčně unaveni z práce. Takhle to přece dál nejde, holky, my také máme svoje práva! Chtěl jsem, trochu rozezlen, nahlas dodat starou známou poučku, že z každého práva vyplývá i nějaká ta povinnost, ale držel jsem ústa. Já přeci té emancipaci fandím.

     Zkuste být opravdu rovnoprávné, milé dámy. Vezměte jakoukoli práci, abyste uživili rodinu, nechtějte po manželovi, aby Vás rozmazloval šperky nebo kožichy, zkuste trávit méně času sněním o bezpracném a pohodlném životě a naopak více pozornosti věnujte Vašemu unavenému Pepíčkovi. Zkrátka neuškodí Vám vzít na sebe více zodpovědnosti než jen za perfektní nehty a hladce depilované nožky. Pokud je emancipace prezentována ve stylu našich tři grácií, pak se vůbec nedivte, že na anketní otázku: „Jaká je podle Vás ideální žena?“ se naprostá většina mužů přiklonila k odpovědi: „Hluchoněmá nymfomanka, majitelka pivovaru“….







Zařazeno v kategorii Ostatní literatura, Postřehy



Počet komentářů na “Emancipace z koupaliště” - 2


    Eva   (6.12.2013 (15.07))

    Ty jsi otevřel zajímavé téma, a to, že na chlapy jsou dnes kladeny neúměrné nároky a že jsou to právě chlapi, kteří pak páchají sebevraždy, protože mnohdy nejsou schopni dostát požadavkům svých náročných manželek a přeneseně mají pocit, že nejsou schopni uživit rodinu. Ty tři ženský na koupališti byly klasické vysávací harpyje, je to ten typ ženskejch, které nesnáším a které svým dokazováním mužské neschopnosti (teď mě omluv, budu trochu vulgární, ale jinak to vyjádřit neumím) "vzaly mužům koule".


    Tudy   (6.12.2013 (21.42))

    Evy, máš pravdu. Ona emancipace neznamená, že teď je vše naruby a mužskej bude makat a ta jeho se válet. Myslím, že je to o tom, jak se umět o chod domova podělit. Rovnoprávnost není o parazitování, ale o rovném podělení se i o nepříjemné a i o příjemné navzájem.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička