Postřehy z Norska: krávy, kozy, ovce


26. srpna 2010, autor Eva,



Kdesi jsem četla, že skupina vědců ze satelitních snímků vydedukovala, že dobytek se pase vždy tak, že má tělo natočeno ve směru od severu na jih. Je to způsobeno tím, že zvířata v sobě mají zabudován jakýsi vnitřní kompas, který jim umožňuje orientovat se v přírodě i spolehlivý návrat domů, pokud se zatoulají daleko od bydliště.
U norských krav se toto pravidlo špatně zjišťuje, protože se moc nepasou a pouze líně leží, a to ve všech směrech nedbajíc nejnovějších vědeckých poznatků. Asi byly zrovna napasené, neřku-li přežrané. A povalují se všude, nezřídka na krajích silnic, kde je řidiči musí objíždět. Kupodivu nikdo z nich nereptá.
Ani ovce rozeseté všude po stráních severojižní pravidlo pastvy nedodržují (a nevypozorovala jsem ho ani u oveček v Anglii či Irsku).  Norské ovce se také rády potulují na vozovkách, ale ještě častěji si zde hoví kozy. Ovce i kozy potkáváte všude, v lese na houbách, cestou na ledovec, na horském výšlapu, pobíhají mezi domy. Od těch našich se přeci jen trochu liší. I když jsou v ohradě, tak jsou čisťounké a vůbec nesmrdí. Tak nevím, čím to je…   

OVCEII

 

ovce PET_UPR

Toto není špatně nastaveno, je to foceno v místě nad Cestou Trollů a byla velká mlha, takže jsme si Heduš žádný panoramata neužili.

KOZY_SUVICKA_UPR

 

 KOZYII_UPR

Kráva_UPR







Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování



Počet komentářů na “Postřehy z Norska: krávy, kozy, ovce” - 7


    tonyend   (27.8.2010 (6.58))

    Nevím čím to fakt je, že za našimi státními hranicemi je všechno jiné. Všechno třeba ne, ale... Ve Švýcarsku i Rakousku v Alpách je tráva neuvěřitelně zelenější, lidé nezahazují při toulkách nádhernou přírodou odpadky na zem... Zblbli sice s "filajovou" krávou Milkou, ale jinak je to fakt o čemsi jiném. Ale Proč? A ten vnitřní kompas u zvířat skutečně funguje!


    Eva   (27.8.2010 (10.37))

    máš pravdu, v Rakousku mají vlek či lanovku skoro na každý "kopec", a přesto tam příroda není zdevastovaná... ten vnitřní kompas funguje, ale ne při pastvě... tady má jeden člověk lamu, ta mu utekla asi 3 km daleko, tak ji celý den naháněli a lama se večer otočila a sama vrátila domů (a zavřela za sebou vrata:-)))


    fotoeva   (27.8.2010 (22.26))

    je to takové až neskutečné,povedlo se ti to.Ten první snímek se mi moc líbí,jsou to frajerky nebo frajeři.(nevím)


    Eva   (29.8.2010 (15.07))

    určitě to jsou "frajerky", neboť beran vypadá úplně jinak:-))


    kovbojka   (6.9.2010 (17.23))

    Staré známé pravidlo: "Za plotem je tráva vždycky zelenější." platí pro koně, krávy, ovce a hlavně kozy. A pro lidi taky.


    kovbojka   (6.9.2010 (17.24))

    Pěkný fotky. Tam musí krásně foukat.


    Eva   (13.9.2010 (13.05))

    kovbojko hlavně pro lidi, zvířata se spokojí s málem:-)).. díky za koment



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička