Steampunk, neuvěří, kdo ho nezažije!


25. února 2014, autor Renata Petrickova,



Steampunk. Styl, který mi byl naprosto skryt. Netušila jsem o něm zhola nic. Bála jsem se, že to bude něco o pankáčích. Než jsem otevřela knížku a začetla se. A probudila se z nesmírného opojení až na jejím konci. Barbara Moore je autorkou mnoha tarotových knih, ale při vší úctě, žádná z nich není TAKOVÁ, jako Steampunk tarot. Přenáším se do snivého "co by kdyby tu zůstala viktoriánská doba, všechny vynálezy měly něco společného s párou, kdyby se nadále nosily korzety, honzíky, dlouhé sukně, dlouhá elegantní saka a ulice osvětlovaly oranžovým světlem plynové pouliční lampy. Jules Verne tuhle dobu popisoval ve svých románech a ač mě fascinovala, více jsem se jí nevěnovala, protože jsou to příběhy pro kluky a pro holku se to nesluší.

 

Ó, jaká chyba. Anebo to všechno čekalo, až se mi do ruky dostane Steampunk tarot. Je to asi největší "literární a tarotové" překvapení, jaké jsem kdy zažila. Z něčeho, o čem jsem si říkala "proboha, co tohle je za blázinec!" vznikly situace, že zhruba za týden steampunk tarot vytlačil můj hlavní používaný Zlatý tarot – a už raději a vždy sahám po steampunku. Jeho mluva a jeho atmosféra mě učarovala tak, jakoby byla pro mne stvořená. A další situací bylo to, že aniž bych si to nějak zvlášť uvědomila, mám doma tři krásné korzety, abych zjistila, že je to naprosto nejpohodlnější prádýlko a oblečeníčko, jaké si vůbec umíte představit. 

 

Steampunk_obal – kopie

 

Možná za chvíli dojde i na nějaký parní stroj a letecké brýle, těžko říct.

 

Brilantní spojení tarotu a steampunku

 

Steampunk jako životní styl a módní směr je zaměřen právě na onu viktoriánskou dobu, kdy světu vládla pára. Už to je samo o sobě nesmírně inspirující prostředí pro tarot. Navíc steampunk se s tarotem shoduje v mnoha základních rysech. Zkoumá vztahy mezi protikladnými energiemi a poukazuje na nutnost urovnání vnitřních konflitků.  Nikdo tu nic nikomu nevnucuje. Náhodně si vyberete jakékoli karty a okamžitě se před vámi rozkládá jedinečný svět osobních příběhů a pravd.  Steampunk si pohrává s myšlenkou, jak se by mohla odehrát historie, kdyby se některé věci staly jinak. Tím se také podobá tarotovému výkladu a TOHLE když vám vleze pod kůži – pak jste těmto kartám zcela propadly.

Nehledě na to, že neskutečné je i pouhé čtení knížky, příběhů jednotlivých karet, čtení o steampunku obecně, o autorčině cestě nejen k těmto kartám. Je to jako kdybyste s ní byli u oranžového plamene krbu nějakou zimní noc a ona vám při šálku horkého punče vyprávěla příběhy barvitější než Šeherezáda. A nakonec pochopíte, jak úžasným způsobem se hodí i do dnešní technické doby.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nová vlna steampunku mě zcela pohltila. Je zajímavým rozjitřením duše a cestou do fantazie, která osvěží, oradostní a já vlastně nevím, jaké slovo ještě zvolit. Ono totiž asi neexistuje.  Připadám si s tímto tarotem jako malé dítě, které právě objevilo další kousek světa a s rozšířenými zorničkami se dívá okouzleně kolem sebe…

A k popisům karet netřeba nic říkat, jsou to živoucí příběhy, které se odehrávají před očima.

"Úspěch máme rádi všichni – žijeme přece ve světě, kde sláva patří vítězům, a ti také shrábnou celou kořist. Možná proto tak rádi hrajeme hry. Pravidla a podmínky výhry jsou vždy jasně dané a každý, kdo se zapojí, zná veškeré důsledky jakéhokoliv kroku, který udělá. Kéž by i skutečný život byl tak snadný! Hra života je však mnohem delší, má daleko širší záběr a je nespočetněkrát komplikovanější než jakákoliv jiná hra.

Podívejte se na spor na kartě Pětky mečů. Muž v parádním červeném kabátku s úchvatným zařízením na sběr mečů a ještě úchvatnějším cylindrem na hlavě je zřejmě vítězem této hry. Zdá se, že je přesvědčen, že cílem hry je sebrat všem jejich meče. Jestli je to tak, je skutečně úspěšný. Ostatní hráči nevypadají vůbec spokojeně, ale to tak u poražených bývá.

Až skončí hra, figurky se uklidí a hráči budou pokračovat v jiných kratochvílích – pokud tedy umí brát věci sportovně. Pokud ne, tak jim to asi trochu pokazí náladu. Ve skutečném životě žádná situace nekončí jako hra. Když lidé v životě cítí, že nějakým způsobem „prohráli“, často se snaží najít způsoby, jak se znovu dostat k tomu, čeho se vzdali nebo o co přišli.

Najdete-li mezi vyloženými kartami Pětku mečů, důkladně prozkoumejte situaci, které se to týká. Mějte se na pozoru před manipulací, podvody a zastrašováním. Možná jste to právě vy, kdo se zdá být v situaci vítězem. Tato karta vám radí, abyste se podívali hlouběji pod povrch svého okamžitého úspěchu. Zvažte jeho případné následky do budoucnosti. Vítězství by vás mohlo stát víc, než se vyplatí."

 

O autorech:

 

Barbara Moore

 

Tarot je součástí života Barbary Moore již přes dvacet let, a to jak soukromého, tak i profesionálního. Tato fascinující směs mytologie, psychologie, umění a historie jí učarovala již na univerzitě a věnuje se jí dodnes. Své poznatky a názory na tarot sdílí ve svých knihách a na svých seminářích a zároveň se sama neustále vzdělává a učí od jiných. Ačkoliv se Barbara Moore v minulosti spíše podobala tarotovému Poustevníkovi, nedávno zjistila, že ji baví cestovat po světě a dělit se s ostatními o svou lásku k tarotu. Ráda o tarotu píše a vydala celou řadu publikací, z nichž do češtiny byly zatím přeloženy dvě – Tarot magického měsíce a Zlatý tarot.

 

Aly Fell

 

Britský výtvarník Aly Fell začínal jako animátor kreslených televizních seriálů pro děti Detektiv Myšák (Dangermouse) a Hrabě Káčula (Count Duckula). Poté se vydal na dráhu ilustrátora a přechodně se také věnoval animování počítačových her. Dnes pracuje jako ilustrátor a ze všeho nejradši vytváří ženské postavy vyzařující velkou vnitřní sílu. Jeho ilustrace můžete vídat v časopisech Spectrum, Exotique a Expose. Aly dále působí jako pomocný redaktor dvou sbírek fantasy umění a jeho práce se objevují i na titulních stránkách časopisů jako je např. ImagineFX. Rád cestuje a se svou ženou již procestoval, co se dá. Oba mají rádi temnou kulturu a poměrně aktivně se angažují v komunitě gotiků.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2014

www.cajovnaumodrekocky.cz

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy



Počet komentářů na “Steampunk, neuvěří, kdo ho nezažije!” - 1


    Eva   (25.2.2014 (20.02))

    Ty karty vypadají moc dobře. Vůbec celá steampunková popkultura vytváří skvělá díla. Tady "náš" Hook je velkým vyznavačem steampunku a vyzná se.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička