Sandra Ingerman, Hank Wesselman: Probuzení do duchovního světa


17. června 2014, autor Renata Petrickova,



„Šamani vidí svět jako sen a umění snít považují za nástroj, který je třeba zvládnout, abychom dokázali v nekonečných stavech reality najít správný směr. Jednotlivé podrobnosti snění se zřejmě od kultury ke kultuře a od šamana k šamanovi liší, ovšem obecné chápání významu snů je v zásadě podobné. Šamani se domnívají, že všechny světy jsou sny a že snící, jenž sní také sebe a jehož sní onen sen, může tyto sny utvářet, měnit, snít znovu a řídit jejich směr. Na rozdíl od dnešní většinové společnosti nepovažují šamani svět za pevně danou realitu. Jejich pohled je mnohem optimističtější a flexibilnější…“

 

Tak to je ukázka z knihy, která má čtenáři pomoci pochopit šamanskou cestu přímého poznání.  Jako úplně obyčejný čtenář, kterému je šamanismus na hony vzdálený, jsem touto knihou proplula se zvláštními pocity pokory. Snad za to může úctyplný literární a informační styl obou autorů.

 

Probuzeni_do_duch – kopie

 

Snad za to může i poslech nahrávek, které k této knize na svých stránkách zveřejňuje také nakladatelství Synergie. Mohu-li tedy těchto pár desítek minut mystické hudby, která mne dovede do hlubin mé duše, považovat za pravé šamanské poselství, chápu, proč se toto téma stává spíš víc komerční  než hluboké.

 

Moudrost šamanismu totiž proniká velice hluboko a obsahuje i kontraverzní prvky, jako jsou halucinogenní drogy nebo podstata založená, jak bylo výše napsáno v ukázce, na snění. Najednou to všem přijde mimo realitu.  Živná půda pro různé extrémní názory a extrémní prezentace.

 

Tady nám autoři opravují mínění o člověku, kterému se říká šaman.

 

A nejen to.

 

Šamanem se nemůže stát každý, a ani to není cílem lidské společnosti, ale žít v souladu se šamanstvím, dát se na šamanskou stezku, může každý. A nakonec to není tak obtížné, protože po přečtení této knihy jsem často měla pocit, že každé duchovní učení, ať vezmeme jakékoliv, je svým způsobem spjato s touto hlubokou moudrostí. Šamani ale více čerpají ze stvoření světa, z přírody, z těsného sepjetí se zvířaty. Z celé knihy vystupuje hluboká moudrost, která je aplikovatelná do běžného života a od které jsme tak krutě odtrženi civilizací a potom se cítíme ztraceni a zmateni, bez cíle a bez vědomí jakéhokoliv s myslu života.

 

Přechodové rituály pro děti, muže, ženy… jak důležité to je, jsme už dnes zapomněli a tak se i děti, muži i ženy ocitají na tenkém ledě nejistoty, protože je sžírá vnitřní pocit, že je už nic nečeká, a když – tak nejistota. Dojemná je i část knihy věnovaná smrti a přechodu na druhý břeh. Jak pro samotného umírajícího, tak pro lidi kolem něj.

 

Probuzení do duchovního světa má dle mého názoru zbytečně obecný  titul, název. Její podtitul „Šamanská cesta přímého poznání“ je určitě trefnější a je to dle mého dnes jediná kniha, která  má hloubku a pokoru a která má našlápnuto stát se kultovní v tomto tématu.

 

Cvičení, která obsahuje, jsou tu naprosto přirozená a zakotvená v realitě, a tu jsou i jiná, u kterých se opravdu potřebujete oddělit od světa a užít si svou chvilku klidu. Svět svého vnitřního zvířete, svého splynutí s přírodou a sebou samým, představuje fascinující cestu do hloubi duše, kde…

 

Kde najdete třeba právě to, co hledáte.

 

Anebo si tu jen krásně, ale opravdu krásně, odpočinete na duši.

 

Autory této knihy je dvojice:

 

Sandra Ingerman:

 

psychoterapeutka, která na svých seminářích kromě šamanismu vyučuje také způsoby, jak odvrátit znečištění životního prostředí všude na světě. Je oceňovaná pro svou schopnost propojovat starodávné šamanské praktiky s moderní kulturou. Napsala mimo jiné knihy Shamanic Journeying, Soul Retrieval, Medicine for the Earth a další. Žije v Novém Mexiku.

 

Hank Wesselman, Ph.D.

 

paleonantropolog a učitel šamanismu, který jako výzkumník spolupracoval s dalšími vynikajícími antropology na odhalování tajemství počátků lidského osídlení v Africe. Je autorem knih Spiritwalker, Medicinmaker, Visionseeker, Journey to the Sacred Garden a Spirit Medicine. Žije na Havaji.

 

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2014, www.synergiepublishing.com

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička