David Deid : Prostá pravda


22. ledna 2015, autor Renata Petrickova,



Tak v téhle knize David Deida popisuje věci běžné, každodenní, a přechází až k věcem vášnivějším, emočnějším, ba až dráždivě erotickým.  Když to zjednoduším, názorně se podle něj můžete naučit prostě jen prožívat přítomný okamžik a taky se dozvědět, co člověk potřebuje vědět o temných formách milování. Och! No prostě takových padesát odstínů šedi, ale pozor, zcela nekomerčních a nehambatých… 

 

Prostá pravda

 

K této knize jsem přistupovala opatrně, říkala jsem si, že v ní asi bude jen shrnuto to, co už z předchozích Deidových knih dobře znám. Ale jak známo, opakování je matka moudrosti a tak to nevadí. Pravda byla taková, že opravdu mnohé autor opakuje, ale přidává své další badatelské myšlenky a rozvíjí témata, která v předchozích knihách nerozvíjel, nebo tam byla jen okrajová.  Naučíte se přetrhnout cyklus uzavírání se emocím a lidem, pochopíte, že ve svém životě máme neměnné faktory (například průběh těhotenství naší matky) a kromě toho naprosto odevzdaného milování třeba jednu velmi zajímavou věc.  Vztek. Emoce, za kterou se máme tendenci stydět nebo s ní nakládat ne zrovna s láskou a pokorou. Jenže vztek má dvě podoby.

 

SPOUSTA LIDÍ JE PŘESVĚDČENA, že milovat znamená být milý a mírumilovný. Jenomže láska je otevřenost. Všechny emocionální projevy jsou vlny v oceánu lásky. Dokonce i vztek se může pohybovat v hluboké lásce.

 

Představte si, že najdete své děti v otevřené skříňce pod kuchyňským dřezem. Dcera má u pusy láhev čističe odpadů. Syn si chystá nalít do očí louh a vaše nejmenší se hodlá napít prostředku na hubení hmyzu.

 

Bez přemýšlení zařvete: „Ne!“ Seberete dětem jedy a okřiknete je: „S tím si nemůžeš hrát! Je to hrozně nebezpečné!“ Možná každé z nich vezmete za ramínka a zatřesete jimi. Děláte to, protože je tolik milujete. Pak si vzlykající ratolesti přitisknete na hruď. „Miluji vás! Mám vás moc rád a nechci, aby se vám něco stalo.“

 

Vzhledem k tomu, že váš vztek vzešel z lásky, zanedlouho se uvolníte, děti se uklidní a ucítí vaši láskyplnou péči. V očích máte slzy stejně jako vaše děti. Cítí vaši lásku, ale zároveň pochopily naléhavost, s jakou jste je okřikli: „Pozor, nebezpečí! Váš vztek pronikl skrze nenucenost té chvíle. Je to vážná věc. Tichý a jemný hlas nevyjádří vaši lásku s takovou naléhavostí, silou a účinkem.“

 

Rozdíl mezi vztekem, který ničí a ubližuje, a mezi vztekem z lásky je podle mého názoru  tak zásadní, že by si ho měly osvojit především maminky, ženy, manželky a milenky…  Aby se potom za podobné vzteky z lásky zbytečně neobviňovaly… A zpětně, abychom se všichni uměli vyvarovat vzteku ničivého, který není produktivní. Zatímco ten láskyplný motivuje a prohlubuje důvěru mezi lidmi, ten druhý nikoliv.

 

„Někdy je potřeba, aby zasáhla vášeň. Podobně jako tomu bylo v případě dítěte, které cucá jed pod dřezem, naléhavost vaší lásky nenechá váš intimní vztah uvadnout a zahynout. Pokud váš partner ohrožuje svůj růst tím, že není tak otevřený, jak by mohl být, vaše milující srdce může s klidem zařvat.“

 

Tato kniha je opět z těch, která si zaslouží místo na nočním stolku pro chvíle, kdy budete mít chuť NAUČIT SE BÝT LEPŠÍM A VYROVNANĚJŠÍM ČLOVĚKEM. A já si jsem jista, že v této knize si každý najde nějaké to drobné téma, které osloví právě jeho a něco, co si v sobě už jako moudrost poneseme celý život. Pro mě je to třeba tahle zloba a vztek, zpětně jsem pochopila dvě situace v mém životě, ve kterých jsem se chovala jednou podle prvního vzorce a podruhé podle vzorce druhého. A ostatně – i reakce „oběti“ byla pokaždé zcela jiná.

 

O autorovi:

 

David Deida je považován za jednoho z nejpřevratnějších a nejprovokativnějších duchovních učitelů současnosti.  Jeho učení a knihy o radikálně praktické spiritualitě hluboce ovlivnily směr našeho duchovního a sexuálního růstu.  Jeho knihy byly přeloženy do více než pětadvaceti jazyků a stávají se doporučenou literaturou na univerzitách, workshopech a mužských i ženských skupinách na celém světě.  Jako cenný zdroj pro duchovní transformaci a posvátnou sexualitou ho cituje mnoho dalších autorů.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2014, www.synergiepublishing.com

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička