Olivia Dupin: Bez lepku a chutně. Úžasná kuchařka!


28. ledna 2015, autor Renata Petrickova,



Vida, bezlepková kuchařka a jak mne zaujala! Pro ty, kdo musí dodržovat stravování bez lepku, je tato kniha pokladnicí nových chuťových možností a pro ty ostatní je to překvapivé zpestření jídelníčku. Získáte odvahu něco zkusit, a tak se můžete směle pustit do pochoutek jako jsou parmazánové polentové hranolky.

 

Naučíte se připravovat medové tyčinky, musli, péct bezlepkově, dělat zmrzlinu, péct koláče, upravovat rýži nasladko, upravovat maso, slávky, ryby i jiné mořské plody na zajímavé způsoby, to samé s ovocem a zeleninou. Tato kniha je pro mne opět nevyčerpatelnou studnicí nápadů. Omáčka z červeného vína, kukukřičnošpenátová omáčka, krémová omáčka s rajčaty sušenými na slunci… prostě se sliny jen sbíhají a ruce svrbí na to zapnout sporák a dát se do práce.

 

000000411_t2

 

Žádná nechutná dieta, kdepak!

 

A na své si tu přijdou i milovníci tučného a nezdravého. Takový pečený bůček s jablky a hruškami… pane jo, ale ostatně, když si k bůčku nedáte knedlíky nebo brambory, ale sníte ho pěkně s těmi vůní masa nasáklými pečenými hruškami a jablíčky, tak se vůbec nic nestane. Lenka Kořínková podle takové kombinace klidně i hubne. Mimochodem, inspiraci tady najdou všichni, i ti, kteří jedou dělenou stravu. Tenhle vypečený bůček je jak dělaný pro „zvířátkové dny“.

 

Absence těžkého lepku dělá z těchto receptů lehká jídla, což nejlépe poznáte na vlastní kůži, či spíše žaludek.

 

A navíc se možná i lépe rozhlédnete v obchodě se zdravými potravinami. Netušila jsem, že existují pohankové nudle. Báječně nahradí špagety. Že existuje speciální kukuřičná mouka masa harina, ze které vytvoříte fenomenální domácí tortilly.

 

Vysoká škola vaření…

 

A pro pokročilé, takový krémový zabaglione se šumivým vínemm, jahodami a broskvemi. Báječné. To mě uchvátilo dokonale, protože mi došla jedna věc. V tom všem okouzlení touto knihou jsem si řekla, jak vlastně nám rohlíky, houskové knedlíky a jiné lepkové –íky ničí tu kulinářskou tvořivost. Ne, že bych si zrovna místo snídaně každý den šlehala šlehačku se žloutky a šumivým vínem, ale… je to dobrý tip pro návštěvu. Je to vcukuletu hotové a nemusíte péct kynuté buchty nebo perník s polevou.  A třeba v létě takový dezert přijde vhod.

 

Autorka je sama celiatička

 

Abych jen nebásnila o receptech, vrátím se k autorce knihy. Ta je sama celiatičkou a její cesta za touto diagnózou nebyla rozhodně jednoduchá.  Je to nemoc, která se často skrývá, a lékaři  uvažují spíše o množství jiných diagnóz. Od typických trávicích potíží, až po migrény, psychické problémy, únava, bolesti kloubů, úbytek na váze nebo naopak nepochopitelné tloustnutí, kopřivka, otoky, potíže s dýcháním apod. Správně upozorňuje i na to, že existuje test pro domácí použití – ten je k dostání i v České republice, stojí kolem pětiset korun. Se vší opatrností mohu říci, že vždycky stojí za to zamyslet se nad tím, jestli právě mě nedělá špatně právě lepek. Třeba na týden či dva vysadit lepek ze své stravy a pozorovat, zda-li se problémy nebudou zlepšovat.

 

Pokud máte ve svém okolí někoho s touto nemocí, je tato kniha dokonalým průvodcem. Její informační hodnota je obrovská a sama jsem občas žasla nad tím, co se dozvídám. Všechno je navíc pojaté buď přehledně v tabulkách (včetně úžasné malé tabulky k okopírování pro případ, že budete chtít někoho rychle a diskrétně instruovat o tom, jaké menu vám má připravit), nebo v přehledných odstavcích. Vše podáno velmi lidsky, s nadhledem a soucitem nad chvílemi, kdy se vám zachce hřešit. I autorka hřešila, ale důsledky takového byť jen stopového množství lepku, jsou velmi bolestivé a vyřadí vás na řadu dnů z provozu. To je třeba věc, o které jsem neměla ponětí – jak moc opravdu škodí, když se celiatik setká s lepkem.

 

Užitečná kniha pro potřebné, inspirativní pro ostatní….

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, www.synergiepublishing.com, 2014

 

Zdroj: www.cajovnaumodrekocky.cz

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička