David Frej: Biologické hodiny


23. února 2015, autor Renata Petrickova,



Autor zpracoval publikaci na vysoké informační úrovni. O tomto tématu jsem doposud nečetla nic lépe zpracovaného. Metabolismus člověka pracuje v souladu s biologickými hodinami. Cílem autora bylo napsat malou knížku zaměřenou jen na orgánové hodiny podle východní medicíny, kterou studoval. Nakonec mám dojem, vznikla kniha, která je rozsahem a obsahem obrovská a hlavně velmi pečlivě a svědomitě vypracovaná. Navíc, pro lepší zapamatování a zpětnou orientaci v knize David Frej zvýraznil věty, které jsou důležité a bylo by dobré si je zapamatovat.

 

Měla jsem tedy u čtení pocit, že mám v ruce výbornou učebnici svého vlastního zdraví. Celostního pohledu z hlediska biologických hodin.  Některé poznatky jsou obecně známé, jiné pro mne byly zcela logické a jiné třeba i úsměvné. Třeba když autor doporučuje „sovám“ chodit do práce déle, aby byly vyspalé. Nebo když doporučuje sex ráno v pět hodin mužům, kteří mají poruchy erekce. Nakonec je to paradox, podle biologických hodin ideální, ale v praxi často nesplnitelné.

 

Nad touto knihou jsem si uvědomovala hlouběji a zoufaleji fakt, jak moc žijeme mimo svou přirozenost.  Může za to snad Edison se svou žárovkou, kterou porušil a rozmazal hranici mezi dnem a nocí? Díky které se lidskému organismu dějí taková zvěrstva jako jsou třeba pracovní směny v noci? Nejzajímavější jsou asi části o ranním a večerním typu lidí, skřivanech a sovách. Jak rozdílně pracuje jejich organismus a je v podstatě „nepřenastavittelný.“ Také část o biologických hodinách podle čínské medicíny nebo správný postup našeho vstávání. Pomalý, tichý, jehož součástí je i důkladné vyčištění jazyka – věděli jste, že bakterie, které máme na jazyku způsobují zápach z úst a případně i bolesti v krku po ránu? Následuje pohyb, snídaně, práce – dokonalý obraz dokonalého světa. Jak by svět byl jiný, kdybychom se mohli řídit pouze svými vlastními potřebami.

 

Jednotlivé nemoci se dají léčit v souladu s naším tělem

 

bio_900 – kopie v150 x

 

 

Bezpochyby nejužitečnější částí knihy je část, kde se autor věnuje jednotlivým nemocem a rozebírá je jak z pohledu biologických hodin a naší energie, tak také doporučuje léčbu a radí, jak si ulevit. I když některé rady nemusí platit na každého. Zaujala mne migréna, velmi správně autor radí zvážit hormonální antikoncepci, která může být výborným spouštěčem migrén, zejména těch premenstruačních, ale zase na druhou stranu doporučuje 20 minutový odpolední spánek. Tady jsem se zarazila, protože z vlastní zkušenosti vím, že právě takový spánek může být někdy i vyvolávačem migrény. A jindy může opravdu pomoct. Je to tak individuální!

 

V podobných rozporech jsem byla u vícero jeho rad, proto doporučuji brát v potaz to, že člověk není podle jedné šablony a jsou to rady, které je dobré vyzkoušet, ale pokud nefungují, netrvejte na nich. Zajímavé je také, že u depresí autor doporučuje zkrátit čas spánku do 3 hodin ráno.

 

„Je vhodné zkusit upravit čas spánku; zkrácení spánku do 3 hodin ráno se projevilo zlepšením příznaků deprese: začněte  chodit spát v 17 hodin a vstávejte o půlnoci. Každý další  den posouvejte spánek o hodinu později, až se dostanete k spánkovému rytmu 23 – 6 hodin.

 

Chřipka a virózy: tohle si určitě musím zapamatovat. Léky na podporu imunity v nemoci je dobré podávat na noc, kdy je imunita snížena a tudíž ji můžeme přírodními prostředky podpořit.

 

Tato kniha Davida Freje je skvělým pohledem na lidské tělo a jeho fungování z úhlu pohledu, který není tak dobře známý v našich luzích a hájích.  Mnohé vás zarazí, u mnohého se čtenář hluboce zamyslí, ale v každém případě je to kniha plná informací, které stojí za to si přečíst. Věřím, že každý si z knihy vezme právě to, co považuje za vhodné či ho sama mysl či tělo navede k činnostem, které pro něj budou ideální.

 

MUDr. David Frej

 

Po ukončení studia lékařské fakulty v Praze pracoval několik let jako internista. Přírodní medicínu (ayurvédu) studoval v Albuquerque v Novém Mexiku (USA), v Rakousku a indické Puně. Ve své praxi spojil západní a východní medicínu, zabývá se léčbou nemocí, obezity, výživou, detoxikací a regenerací organismu. Ve svém centru se věnuje konzultacím, ozdravným pobytům a seminářům. Pravidelně publikuje v časopisu REGENERACE a pořádá přednášky o výživě a přírodní medicíně. Založil mezinárodní centrum vzdělávání v oblasti Ájurvédy, výživy a alternativní medicíny ADVANA.

 

Vydalo nakladatelství Eminent, 2013, www.eminent.cz

 

Zdroj: www.cajovnaumodrekocky.cz

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička