Gay Hendricks: Zóna úspěchu aneb horní mez našeho „povoleného“ štěstí


4. května 2015, autor Renata Petrickova,



Máte pocit, že vás v životě pronásleduje smůla? Ono to taky může být klasický příklad „problému horní meze“, naprosto fenomenální objev Gaye Hendrickse. Na toto téma, proč si sami sobě podvědomě pohasíme své štěstí, napsal tuto knihu v jásavém zeleném obalu. Stejnou zelenou sami sobě rozsvítíte, když si ji přečtete. Zkraje musím upozornit, že se nenechte prosím polekat občas moc naléhavým stylem „podomního prodejce“ (maličká chybička na této publikaci)… a čtěte dál. On se autor umoudří a časem jeho kapitoly odsýpají jako po másle. Jsou koncipovány jako výtečný a strhující seminář, umí parádně udržet čtenářovu pozornost a rozpumpovat vaše odhodlání až do maxima. Jsem si naprosto jista, že minimálně některé jeho rady nebo poznatky si aplikujete do svých vlastních životů.

Zóna_úspěchu_Obal

Gay Hendricks tvrdí, že náš strach (z úspěchu) je jen radostné vzrušení, kterému se právě nedostává dechu. A to je určitě dobré si říci ve chvíli, kdy se bojíme jít do něčeho nového, ale přitom tušíme, že by to nemuselo být špatné…  V knize velmi podrobně rozebírá příčiny problému horní meze, která představuje nějaké naplnění štěstí a spokojenosti v našem životě, které sami sobě povolíme… následně začneme byť zcela podvědomě pochybovat o tom, jsme-li na toto dost dobří, a začneme si sami sobě házet klacky pod nohy. Autor je vyhlášeným koučem, v knize najdete jeho zkušenosti s nejbohatšími lidmi světa, s Michaelem Dellem, zakladatelem Dell Computer a jeden z nejmladších miliardářů světa, třeba… A také přidává své vlastní zkušenosti, kdy na tento problém narážel a kdy ho konečně pochopil. Vytvořil pak systém uvědomění a odstranění těchto myšlenek a bariér, které nám zcela nesmyslně brání naplněnému životu. A vlastně nejde jen o podnikání a pracovní kariéru, ale když se ohlédneme ve svých životech zpět, uvidíme, že mnoho z jeho rad je snadno aplikovatelných i v osobním životě a lásce. V nějaké formě toto známé každý, jak autor říká, nezná nikoho, kdo by někdy na nějakou tu svou horní mez nenarazil. Jen málokdo si ale existenci těchto čtyř bariér přizná.

 

„První bariérou je přesvědčení, že s námi není něco od základu v pořádku. Pokud v sobě chováme tento pocit, budeme svůj úspěch vždy sabotovat, protože si myslíme, že si ho nezasloužíme. Když se nám stane něco dobrého, zkazíme si to, protože zlým lidem se dobré věci nestávají.

 

Druhou bariérou je mylné přesvědčení, že vinou svého úspěchu budeme neloajální, zradíme lidi své minulosti a opustíme je. Pokud v sobě chováme tento pocit, budeme svůj úspěch vždy sabotovat, protože si myslíme, že závratným letem k výšinám zrazujeme své kořeny.

 

Třetí bariérou je mylné přesvědčení, že jsme přítěží. Pokud v sobě chováme tento pocit, budeme svůj úspěch vždy sabotovat, protože se nechceme stát přítěží ještě větší.

 

Čtvrtou bariérou je mylné přesvědčení, že musíme tlumit lesk své skvělosti, abychom nezastínili někoho ze své minulosti. Pokud v sobě chováme tento pocit, máme tendenci držet se zpátky a neodvažujeme se svého vnitřního génia vyjádřit naplno.“

 

A právě tyto čtyři bariéry a nejen je, rozebírá s takovou pečlivostí, že dříve či později vám opravdu dojde, že si většinu svého života děláme starosti schválně, abychom se cítili mizerně. Protože je to pocit, který je nám důvěrně znám. Od evoluce (lidský tvor je zvyklý na boje, strádání, boj o život, války – prolíná se to naší historií jak červená nit a schopnost cítit se delší čas dobře si teprve evolučně osvojujeme) až po naše dětství, výchovu, společnost, která se na ty stále šťastné dívá poněkud skrz prsty. Protože, to přece není normální, no ne?

 

Není a skvělý a fenomenální je způsob, jakým nás autor důrazně a ve strhujícím čtivu přesvědčí, jak si sami sobě škodíme. A mnohé jeho drobné tipy můžete snadno přebrat do svého života. A nejde o nic převratného. Třeba máte nějaký sen?

 

Věnujte mu každý den deset minut. Deset minut času.

 

Přemýšlejte nad ním, vypisujte si nápady, deset minut se soustředěně věnujte přemítání o tom, jak svůj sen uskutečnit.  Kupodivu se po nějaké době začne sen opravdu líhnout, protože mu věnujeme energii. Jen máloco k nám přijde samo.  A to je na Gayovi Hendricksovi sympatické. Je těžký realista!

 

Je fakt tvrdej kouč!

 

A při čtení mějte na paměti, že je to právě on, kdo dokázal vybičovat k úspěchu manažery Michaela Della.

 

O autorovi

 

Gay Hendricks se věnuje zkoumání inteligence těla a zóny úspěchu již více než třicet let, z toho přes dvacet let jako univerzitní profesor na University of Colorado. Se svojí ženou Kathlyn založil Hendricks Institute, organizaci zaměřenou na vědomý život a vědomé partnerství.

006_EIA13_GHendricks

Slovy jeho ženy: „Je obdařen darem vidět esenci druhých a klíčové vzorce, které jim brání v přímém prožívání jejich esence. Je odevzdán životu bez kompromisů, ve službě lidstvu a sdílený svých darů s druhými. Nadšený hráč na bluesovou harmoniku, tanečník-improvizátor v neobvyklých denních i nočních hodinách a zručný obraceč palačinek. Žije v přítomnosti, ať už dělá cokoliv. Navíc je také ohromně štědrý a zábavný.“

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2015, www.synergiepublishing.com

 

Zdroj: www.cajovnaumodrekocky.cz

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy



Počet komentářů na “Gay Hendricks: Zóna úspěchu aneb horní mez našeho „povoleného“ štěstí” - 1


    Eva   (4.5.2015 (11.13))

    Přijde mi, že těch knížek o tom, jak dosáhnout úspěchu, je na trhu až moc. A že si i odporují. Nemyslím si, že by bylo hodně lidí, co se domnívají, že si úspěch nezaslouží. A pokud ano, nikdy si podobnou knihu nekoupí.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička