Matthew Fox: Skrytá spiritualita muže


26. května 2015, autor Renata Petrickova,



Faktem je, že spiritualita mužů je opravdu tak skrytá, že dnešní žena téměř pochybuje, že nějaká existuje. Moje myšlenka při přečtení názvu knihy nebyl tak zcestná. Kniha má více než čtyřista stran, které provedou čtenáře po fascinující cestě, jež je tak logická a přirozená – ale zároveň díky dnešnímu způsobu života a civilizaci tak vzdálená, až budete zažívat vnitřní bolest, rozpor,  ale dozvíte se zároveň obrovské množství informací, nad kterými lze hloubat.

 

Kdybych  měla vybrat jednu ukázku nebo jedno téma… asi bych tu byla ještě týden. Témat je neuvěřitelná přehršel a jedno lepší než druhé. Pro Kočky jsem však vybrala jedno, o kterém jsem okamžitě věděla, že je to pravé. Autor probírá deset archetypů mužů, deset vnitřních kvalit a nastavení nejen mužské duše. I ženy mají v sobě tyto archetypy ve své mužské podstatě, jež je i nám vlastní. A mluví také o Zeleném muži, což je v podstatě takový vousatý, leč šťavnatý muž, šaman vrostlý do stromu, který je opakem té nádherné tarotové Císařovny, které v ženské roli zajišťuje plodnost a  růst. Konkrétně v této kapitole se autor velmi často odkazuje na jiné autory, na to, co kde četl, co kde viděl… a potom rozvíjí své vlastní teorie, spojuje poznatky. V kapitole o Zeleném muži se dotýká také jeho ženského protějšku: černé madoně.

 

Zajímavý je ten o tom, že černá madona je někdy spojována nejen s temnou hloubkou naší duše, ale ještě zdánlivě atraktivněji, jako „královna pekla“. „Černá Madona je také „královnou pekla“. Andrew Harvey říká, že je „královnou podsvětí… je silou čirého utrpení mystické lásky, která dokáže rozdrtit zlo, vykořenit ho, a zatímco je svět v plamenech, v úrodné půdě její duše roste Ježíš.“ Černá madona vládne jak kreativní, tak destruktivní silou, stejně jako Kálí. Bohyně Kálí je temná, lítá matka, často je zpodobňována s náhrdelníkem z lebek. Jak si to máme vykládat? Je to varování před tím, abychom ženskost nevnímali sentimentálně. Ženskost se nemá trivializovat nebo sentimentalizovat, nemá se „feminizovat“ ve smyslu termínu Anny Douglasové, nemůžeme se k ní chovat jako ke „slečince“ nebo „panence“. Musíme ji respektovat takovou, jaká je: silná, mocná a nezávislá. „Matka příroda“ není vždycky laskavá, Kálí přináší smrt stejně jako život, destrukci společně s konstrukcí. To je princip veškeré kreativity – nejdříve ničí, a pak buduje, jak říká prorok Jeremiáš.

 

Nedávno mě něco ve tři hodiny ráno vytrhlo ze spánku. Celý dům se chvěl, bylo to zemětřesení. Bydlím v San Francisko Bay Area, což je oblast, kde matka příroda často dává najevo, kdo je tady pánem. Připomínkou toho jsou přírodní katastrofy, jako byl třeba hurikán Katrina, který způsobil záplavy v New Orleans, nebo vlna tsunami, která zasáhl Srí Lanku. Připomínají nám, že Temné matce je neradno se vysmívat a sentimentalizovat ji. Nedělá „scény“  jako v laciných televizních seriálech, je lítá, neúprosná a nádherná, je představitelnou temné tragédie, tvoří a zároveň divoce ničí, miluje uprostřed zběsilosti. I to je součástí svatebního obřadu, ve kterém jsou sezdáni Zelený muž a Černá madona. Obřadu, který svádí dohromady dvě mocné síly. Není to nic umrněného. Na rozdíl od mnoha dnešních manželství jde o spojení dvou mocných energií. Tato událost je plná divokosti. Svatební hosté musejí být srdnatí.“

 

Jak jsem již napsala, více než čtyřista stran podobného textu. Kombinace velice složitých myšlenek, které vytváří v člověku jeho vlastní, přirovnání a fakta, která mají všechen potenciál k tomu, aby se staly  větou, která vám zůstane navždy v hlavě.  Text je protkán také rozhovory se zajímavými muži z různých společenských vrstev a s různými duchovními názory. To je samo o sobě zajímavé tím, že v této knize se pozornost čtenáře soustředí jen na mužství – a pak se tu tedy otvírají různé druhy mužů, jejich duší. Ve své mysli si tak můžete skládat, kterého z deseti uvedených archetypů, má zrovna tento muž nejvíc.

 

Skyta_spiritualita_muze

 

Je to velmi dobře zpracovaná kniha, zajímavě vybrané téma a důkladné vyzdrojování, přemýšlivost autora a časté odkazy na jiné autory, z ní dělá opravdu studijní materiál. Není to prvoplánově originální dílo, protože autor jen skládá názory ostatních a doplňuje vlastními myšlenkami, ale o to víc si této knihy cením. Je to dílo člověka, který si dal tu práci a dlouhodobě sledoval a studoval jeden lidský fenomén – skrytou, hlubokou a nesmírně silnou spiritualitu muže. Udělat z toho příručku na pět stran á pětek, bylo by to výborné učivo pro rodinnou výuku ve školách.

 

O autorovi:

 

Matthew Fox byl třicet čtyři let členem řádu dominikánů. Věnoval se pedagogické činnosti, která akcentovala především spiritualitu. Kardinál Ratzinger (pozdější papež Benedikt XVI), hlavní inkvizitor katolické církve a vedoucí  Kongregace pro nauku víry, ale vyloučil Foxe z řádu a celý jeho učební program zastavil.

 

Dnes Fox vyučuje na Academy for the Love of Learning v Santa Fe v Novém Mexiku v USA. Je členem týmu, který usiluje o vytvoření nového vzdělávacího programu pro městskou mládež. Je autorem dvaceti osmi knih a žije v Oaklandu a Kalifornii. Jeho webová stránka je www.matthewfox.org.

 

Originál: The Hidden Spirituality of Men

 

Autor: Matthew Fox

 

Vydalo: New World Library, USA, 2008

 

Překladatel: Zdeněk Chodora

 

České vydání: Skrytá spiritualita muže

 

Vydalo: Nakladatelství Synergie Publishing SE, 2015, www.synergiepublishing.com

 

Zdroj: www.cajovnaumodrekocky.cz







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička