Andreas Jopp: Vitamíny a stopové prvky


9. června 2015, autor Renata Petrickova,



 

Nejsem si úplně jistá, kam touto knihou přední německý odborník na výživu Andreas Jopp, přesně mířil.  Je bojovná, neústupná, naštvaná na dnešní svět. Svět, který nám bere nejen přirozené zdroje vitamínů a minerálů do takové míry, že tu ani přirozené zdroje těchto látek neuvádí… Svět, který ale i díky nesmyslné byrokracii uzurpuje lidem dostatečně kvalitní umělé zdroje těchto vitamínů?

 

 

Když jsem poněkud překonala zklamání z toho, že se tu nedozvím, kudy na vyvážený jídelníček, snažila jsem se zachovat od této knihy odstup. Celkový dojem mám ale smíšený.  Ona je to strašně fajn kniha, chcete-li se dozvědět maximum o nemocích a zdravotních potížích způsobených nedostatkem některých vitamínů a minerálů v těle…

 

„Symptom je jako svítící kontrolka v autě – jestliže signalizuje nedostatek oleje, je nutné ho doplnit. Nebo byste místo toho spíš vzali klacek a kontrolku rozbili? Přesně to ale mnozí dělají. Namísto toho, aby při bolestech hlavy nejprve dotankovali hořčík, vitamíny a bílkoviny, polykají aspirin a snaží se symptom umlčet.

 

Totéž dělá řada lékařů. Přijde-li například do jejich ordinace pacient s nadváhou a varovně blikající kontrolkou vysokého krevního tlaku, je třeba nejdřív vyřešit problém y výživou. V terapeutickém plánu by se na čelních místech měly umístit hubnutí, sport a zvýšený příjem vápníku a hořčíku z ovoce a zeleniny. Díky takovým jednoduchým opatřením se u mnoha postižených dostanou ukazatele krevního tlaku a hladin krevního cukru i krevních tuků  opět do normálních hodnot. Namísto toho se předepisuje lék na snížení krevního tlaku, což je stejné, jako když lékař klackem rozbije kontrolku. Kvůli nezměněné špatné výživě se pacient zaručeně brzy vrátí s vysokou hladinou krevních tuků, a tak navíc dostane lék na jejich snížení. A je tu další rozbitá kontrolka.“

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Plus ještě třeba zajímavé zjištění,s českými nemám tu zkušenost, ale němečtí veterináři jako první při problémech se zvířaty řeší jejich stravu a upravují krmiva. Je opravdu zvláštní, že lidská medicína nepostupuje podobně? Podle autora tři čtvrtiny všech nemocí jsou způsobeny nesprávnou výživou.

 

V knize je velmi přehledně popsáno,  který vitamín či minerál je pro lidské tělo prospěšný a jak, jak se projevuje jeho nedostatek nebo na jaké nemoci můžeme použít terapeutickou dávku. Autor je precizní a uvádí i hranice příjmu, přesná čísla… Jen opravdu škoda, že pro tyto léky musíte do lékárny, že se jen těžko podle jeho názoru, dají tyto dávky pořídit z nějakých přirozených zdrojů.

 

Protože je autor odborník na zdravou výživu a terapeutické využití stravy, je opravdu škoda, že tato kniha není rozšířena o pečlivější pojednání právě o přirozenějším stylu života, bez chemických přídavků vitamínů a minerálů. Na druhou stranu, drsná realita (?), kterou tu ukazuje není vůbec příjemná a donutí člověka se zamyslet nad velmi nepříjemnými skutečnostmi. Prostě…někdy zůstává rozum stát, je-li toto vůbec možné…

 

„ Vlastní import vysoce dávkovaného cenově výhodného vitamínu C z USA se nevyplatí. Bude zničen německými celníky nebo odeslán zpět na vaše náklady, protože konečný spotřebitel nesmí importovat žádná léčiva. V rámci EU naproti tomu už neexistují  žádné celní kontroly, proto je objednávka amerických produktů např. z Holandska bezproblémová. Když přijíždíte z USA a přivážíte si více „zahraničních léčiv“ (vitaminů) než pro vlastní spotřebu, mohli byste mít problémy kvůli „uvedení zahraničních léčiv do oběhu“. V každém případě vám celníci zabaví množství, které přesahuje osobní potřebu.“

 

Ona ta realita je opravdu děsivá… nebo nás autor jen děsí díky nějakým svým přehnaným názorům, no posuďte sami?  Nedostatek vitamínů a minerálů? Existuje to dnes ještě? Nedostatek v nadbytku? Kdepak… Naše tělo opravdu hladoví nad plnými hrnci a výsledek německého výzkumu (v Německu, Francii a USA) ukázal, že 40 – 80% obyvatel nepřijímá v potravě dostatek základních minerálů, vitamínů a stopových prvků. Selenem, jódem, vitamínem D je podzásobeno až 90% lidí. To je vskutku alarmující a je dobře, že autor začal knihu právě těmito údaji a poměrně údernou předmluvou.

 

A samozřejmě se opět dostáváme k poznání, že drtivé procento (70%) soudobých onemocnění je způsobeno špatnou výživou.

 

S tím se určitě dá souhlasit. Další nechám na posouzení každého čtenáře a jeho individuálních zkušenostech. Logické souvislosti, ale i šokující fakta – to je kniha Vitamíny a stopové prvky pro zdraví, kterou lze považovat za neobyčejnou knihu o vitamínech.

 

Ona totiž probírá a propírá zákulisí nejen lidského těla, ale i farmaceutického průmyslu a medicíny. Možná to není klasický „domácí lékař“, ale spíše burcující publikace. Další z těch, která má člověka přivést k zodpovědnosti za své vlastní zdraví.

 

O autorovi:

 

Andreas Jopp je německý odborník na výživu, který publikoval více než 200 odborných článků na téma anti-aging a zdravý životní styl.  Napsal i knihu o tom, jak se zbavit závislosti na nikotinu za 30 dní a na toto téma vede i on-line kurzy. Co se mu v této knize určitě podařilo, je dostát svému mottu – mít své texty čtivé a strhující, nenudné a zábavné a zároveň podložené množstvím relevantních informací. Své knihy píše na základě dlouhých rozhovorů s odborníky a na základě vlastních zdrojů z knih a odborných prací.

 

Vydalo nakladatelství  Eminent, 2015, www.eminent.cz

 

Zdroj: www.cajovnaumodrekocky.cz

 

Vitaminy900







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička