Štaflík a Špagetka a psí kusy


22. června 2015, autor Eva,



Štaflík a Špagetka, tento večerníček baví děti i dospělé už po desetiletí. Štaflík je bílý pejsek, Špagetka černý pejsek, oba dobráci od kosti.  Tyto nerozlučné kamarády pronásleduje, škádlí a zlobí potměšilá vrána, která na svoje naschvály a škodolibost vždy doplatí. Jednoduché schéma, které spolehlivě funguje u všech animovaných pohádek.

Černobílá verze večerníčků se v České televizi vysílala od roku 1971, barevná až v roce 1992. Režisérem seriálu byl Václav Bedřich, postavičky nakreslil Zdeněk Smetana. Tohoto veleznámého výtvarníka netřeba nijak blíže představovat,  Křemílka a Vochomůrku, Rákosníčka a Malou čarodějnici známe všichni.

Na třetí večerníčkovské sérii se výtvarně, scénáristicky a režijně podílel Martin Otevřel. Během spolupráce s televizí si dokonale vtiskl Smetanův výtvarný rukopis, ducha celého vyprávění i charakteristiku postav, takže se mohl směle pustit do vlastního díla, a to do knihy Štaflík a Špagetka a psí kusy.

 

obalka

 

Kniha vypráví sedm příběhů animovaných hrdinů ve formě komiksů. Textu je zde minimálně, pouze jedna dvě věty na úvod každého příběhu:

 

mokre

 

Knihu si mohou prohlížet – úmyslně nepíšu číst, protože kniha se v podstatě skládá z obrázků – děti bez ohledu na věk. Každá povídka je má jiný barevný podklad, takže se v knize můžete orientovat jak v barevném atlasu květin.

tyrkys1

 

tyrkys2

 

ruzova1

 

ruzova2

 

zelena2

 

Kniha je vázaná, krásně vypravená a určitě se k ní budou děti rády vracet i v pozdějším věku. Neboť, komiksy a kreslené příběhy jsou evergreen, který se nikdy neomrzí.

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy



Počet komentářů na “Štaflík a Špagetka a psí kusy” - 1


    Radka V.   (25.6.2015 (12.55))

    Je to kouzelná knížka, moje děti jí zbožňovaly natolik, že z ní udělaly salátové vydání a myslím, že synek se na ní a Barbánkovi naučil číst o)



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička