Stokrát opakovaná lež


17. srpna 2015, autor Eva,



Živnostníci odvádějí do státní kasy za sociální a zdravotní pojištění mnohem méně než zaměstnanci, proto je potřeba jim zvýšit odvody. Věčný evergreen socialistů. Přišel s tím už Špidla, kterého brzy na to odklidili jako komisaře do Bruselu. Poté s tím vyrukoval Mládek a ještě si přisolil vyjádřením o parazitech. Přesto se stal ministrem průmyslu a obchodu a dělá maximum pro devastaci životního prostředí v Severočeském kraji. A teď je to tu znovu.

Není to však pravda, dovoluji si tvrdit, že to je nehorázná lež. Abych dokázala své tvrzení, provedla jsem jednoduchý výpočet:

 

Zaměstnanec: hrubá mzda……………………………………………….18.000 Kč

 

Odvody zaměstnavatele za zaměstnance

Sociální pojištění placené zaměstnavatelem 25 %…………………..4.500 Kč

Zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem 9 %………………….1.620 Kč

Celkem…………………………………………………………………….6.120

 

Zaměstnanec odvede ze své mzdy

Sociální pojištění placené zaměstnancem 6,5 %………………………1.170 Kč

Zdravotní pojištění placené zaměstnancem 4,5 %…………………….. 810 Kč

Celkem……………………………………………………………………….1.980

 

Odvody zaměstnance a zaměstnavatele celkem  1980 + 6120 = 8100 Kč

 

OSVČ odvede měsíčně

Minimální sociální pojištění………………………………………………….1.943 Kč

Minimální zdravotní pojištění………………………………………………..1.797 Kč

Celkem…………………………………………………………………………3.740 Kč

    

 

 

Ano, z mezd zaměstnanců plynou do státní kasy mnohem vyšší pojistné částky – zde v konkrétním případě 8.100 Kč za zaměstnance. Zatímco OSVČ díky velkorysým paušálním výdajům odvádí měsíčně minimální částku 3.740 Kč.

 

Ale podívejme se na to z jiného úhlu. Zaměstnanec, který pobírá 18.000 hrubého, neodvádí měsíčně částku 8.100 Kč a byl by velmi nepříjemně překvapen, kdyby mu ji strhli z platu.  On sám z výše uvedené mzdy zaplatí na odvodech sociálního a zdravotního pojištění pouhých 1.980 Kč.

 

A ten zbytek 75%, což je částka 6.120 Kč, za něho zaplatí jeho zaměstnavatel ze svých příjmů. Což může být paradoxně zase OSVČ, která má zaměstnance. Takže můžeme s klidem říci, že z větší části uhradí platby sociálního a zdravotního pojištění podnikatelé a firmy. Zdůrazňuji, že toto neplatí zaměstnanec ze své mzdy, ale zaměstnavatel ze svých příjmů.

 

Živnostník na zálohách sociálního a zdravotního pojištění musí zaplatit minimálně 3.740 Kč, i když půlku promarodí, i když nemá zakázky, i když si měsíčně vydělá třeba jen pár tisícovek, v nejhorším případě si nevydělá nic anebo má ztráty – u lidí, jejichž příjmy jsou závislé na počasí či dění v turistických destinacích toto není nic neobvyklého.

 

Je to nesmyslný návrh, který jen dehonestuje živnostníky.

 

Proč tedy všechen ten humbuk? Lidé jsou nespokojení, nervózní, mají obavy z imigrantů, nikdo jim nevysvětlí, kam půjde Afričan, jemuž nebyl udělen azyl, jakým způsobem probíhá imigrační proces, výběr těch, co tu s námi budou žít. Pokud se někdo zeptá, je označen za xenofoba. Pan ministr Chovanec nevysvětlí ani toto, ani jak to bylo s úplatkem v kauze Česká pošta.

 

Prodeje bytů, na kterých Bakala vydělal miliardy, ačkoliv je vůbec nekoupil, jde jako obrovská hrouda másla na hlavě za Bohuslavem Sobotkou, který mu k tomu vyšlapal cestičku. A jako bonus ještě pošlou ostravskému markýzi Gerovi 200 milionů za pozemky na projekt revitalizace průmyslové zóny, o němž koluje mnoho pochybností a podnikatelé o tuto zónu zatím nejeví zájem.

 

Místo, aby tyto peníze vložili na záchranu Klokánků a tyto nemusely být rušeny. Paní Tominovou přes velkohubá prohlášení o tom, jak by se stát měl starat o opuštěné a bezmocné, zřejmě vůbec nezajímá, jak je dětem, které to nemají na světě vůbec lehké a které musí opustit své dosavadní domovy, své "tety" a kamarády a jít kamsi do nejistoty. Ministryně tvrdí, že stát vlastní adekvátní zařízení. Proč tedy v kuřimské kauze  putovaly všechny děti do Klokánků, a ne do nějakého státního zařízení?

 

A socialisté dumají. Jak odvést pozornost od těchto problémů? Vytáhneme kartu živnostníků! Vždycky to fungovalo, komunisti a odboráři se k nám přidají. Živnostníci nás stejně nevolí, tak nemáme co ztratit. Poštveme proti nim zaměstnance. A v hospodě Pepa z Kolbenky nebude nadávat na vládu, ale na Rudu, který je malířem pokojů, že mu ukrajuje z peněz na důchod. Nebo snad vidíte jiný důvod?

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Ostatní literatura, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička