AUDIOKNIHA: Anders de la Motte: GAME


16. října 2015, autor Renata Petrickova,



Možná je to jedinečnými hereckým výkony zúčastněných, zejména Jana Zadražila, nebo je to snad tím pod kůži jdoucím příběhem? Vlastně není sám o sobě na první poslech tak excelentní, ale ta dokonalá propracovanost hlavního hrdiny, který je, jak bylo v knize řečeno ideální kandidát pro hru, o kterou tu jde. O mistrovské dílo virtuální reality a její uvedení do celosvětové praxe. Hlavní hrdina, týpek nemakačenko. Překvapivě snadno se nechá manipulovat, jeho iluze "svobody" je směšně falešná. Bystrý, ale líný svou bystrost používat. Cílevědomý, ale jen málokterými způsoby za svými cíly jít. Závislý na obdivu okolí. On, kterého opravdu není zač obdivovat. Fascinující sonda do psychicky outsidera, který našel náhražku za reálný život. Na skvělém příkladu autor rozvinul košatý příběh o zneužití moderní technologie a závislosti na sociálních sítích, na neexistujících fanoušcích… 

 

Game_audiokniha_OneHotBook

 

Nejlepší trik se ďáblovi povedl, když přesvědčil svět, že neexistuje.


Když se třicetiletý povaleč Henrik Pettersson, zvaný HP, vrací z nočního tahu stockholmskou podzemní dráhou domů, uvidí na protějším sedadle zapomenutý mobil. Lákavý nález navíc po chvíli zabliká a vyzve ho esemeskou ke vstupu do hry. Stačí splnit úkol a získat finanční odměnu i lepší hodnocení v rámci herního profilu. Kdo by odolal? Adrenalin koluje, zadání jsou stále nebezpečnější, ale pak přijde úkol, jehož splnění obnáší útok na lidské životy. O co vlastně ve HŘE jde? A kdo v ní vyhrává?
Četby audioknihy, v níž se střídají dva vypravěči, se zhostili herci Jan Zadražil a Petra Špalková, třetí člen výtečného obsazení Jan Vondráček se ujal hlasu záhadné HRY. Vyprávění doplňuje syrový hudební soundtrack.

 

Ano, je to opravdu ďáblovo dílo…

 

Ačkoliv máte zprvu pocit, že se ztrácíte, že v příběhu tak nějak o nic nejde a jen si užíváte tu báječnou psychologii a rozbor duše jednoho nedospělého muže, o kterém se snad ani nedá říct, že by byl muž… divíte se a chvílemi fascinovaně hledíte, protože "takový je dnes svět, je to vůbec možné"? Jak tvrdě autor ukázal na nebezpečí dnešního světa, která jsou tak skrytá, že je nevidíme…. Až se následně začne příběh rozvíjet více fakticky a musíte smeknout před dokonalým uspořádáním GAME, celé té hry, jak ji mistrně a do detailu postavil. A jak ji skryl a postupně odkrýval v logice až neuvěřitelné. Či spíše šokujícím způsobem uvěřitelné. 

 

Skvělý Jan Zadražil!

 

Snad nikdy jsem zatím neslyšela tak autentické proniknutí do tak rozhašené duše. Rozhašené mimo jiné i hašišem a marihuanou. Ale energii, kterou Jan Zadražil do své role vložil je mimořádná.  I kdyby vás snad příběh jako takový neoslovil, stoprocentně stojí za to poslechnout si tento bravurní audioherecký výkon. Petra Špalková, ač je výtečná, vedle něj působí chladně. A možná to tak má být. Nezodpovědný HP přece musí mít chladnomyslnou sestru. Přece jen, je to pracovnice ochranky a policistka. Petře Špalkové jsem musela přijít na chuť, ale podařilo se a dnes si tam již nedovedu představit jiný ženský hlas. Trochu ponurý, ale pevný a jasný. Eliminace citů – na straně hlavních hrdinů a především občas průhledná Henrikova hloupost. To ale k jeho charakteristice patří a v příběhu to posiluje tu chuť poslouchat dál, protože přece… vy to víte a ON NE. 

 

Je-li tedy toto nová vlna švédské krimi, pak jí vítám. Téma je to velice zajímavé a neotřelé. Především zdrcujícím způsobem syrově popsané. Procítěné až do morku těch studených mozků dnešních lidí. Do ledových srdcí a do únavy vedených bezcílných životů. Možná je to svým způsobem dílo smutné, drsné a smutné. 

 

Ale za takových deset, dvacet let, bude dobrou studií toho, jak žili lidé v roce 2015. Nebezpečně dobrou studií.

 

A ještě bonbonek na závěr: Jasně, je to dílo, u kterého někdy sedíte s otevřenou pusou, někdy se usmíváte a někdy se od srdce zasmějete. Skvělá slova tu jsou, mnohá před desátou nepublikovatelná, ale třeba takové hanlivé označení arabského kamaráda "fíkošlap" nebo opovržlivé označení žlutého práškovacího letadla jako "Vidle Airlines" je báječným oživením pro každého, kdo miluje hru se slovy.

 


Anders de la Motte (*1971)


Bývalý policista, poté šéf ochranky jedné z největších IT firem, pracuje momentálně jako mezinárodní konzultant bezpečnostních služeb. Trilogií thrillerů GAME (2010, česky 2012), BUZZ (2011, česky 2013) a BUBBLE (2012, česky 2014) o zneužívání moderních počítačových technologií a sociálních sítí, dokázal zaujmout kritiky i čtenáře po celém světě (za úvodní díl série získal od švédské akademie autorů krimi cenu „Debut roku“), a to i díky tomu, že se vydal jinou cestou než tradiční drsné, tíživé severské detektivní příběhy. Jeho prózy zdobí nadsázka a humor, nepostrádají však ani napětí a překvapivé zvraty a reprezentují tak novou, originální vlnu švédské kriminální literatury – divokou, hravou a plnou odkazů na moderní popkulturu. Podobné motivy spojují s trilogií i jeho nejnovější román MemoRandom (2014, česky 2015).

 


Jan Zadražil (* 1975)


Absolvent Státní konzervatoře v Praze působil v řadě pražských i mimopražských divadel (např. Divadlo Na Fidlovačce, Divadlo Na Vinohradech, F. X. Šaldy v Liberci, Pod Palmovkou, Jiřího Wolkera, U Hasičů, Středočeské divadlo v Kladně, Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích, Švandovo divadlo na Smíchově, Agentura Harlekýn, Ta Fantastika) a dosud hostuje v dalších (Divadlo Company.cz, Veselé skoky o. s., CD 2004, Husa Na provázku Brno, Divadlo v Řeznické…). 

 

 

Jan_Zadrazil_Petra_Spalkova_Game_OneHotBook

 

Petra Špalková (* 1975)


Od malička účinkovala spolu se svým bratrem v inscenacích Dětského studia brněnského Divadla Na provázku. Po maturitě studovala čtyři semestry divadelní vědy na Univerzitě Karlově, nakonec však dala přednost divadelní praxi. V letech 1991-96 byla členkou divadelního spolku Kašpar, pak přestoupila do pražského Činoherního klubu. Roku 1997 hostovala v Divadle v Dlouhé a v téže době se stala držitelkou ceny Thálie jako talent roku. Na podzim 1999 přestoupila do Divadla Na zábradlí, kde ostatně už rok. Za hlavní ženskou roli ve filmu Jako nikdy (2013) získala ocenění Český lev.

Jan Vondráček (*1966)


V dětství chodil do dramatického kroužku, ale k divadlu se dostal až během vojny po gymnáziu (účinkoval v Armádním uměleckém souboru). Následovalo studium na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU, odchod s celým ročníkem do nově vzniklého Dejvického divadla, účast na mnoha festivalech, řada ocenění a vstup do souboru Divadla v Dlouhé, jehož členem je dodnes. Díky seriálu Mentalista, v němž dabuje hlavní postavu Patricka Jana, je známý i jeho hlas (Cena Františka Filipovského 2010), daboval ale velké množství dalších filmů, seriálů či tele vizních upoutávek.

 

Děkuji za poskytnutí nahrávky Audiotéce, www.audioteka.cz 

 

Audioknihu GAME vydalo OneHotBook v roce 2015

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička