Sára – kniha první jako AUDIO


16. listopadu 2015, autor Renata Petrickova,



Sára – kniha první se dočkala audiopodoby. Nikoliv však jen prostě mluvené, ale přímo DRAMATIZACE. Kniha tak ožívá do podoby, která rozjitří fantazii ještě víc, než i tak dokonalá knižní podoba.

 

Máte rádi, když knižní hrdinové ožijí?

 

Pak je tohle dokonalé zpracování. Sára, kniha první byla velice hladivou knihou, lze si ji snadno představit namluvenou měkkým hlasem Jaroslava Duška nebo někoho velmi podobného. A tak nějak, hebce a měkce si ji patrně čtenář zafixuje.

 

Audiopodoba je pak překvapením, protože náhle Sára ožívá dívčím hlasem. Ožívá i její maminka, její bratr a hlavně ožívá Šalamoun. Bude to překvapení? Jak jste si představovali hlas té moudré bílé sovy? Toho laskavého učitele a průvodce životem desetileté holčičky?

 

Je to jakoby náhle celý příběh dostal zcela jinou hloubku, živost a nečekanou intenzitu. Zejména na místech, na kterých to nečekáte. Chtě nechtě se opravují představy z knižní četby a vidíte příběh trošku jinak. Každá postava tu má svůj hlas a moudrost a něha příběhu Esther a Jerryho Hicksových dostává až trojrozměrnost. Nepříliš známí herci ztvárnili tuto knihu na výbornou, dostala švih a šmrnc a výborně se poslouchá. Možná díky tomu roztříštěnému vědomí jinými hlasy, ztratila na té poklidnosti, ale to je osud dramatizovaných knih.

 

Pro klidnou meditaci si vezměte knížku.

 

Pro živý poslech tuhle tří a půl hodinovou audiopodobu.

 

IMG_0835

 

Anotace:

 

Sára je plachá, uzavřená desetiletá dívka, která není příliš šťastná. Má zlomyslného bratra, který ji neustále provokuje, kruté spolužáky a ve škole ji to moc nebaví. Je zkrátka jako mnoho jiných dnešních dětí. To všechno se změní, když potká Šalamouna, moudrou nadpozemskou sovu, která ji postupně učí základním principům pozitivního myšlení a zhmotňování – tedy toho, jak moc naše myšlenky ovlivňují to, co prožíváme, jak být stále otevřený všudypřítomnému proudu dobra, jak oceňovat druhé či jak se vyrovnat s negativitou. Sářin život se díky tomuto neobyčejnému setkání zcela promění a v Šalamounovi najde nerozlučného přítele i laskavého učitele.

Je to návod, jak získat radost a štěstí a jak naučit děti dívat se na svět veselejšíma očima. Mimořádně moudrý a hluboký příběh tak získává akčnost, díky které pronikne třeba i k dětem, jež nejsou zrovna nadšenými čtenáři a bytostmi zahloubanými mezi stránky knihy.

 

 

Hrají:

 

Sára: Aglája Krausová

 

Šalamoun: Dušan Hřebíček

 

Vypravěčka: Petra Výtvarová Krausová

 

Maminka: Simona Babčáková

 

Tatínek: Vladimír Kraus

 

Jasson: Jakub Syrovátka a další

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2015, www.synergiepublishing.com







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička