Česká raw food: Tajemství těch nejlepších


29. prosince 2015, autor Renata Petrickova,



Skvělý tým autorů se tu podělil nejen o své recepty ze syrové stravy, ale také o zkušenosti na téma „jak se žije českým podnikatelům v raw food“. Pět různých zaměření, pět různých cest a navíc soubor se stovkou receptů, o kterých lze bez nadsázky říci, že jsou prostě chuťově luxusní. Nejvíce ovšem zaujme pět názorových střetů s realitou v českých podnikatelských kotlinách.

CESKA_RAW_FOOD_800x1000

 

Jak se raw food v komerční sféře ještě neuchytila…

 

Živá strava přišla do Čech již před mnoha lety, ale ještě se neujala a něco o ní věděla jen malá hrstička lidí. A i když byli již tací, kteří už v té době chtěli rozvíjet své podnikatelské záměry, ještě se neuchytili. Jen tento fakt mne fascinoval, protože ne vždy se někde dočtete o podnikatelských neúspěších. A tady bylo třeba si počkat, aby se situace v České republice vyvinula ku prospěchu tohoto stravovacího směru. Vypráví o tom příběh Petra Vyorala, který si na svůj úspěch musel pár let počkat. On prostě tehdy předběhl dobu…

 

„I přes mnohá slova chvály hrstky nadšených zákazníků (většinou rovněž inspirovaných v zahraničí) bylo po méně než roce jasné, že na koncept juice and smoothies baru ještě není trh připraven a nezbylo než provozovnu zavřít… Zbyly nemalé finanční ztráty a několik odšťavňovačů, které se nezlomený majitel rozhodl nabídnout k prodeji na internetu. A zatímco fresh na ulicích své znovuobjevení u nás teprve čekal, mezi domácími zákazníky se našli zájemci o snadnou a efektivní přípravu čerstvě lisovaných šťáv a mixovaných drinků.“

 

A tak to možná začalo. Raw food začala být známější a známější a lidé o ni začali mít zájem. Šanci rozvíjet své příběhy potom dostali všichni, kteří se zasloužili o propagaci živé stravy v naší zemi a že se z tohoto stravovacího stylu stal tak trochu hit, už dávno není tajemstvím.  Velmi hezky propojené příběhy, podnikatelské i lidské plány, sžívání se s novým stravovacím stylem a vše je doplněno stovkou perfektních receptů, které vás mohou inspirovat v jakémkoliv stravovacím stylu.

 

Ono ne každý je vitarián!

 

A to mne překvapilo asi nejvíce. Ne každý z těchto podnikatelů a propagátorů raw food je vitarián. Je to milé, je to sympatické a odlehčuje to celou tuto tématiku. Vitariánství je někdy vnímáno jako extrémní stravovací styl a tak fakt, kterým se tato kniha netají – že do raw food můžete nakouknout, ochutnat a zase se vrátit kamkoliv jinam a opět se k ní vrátit, je mimořádně sympatický.

 

Inspirativní recepty

 

Recepty jsem si oblíbila, protože mnoho z nich mne opět inspiruje k tvoření dalších úprav a svých vlastních variant. A hlavně tu vidím ten stoupající trend v kvalitě – začínalo to saláty a smoothie a podivnými hmotami z ořechů a sirupů a kokosového oleje…. A tady už jsou jídla, která lahodí oku a jsou vizuálně k nerozeznání od těch vařených. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nápaditost a šikovnost vitariánů jde kupředu a tady je vše podtrženo ještě oním reálným pohledem na životy těch, který se zabývají propagaci, výrobou raw jídel, prodejem mixérů a food procesorů. A co potěší také – na několika místech se v knize rozebírá také cenová dostupnost a kolik stojí raw stravování. Je to velmi zajímavé…

 

A vůbec, nechcete to zkusit?

 

Vydalo nakladatelství IFP Publishing, www.ifp-publishing.cz , 2015

 

www.petrickova.cz

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze







Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička