E. L. James: GREY


10. března 2016, autor Renata Petrickova,



Měli jste chuť na tuhle chuťovku z Padesátí odstínů šedi, temnoty, černi, sexu, vzrušení, perverznosti? Popravdě, neviděla jsem film, ani jsem nečetla první díla na toto téma, ale "pohledu očima Christiana Greye" jsem neodolala. Protože mě lákalo nahlédnout do duše muži, který… No který svým erotickým jednáním pobláznil celý svět.

 

Možná jste četli knížku, pokud ano (já to také udělala), pak budu jen ráda, když se podělíte o své dojmy.

 

grey-srednie

 

Já je mám totiž rozporuplné.

 

V knižní podobě mi to celé přišlo nějak více stravitelné, občas i vzrušující a hrany toho, co mi přišlo v audioverzi směšné, byly jaksi obroušeny.

 

 

Asi jsou knihy, které se nehodí na namluvení. Nic proti výkonu interpreta, Michala Slaného, ani náhodou, byl úžasný, toho jsem velmi často litovala, že něčím takovým musel projít a že měl jistě o pár dnů černých a temných snů postaráno. A nebyly to sny erotické… Nebo ano? Příliš mnoho "padám do temnoty"… příliš mnoho stejných slov, příliš mnoho chvil, kdy ten chlap prostě v hlavě nic jiného neměl, než sex.

 

Šel si kupovat do železářství "něco", cokoliv, jen aby viděl onu žurnalistickou stážistku Anastasii Steeelovou, a nebyl snad jediný pohled, který by mu nezvedal kalhoty. Včetně toho, když si Anastasia olízla drobek housky ze rtů.

 

Ve chvíli, kdy se milá slečna tak ožrala, že veselá volala z baru panu Greyovi, pan Grey okamžitě všeho nechal, zalarmoval pomalu i svého pilota a služebnictvo a jel svou milou zachránit před znásilněním zlým fotografem, následně ji držel při zvracení do květináče vlasy a vše vyvrcholilo tím, že vedle ní ležel vzrušen celou noc, pozvracené a opilé na mol… ráno místo stoprocentní kocoviny milá slečna snědla plný stůl lívanců, párků a šunek a děj v tu chvíli už začínal připomínat cosi nereálného.

 

Přesto mi přinesl pár dobrých věcí, když se tedy budete na celé dílo Grey dívat rozostřeným šedým pohledem.

 

Erotické pasáže jsou fakt erotické. Jsou chvíle, kdy i tohle přijde ve čtivu k duhu. Víte, jak vypadá posedlost někým? Páni, tak tady se dostanete do hlavy snad až stalkera!!!

Zjistíte, že emaily mohou být pěkně vzrušující, ale také nesmírně otravné. V knize jich bylo kolikrát až nad hlavu.

Zjistíte, že život extrémně bohatých mužů může být kromě peněz, velice mrzký a ubohý…

A zjistíte všechno o životním stylu panovačného muže a jeho sub.

 

Všehovšudy, pokud se někdo chtěl podívat do hlavy zvrlému varleti, jež rozdává jmenovky Christian Grey, tak máte-li slabší žaludek, nedoporučuji.

 

Máte-li ovšem chuť na něco, co vás pobaví, pohorší, rozesměje ubohostí i občas rozhicuje tak, že zapomenete na ubohost ostatního, pak ANO.

Nakonec, na příběhu mi nejvíce vadila jeho okatá nereálnost. Ale na druhou stranu, proč ne? Nereálné příběhy jsou vlastně od toho, aby se o nich psalo POUZE V KNIHÁCH.

 

A perlička na závěr. Ano, budete s Christianem Greyem soucítit

 

Co musím na knize opravdu vyzdvihnout je fakt, jakým způsobem, leč někdy možná naivně, probírala autorka dětství hlavního hrdiny, týraného, zanedbaného chlapce, který byl vystaven takovým věcem, které by opravdu dětská duše zažívat neměla. Jeho "temnota" je tedy výsledkem dětství. On si ji nevybral, jeho to v podstatě doopravdy neuspokojuje. I tímto uvědomováním v průběhu příběhu prochází a nemalou příjemnou vinu na tom má Anastasia. Je tak lehké poškodit duši malého človíčka a posléze ho v dospělosti odsoudit za to, že se s tím nevyrovnal. A není z něj vyrovnaný člověk.

 

Malé, lehké břinknutí, které pro mne však z knihy vystupuje velkou měrou a když pominu všechny nedostatky, toto je věc, kvůli které stojí za to se Greyem prokousat.

 

Vydala audiotéka, 2016, www. audioteka.cz

 

Zdroj: www.cajovnaumodrekocky.cz







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy



Počet komentářů na “E. L. James: GREY” - 4


    Eva   (10.3.2016 (19.52))

    Padesát odstínů šedi jsem po jejích já nevím kolikátých motýlcích v břiše odložila, tady se zase zvedají kalhoty při olizování rtů:-)))). Kdyby se autorka aspoň trochu dokázala přiblížit milostným pasážím v Sofiině volbě - a to přitom není erotická kniha - tak by to možná bylo vzrušující.


    Danny Jé   (11.3.2016 (18.10))

    Četl jsem první díl, ale jen proto, že mi kamarádka říkala, že je to pěkné. Normální to bylo. chvílemi až neuvěřitelné...konkrétní detaily rozebírat tady nechci, nehodí se to... film jsem zkoušel na 3x, ale nakonec jsem se zapřením dokoukal. Postava Greye se mi líbila, ale ona sem i vůbec nelíbila. To je však subjektivní pohled - můj pohled...uvidíme. Možná jsem dám knihu Nevšední vzpomínky :) ve které je taky nějaký ten sex :)


    Renata Petrickova   (11.3.2016 (18.13))

    No ano, tady totiž je JENOM ten sex. Protože pokud se o něm zrovna nepíše, tak se na něj myslí. :-D


    Danny Jé   (12.3.2016 (8.20))

    A dobrá reklama udělala daleko více než kniha samotná...



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička