Menna van Praag: Dům v ulici Naděje


15. března 2016, autor Renata Petrickova,



Nebude trvat dlouho a napadne vás, jak by asi tento zvláštní příběh vypadal zfilmovaný. Bylo by to velkolepé, leč komorní dílo. Herců by moc nebylo, ale jejich postavy by musely být mimořádně hluboké. Alba, hrdinka tohoto románu se po životním krachu dostala náhodou do zvláštního domu na konci ulice, kterou ještě nikdy neprošla. Zvláštní dům, ve kterém je paní domácí stará paní Peggy, stará, moudrá a šarmantní. Alba se dostává do domu, kde čas nemá žádné omezení. Přesto – máš na svůj pobyt přesně 99 dní a nocí, abys mohla posbírat střípky svého života a vydat se po své životní cestě dál.

 

prebal DUM k3.indd

 

Proč právě 99 dní?

 

To vám zůstane v hlavě napořád. Protože  je to právě tak, aby sis odpočinula, nasbírala síly a vymyslela, kudy se vydáš dál, ale přitom jsi neusnula na vavřínech a nezlenivěla. Aby své rozhodnutí nemohla donekonečna odkládat.

 

„Aha, fajn,“ řekla Alba a pomyslela si, že je nemožné, aby posbírala kousky svého rozbitého života a složila je dohromady za tak krátkou dobu. O tom, že by se všechno navrátilo do starých kolejí, už nemohla být ani řeč.

 

„Je to možné,“ řekla Peggy. „To ti slibuji. A nebudeš na to sama. O tom to je. Dům ti pomůže. Je celý tvůj, až na věžičku, která patří jenom mně. Tam nesmíš nikdy vstoupit. To je moje jediné pravidlo. Rozumíš?“

 

Dům jako kouzelné místo lidských osudů

 

Menna van Praag rozehrála dokonalou zápletku, dům je plný duchů, otisků žen, které jím prošly před ní. Žen významných, žen slavných, žen, které se tu objevily v té části svého života, která byla nejtěžší. Někdy se vydaly dál po tomto světě, jindy jejich cesta po tomto pobytu směřovala rovnou do světa duší. Agatha Christie, Daphne de Maurier, George Elliot nebo Greer Garsonová a mnoho dalších významných žen naší historie.  Také stanuly před prahem tohoto domu a vešly do něj nasbírat moudrost a odvahu k dalším krokům.

 

Je to dům, který si možná někdy přeje každá z nás, dům, který díky ženské moudrosti léčí rány a zachraňuje život. Alba tu prožívá další těžké chvíle, po vstupu do domu ji následně čeká další. Nic není jednoduché a její život se zamotává ještě víc, než byl! Obyvatelky domu se zjevují, přicházejí a odcházejí jak se jim zachce a každá má na věc svůj vlastní názor. Často byla Alba až rozčilená, ale tím možná chtěla autorka dát najevo, že mnohdy dobré rady dostáváme a nejsme schopni je přijmout. Musíme je až  prožít, dospět k nim.

 

Autorka zůstala věrna své vášni pro čokoládu a tak celým domem se až příliš často vznáší vůně pečených čokoládových nebo karamelových sušenek a horké husté čokolády se šlehačkou. Vůně skořice, hřebíčku a temného kakaa… Povím vám, někdy se to až nedalo vydržet! Takže při čtení si k ruce vezměte kousek čokolády, sušenku nebo šálek horkého nápoje, protože chutě budou nepopsatelné. Jestli něco Manna van Praag opravdu umí, tak to je popisování těchto smyslových požitků.

 

A drobnosti, které dokreslují příběh do malebnosti – hrneček, kde se ráno objeví nějaká tarotová karta, připomínání známé literatury, kterou hrdinky milují a ve které čerpají inspiraci, někdy trochu limonádový příběh, který ale uklidní a potěší na duši. Nebojte se, když vám příběh přijde složitý, těžký a přehnaně čokoládový. Ony přehnané příběhy nám mají ukázat pravdu…

 

Zbývá tedy Peggy opravdu poslední rok života? Možná ano, možná ne…. Ale zásadní čas to je nejen pro Peggy. Propletelný příběh, chvílemi sladký, chvílemi něžný, je jako sladký dort. Ukousněte si kousek, ale nezapomeňte si nechat na zítra. Bylo by škoda tuhle knihu přečíst najednou…

 

O autorce

 

Menna van Praag vystudovala Oxfordskou univerzitu, pracuje jako novinářka a miluje čokoládu. Jejím snem bylo stát se spisovatelkou a jako cíl si stanovila, že dřív než jí bude třicet, musí vydat první knihu. Deset let pilně psala, šest rukopisů jí různá nakladatelství odmítla, a tak se rozhodla, že vezme osud do svých rukou.  Knihu Štěstí, láska, čokoláda napsala během dvou týdnů a sama ji vydala – stalo se to dva měsíce předtím, než oslavila třicáté narozeniny. O rok později podepsala smlouvu s nakladatelstvím Hay House a knížka byla postupně přeložena do 26 jazyků. Sen se jí vyplnil hlavně proto, že e nebála vykročit za ním sama, s odvahou a odhodláním, jak říká.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Největší inspirací Menny van Praag je její život s jeho vzestupy a pády, a možná proto jsou příběhy, které píše, tak oblíbené čtenáři po celém světě. V nakladatelství Synergie již vyšla kniha Štěstí, láska, čokoláda a její pokračování Nejšťastnější na světě.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2016, www.synergiepublishing.com

 

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička