Když není s kým bys šel…


25. října 2010, autor debbi,



 

Vznášet se v prostoru
a nevracet se k zemi
přinucen ke vzdoru
slepý, hluchý a němý

A přesto vidoucí
a přesto vnímající
se srdcem horoucím
jak vosk z hořících svící

Co bylo odešlo
dým jenom po plameni
štěstí tě nenašlo
bylo tu… a už není 

Bylo tu pro jiné
tvou cestu obejelo
tvá touha zahyne
tak jako tvoje tělo

Ohýnek skomírá
nezbude, co by hřálo
život jen předstírá
a to je sakra málo






Zařazeno v kategorii Poezie



Počet komentářů na “Když není s kým bys šel…” - 7


    Eva   (26.10.2010 (13.43))

    líbí se mi moc, zejména 1. a 4. sloka jsou skvělé.. zprvu se mi zdálo, že se slovo "sakra" na konci nehodí, že jaksi narušuje ty vznešené a velkolepé verše, avšak při dalším přečtení mně tam vyloženě "padlo", neboť báseň je o smutku ze ztráty milovaného člověka a to "sakra" je úderné a zesilující, pocit smutku ještě násobí...


    Viviana Mori   (2.11.2010 (21.32))

    Já z toho cítím málo trpělivosti. Měla by sis s formou básně podle mne víc pohrát, je to odbyté, konec už je jen vsuvka, já rýmované básně moc nemusím, ale když už, tak by to chtělo přesný rytmus, počítat ty slabiky. Ono to pak zní vždycky líp, ať je báseň o čem chce... Podle mě ten konec tam nesedí vůbec a dalo by se tam najít i pár dalších věcí na doladění, také mi vadí část: bylo tu, a už není - spojka "a" se mi zdá zbytečná, klidně by to šlo i bez ní, já na tom místě škobrtla. Jinak aby jen nerýpala, první sloka se mi líbí. Klidně by mi to stačilo i na samotnou báseň.


    debbi   (6.11.2010 (0.23))

    No, počítat slabiky k dobré básni určitě nestačí... Pokud je u téhle básně spočítáš, bude podle tebe "rytmus dokonalý", protože jestli je tu něco přesně, pak je to právě počet těch slabik. A přesto hodnotíš práci velmi záporně. Takže ať je báseň o čem chce... počet slabik z ní dobrou neudělá. A ten nesedící konec? Škoda, protože právě ten měl být klíčový :-(


    Viviana Mori   (6.11.2010 (0.48))

    Tam je problém, že používáš moc spojek. Dala bych básni jinou formu, jenže pak už by to nemělo tu tvou autenticitu. Proto je problém kritizovat, vím, že pro tebe to má význam, ovšem nesedí mi to střídání, možná by chtělo v každém řádku mít stejný počet, změnit slova, náboj... Ale to je věc duše, múzy a jiných věcí, do toho se prostě těžko kecá... Jak říkám, vadí mi ty spojky "a" a ten konec - obsahově a záměrem to chápu, ale působí to, jako kdyby jsi chtěla dílko už rychle ukončit. No, nemusíš mě brát vážně, nerada bych se dopitvala k nějakým negacím i mezilidským. :-)


    debbi   (6.11.2010 (9.33))

    Neboj, já si to přeberu :-) psát asi budu stále po svém a pokud to jiným "nesedí" asi s tím nic moc nenadělám. Ovšem každý názor může přinést "osvícení" k dobrému. Takže dík za názor, i ten negativní.


    Viviana Mori   (6.11.2010 (10.53))

    Pokud jsi ta samá Debbi jako na saspi, pak nezoufej, jsi jedna z mých oblíbených autorek, ovšem ani své hodně oblíbené nehodnotím vždy jen pozitivně :-) Samozřejmě, piš po svém, všichni by to tak měli dělat :-) Příště bude názor určitě pozitivnější.


    debbi   (7.11.2010 (0.06))

    Nezoufám :-) a nejen proto, že jsem stejná Debbi jako na saspi... Díky za tvou přízeň.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička