Jonáš, Légl, Kuchař: Pozor, sůl!


23. června 2016, autor Renata Petrickova,



Pokud si o sobě myslíte, že skoro nesolíte a slánka je pro vás vzácností, stejně brzy zjistíte, že díky našemu potravinářskému průmyslu máte několikanásobně překročený limit příjmu soli. Ano, základní myšlenkou této velmi pečlivě zpracované knihy je fakt, že na tak velkou konzumaci soli, jakou vedeme každý den, nás příroda nevybavila. Vlastně jsme ideálně vybaveni na nulový příjem chloridu sodného. Zní to jako šílenost? Hned prvních několik kapitol této knihy vás zcela logicky přesvědčí o tom, že ve vývoji lidstva došlo k objevu soli v podstatě náhodou a přineslo to svým způsobem víc škody než užitku. A že je to vlastně prvek podobný třeba hořčíku nebo vápníku, u kterého je jakýsi doporučený maximální denní příjem a jeho překračování se neblaze odráží na zdraví.

A že to vlastně nikomu moc nevadí…

 

sul-potah.indd

 

Pokud ovšem nezkusíte opak…

 

„Principem odbourání závislosti na soli jako stimulantu a dosažení takového stavu smyslového vnímání pokrmů, při kterém sůl nebude kritériem hodnocení, jestli je pokrm chutný nebo ne. Osobně mám velkou míru pochybností o tom, že člověk vždy přijímá slanou chuť jako příjemnou, protože už po dvou letech absence soli v pokrmech jsem vnímal náhodně podstrčenou chuť soli jako poměrně intenzivní nepříjemnost.“

 

„Zapomeňte na sůl, naučte se dochucovat kořením a čerstvými bylinkami, které uvádí ve svých knihách Miroslav Légl. Získáte zdraví, vaše tělo se zbaví přebytečné vody, zmizí otoky na dolních končetinách, ale i v obličeji, vaše břicho splaskne. Když ale budete mít tu a tam neodolatelnou chuť na něco zakázaného, klidně si to dejte a nic si nevyčítejte. Hodně choďte pěšky, zvýší se vám tvořivé myšlení. Napadnou vás neočekávané myšlenky.“

 

S tím musím souhlasit, lze si odvyknout!

 

Předchozí kniha Miroslava Légla byla mimo jiné plná báječných receptů, kde sůl nahrazoval bylinkami, ovocem, zeleninou, chuťově výraznými přísadami a člověk nakonec zjistí, že i opravdu dobré nesolené vařené maso je nejen chutné, ale že možná ve své lahodnosti předčí kdovíjak solené uzené nebo nachucené prosolené maso. Chutě se zjemňují. Ale také zjistíte, že okusit prvně nesolené jídlo není zrovna příjemný zážitek a že na sůl jsme prostě zvyklí. Je to jako drogová závislost.

 

Sůl jako nebezpečná droga

 

Nezabíjí však hned, ale nepozorovaně a způsoby, za kterými byste její vinu nehledali. V knize Pozor sůl! se  také dozvíte, že sůl je v jídlech a potravinách, ve kterých bychom to nečekali, v aditivech a že na ni vzniká úžasná závislost. Taky jste závislí? Sůl je v podstatě stimulant, který působí na nervovou soustavu, ale díky své agresivitě na buňky těla, na nervový systém, nám způsobuje jaksi vedlejší příznaky jako jsou cukrovka, vysoký krevní tlak, obezita nebo negativně ovlivňuje i ledviny, trávicí systém a třeba i imunitu. Budete číst a možná chvílemi lapat po dechu, ale ani na jediný argument nemůžete najít jiný protiargument. Nevím, lze-li něco autorům vyčíst nebo vymluvit. Ono to totiž všechno dává naprosto logický smysl. A teď už víte, proč fastfoodové hranolky jsou vždy osolené. Aby nás stimulovaly k jídlu, jídlu, jídlu…

 

Je to perfektně a do detailu zpracovaná kniha, která dává volbu. Snižte spotřebu soli, dávejte si pozor na polotovary, na hotová jídla, zkuste za svými zdravotními problémy vidět třeba sůl a i jen zkušebně tělu dopřát pauzu. Třeba se všechno zlepší? Na toto téma je to už druhá kniha v pořadí od těchto autorů a troufnu si říci, že opakování tady není nikdy dost, navíc tento nový titul je obohacen o další poznatky, o další studie. Sůl však není jenom zatracována – má i velké léčivé účinky. Ale o tom všem v této mimořádně zajímavé a přínosné publikaci.

 

Sůl je v podstatě léčivo, sůl je vzácný prvek – není to něco, co bychom do těla měli cpát v tak masovém měřítku, jako dnes.

 

O autorech

MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí, bestsellery Svět přírodních antibiotik, Zdravé střevo a Tvoje strava je tvůj osud. Miroslav Légl je autorem průkopnických knih Vaříme bez soli a Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie. S jejich články a příspěvky se můžete pravidelně setkávat v měsíčníků Regenerace.

 

Vydalo nakladatelství Eminent, 2016, www.eminent.cz

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička