Pema Chödrön: Žít s lehkostí


4. září 2016, autor Renata Petrickova,



Lehké čtení, svěží čtení, pro ponoření se a osvěžení, ve kterém můžete jako sem tam rybku pochytit opravdu dobré myšlenky, dobré logické návaznosti života a drobné návody na to, jak přežít v nejisté době. Protože ona bude nejistá pořád.

 

Zit_s_lehkosti-obalka-web_2D

 

Jedinou jistotou, kterou v životě máme, jak říká autorka, je to, že život je jedna velká nejistota. I když si přejeme něco jiného, tak z této knihy nevykoukáte nikdy nic o tom, že by se život měl někdy usadit v nějakých pevných mantinelech a tam hezky pohodlně zůstat. Autorka v této knize představuje část svého buddhistického semináře pro moderní svět, nebo lidé ze Západu. Tedy přizpůsobeno pro naše myšlení.

 

Přesto jsem občas musela víc zapnout své soustředění, abych udržela nit, která je příliš vzletná a snad v tu chvíli i nereálná. Ovšem byly to chvilky, byla to tu a tam čtvrtstránka, půlstránka, a většina knihy je opravdu protknuta velmi dobrými myšlenkami, které lze aplikovat i na moderní život.

 

Dozvíte se pár věcí, u kterých si řeknete – „aha, to mě nenapadlo.“

 

Že jsme-li nelaskaví sami k sobě, je to jen projev obav a nejistoty právě ze změn, které se nám v životě dějí. A tak si můžete třeba v tuto chvíli zalistovat vzpomínkami a podívat se na chvíle, kdy jste k sobě nebyli laskaví (to může mít podobu nespavosti, útěku k alkoholu, k cigaretám, přespříliš do společnosti, přílišné mluvení, tlachání, jakákoliv forma útěku od reality, kdy toužíme se „odpojit“) a jistě v takovou chvíli najdete něco, co se reálně tehdy dělo a co vás vyhazovalo z klidu.

 

Jenže ono to je těžké…

 

„A právě tady se nalézáme: v samém středu určitého dilematu. To v nás vyvolává některé provokativní otázky: jak můžeme plně žít, jestliže čelíme nestálosti a víme, že jednoho dne zemřeme? Jaké to je, uvědomit si, že si svůj život nejsme nikdy schopni úplně a s konečnou platností uspořádat?  Dokážeme se vůči nestabilitě a změně stát snášenlivějšími? Jak se můžeme s nevypočitatelností a nejistotou spřátelit – a dokonce  je přijmout jako nástroje proměny svého života?“

 

Můžeme, Pema Chödrön se o to v této knize pokusí. Kdybych měla úplně stručně a jasně říci, jak to je možné, tak je to několik kroků – smířit se s tím, přijmout to a potom v tom všem hledat výhody. Bez nejistoty by nebyl prostor pro změny (i ty pozitivní). Bez změn by nebyl vývoj. A poslední – všechny ty negativní prožitky, svody, hněv – prostě POZVĚTE NA ČAJ.

 

Opět je to jistý fakt smíření se s tou emocí, s tím pocitem, který máme. Určitě není vhodné je nějak extrémně ventilovat ven, zajímavé je, že Pema píše, že každá taková emoce negativní trvá zhruba minutu a půl. Poté spontánně odeznívá a pokud jsme rozčileni déle, tak tuto emoci jenom přiživujeme myšlenkami. TO už pak není prvotní hněv, ale spíš rozjetý začarovaný kruh myšlenek, ve kterých se točíme jako zvířátka v kolečku. A třeba toto je dobré si uvědomit – odnést si to z této knihy.

 

Je to skoro dvěstě stran malé knížky, která se v pohodě vejde do kabelky a pro nějaké to občasné čtení ve vlaku, při cestě, u vody nebo v chladnoucích letních večerech je ideální. Musí se mlsat jako bonbon. Číst pomalu a nechat ji sebou prostoupit. A je to také jedna z těch knih, které si rádi přečtete podruhé, protože v ní najdete zase zcela jiné poselství.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

O autorce:                      

 

Pema Chörön je buddhistická mniška a žákyně Chögyama Trungpy rinpočeho, jednoho z nejvlivnějších buddhistických učitelů 20. století. V současné době působí jako představená a učitelka v klášteře Gampo Abbey na ostrově Cape Breton v kanadské provincii Nova Scotia, prvním tibetském klášteře určeném pro obyvatele Západu. Z mnoha inspirujících knih, které napsala, vyšly v nakladatelství Synergie například tituly Jak meditovat a Místa, která vás děsí.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, www.synergiepublishing.com

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička