Brendon Burchard: Náboj


17. října 2016, autor Renata Petrickova,



Hned několik literárně zajímavých informací se z této knihy dozvíte. Autor je kamarádem Paula Coelha, ale berte prosím tuto informaci jako vedlejší. Dá se říci, že Brendon Burchard je víc realista. A jestli umí šlápnout tvrdě do pedálů všech těch duchovních nauk o seberozvoji, tak prosím, tady to je. Z jeho textů budete mít pocit, že je snad jakýmsi tvrdým a nesmlouvavým manažerem života, který vám ale vůbec nic nenechá zadarmo. Sympatické je, že počítá ve svých teoriích se vším. A hlavním motorem jeho myšlenek je překvapivě neurologie.

 

Ano, jeho učení vychází z faktu, že lidský mozek neustále potřebuje novou stimulaci, potřebuje jakýsi vlek událostí a výzev.  To tvoří ten náboj, který nám dává sílu žít a rozvíjet tvůrčí stránku našeho života. Takže je to takový Paulo Coelho v dvojitých kalhotech. Možná ještě kovbojských. Něčím mi jeho tvorba připomíná Marka Owena, který má Aspergerův syndrom – odosobnění je v tomto případě opravdu ku prospěchu celé věci.

 

naboj-mensi

 

 

 

Vlastní život i vztahy

 

Autor samozřejmě ve svých kapitolách prolíná osobní život, své vlastní směřování, případně práci a pracovní uplatnění, ale také vztahy.  Hodně se věnuje charakteru člověka, který máme často nekultivovaný a tak nějak naostro puštěný, bohužel někdy i s těmi bolestmi a ranami, které se projevují negativně, ačkoliv si to často ani neuvědomujeme. Všechno na svém životě bychom se měli pokusit zahojit. Všechno na svém životě bychom měli vést k tomu, aby to bylo právě takové jaké chceme. Jak chceme, aby nás svět viděl? Jaký chceme mít charakter? Je spousta věcí, které ovlivnit nemůžeme, ale tohle do jisté míry můžeme.

 

„Jsou dva způsoby, jak prohloubit vztahy, které máte s lidmi ve vašem životě: jeden je nahodilý, kdy vás navzájem sblíží tragédie nebo nešťastná náhoda; další je záměrný. Pokud jste ochotní dát si  tu velkou práci se stanovením toho, co přesně chcete, a pokud jste ochotní nejen podělit se o to s druhými, ale také naslouchat jejich přáním a plnit je, pak zjistíte, že všechny vaše vztahy porostou.  Ujasněte si, co chcete a co chtějí druzí, a pracujte na vybudování takových vztahů, na jaké jsou hrdé obě strany. Udělejte to pro váš život a uvidíte, že vaše vztahy budou šťastné, zdravé a dlouhodobé.“

 

Není snad lepší motivace než být dobrým člověk pro někoho jiného?

 

„Držme slovo“ je jedna z mých nejoblíbenějších svépomocných manter všech dob. Jednoduše nás vyzývá: „Buď dobrý člověk!“

 

Autor rozdělil knihu do deseti základních částí, postupně nám představí deset hlavních pohonných sil pro jednotlivé oblasti našeho života. Podívejme se do obsahu (pohonné síly pro řízení, kompetence, shodu, péči, propojení, změnu, výzvu, tvůrčí vyjádření, vědomí). Každého zaujme jiná oblast, podle toho, kde je jeho Achillova pata. Jako celek je potom ale kniha dobrá pro každého, protože způsob, jakým jsou kapitoly poskládány je navazující, souměrný a dalo by se říci, že vám proklepne každou oblast myšlení a mozku, díky čemuž si doopravdy uvědomíte, jak moc fyzicky lidský mozek potřebuje ten životní náboj. Ať už ho budete hledat kdekoliv, ať už ho máme ze své přirozenosti kdekoliv, je nezbytně nutné, abyste ho našli. Jinak se váš život stane jen útrpným přežíváním.

 

naboj-kniha-mensi

 

Náboj je kniha, kterou si rádi vezmete do ruky ještě jednou

 

Ač mi to tak zezačátku nepřipadalo, příliš strohý a mužsky pojatý styl může ale na druhou stranu někomu mimořádně vyhovovat, stala se tato kniha postupně právě tou, kterou si člověk rád nechá někde na viditelném místě, poněvadž  není vůbec od věci se k ní čas od času vrátit. A jen si ji tak prolistovat. Navíc obsahuje jakási pracovní místa, do kterých si můžete vepsat svá vlastní pozorování a názory, pocity a za několik týdnů, měsíců či let vám mohou posloužit cennou retrospektivou. V této knize tedy můžete vidět i svůj vlastní vývoj – a to je bonus, který považuji za  mimořádně dobrý nápad.

 

O autorovi:

 

brendon-burchard-headshot-color

 

Brandon Burchard je zakladatel Experts Academy a autor bestselleru Zlatá vstupenka. Díky své životní filozofii, kterou předává, se stal jedním z nejlepších motivačních a marketingových trenérů a jeho knihy, videa, on-line kurzy a vystoupení každý měsíc inspirují téměř dva miliony lidí po celém světě. Brendon Burchard měl to štěstí, že dostal svoji „zlatou vstupenku“ – druhou šanci na život – poté, co přežil vážnou autonehodu. Svůj život zasvětil tomu, že pomáhá druhým znovu objevit životní náboj a jejich jedinečné životní poslání. Jako jeden z nejžádanějších trenérů současnosti vystupoval spolu s Jeho Svatostí dalajlámou, Deepakem Choprou, Marianne Williamsonovou, Davidem Bachem, Brianem Tracym, Debbie Fordovou a dalšími. Mezi jeho klienty patří lidé náležející ke špičce korporátního světa i světa celebrit a jeho semináře  navštěvují manažeři a podnikatelé z více než padesáti zemí. www.brendonburchard.com

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička