Peta Bee, Sarah Schenker: Nestárnoucí tělo


10. listopadu 2016, autor Renata Petrickova,



Lze hřešit a po pětatřicítce být pěkná, štíhlá a perfektně tvarovaná? Jasně! Tajemství této knihy tkví v několika pohodlných fíglech pro vaše tělo. „Vlastně jsou povoleny i hříchy, ba dokonce se s nimi počítá. Každý občas provede nějaký ten stravovací prohřešek. Než byste se jím ale nechala strhnout k lenosti a výčitkám svědomí, naplánujte si den bez pravidel na svatbu, oslavu nebo grilování s přáteli. Ale vybírejte si poctivě a neplánujte si víc než jeden takový den za týden. Tak si budete moci užívat, aniž byste se následující den cítila provinile.“

 

14658250_10207594509204263_2031465260_n

 

Tak! Začala jsem trošku zvesela, ale faktem je, že ony hříchy samozřejmě nemůžete dělat každý den. Ale je sympatické, od obou autorek, že ač přísně a důsledně vyžadují dodržování základních bodů jejich plánu, tak nechávají velké mantinely pro individuální potřeby a pro výjimečné situace. A musím říci, že vychytaly pro fungování lidského těla několik výtečných bodů – a že i bez cvičení jsem se dostala do fajn stavu, ve kterém jsem spokojená: Samozřejmě, kdybych cvičila, tak budu ještě spokojenější, takže aktivnější čtenářky a byť jen víkendové sportovkyně mohou z této knihy vytěžit naprosté maximum! A někdo využije jen drobnosti, drobné tipy, kterých tu je hodně! I ty FUNGUJÍ! A jsou nesmírně logické, co myslíte?

 

„Zapomeňte na „nabíjení si baterek“ před cvičením a „dobíjení“ po cvičení. Z konceptu, po cvičení potřebujete pro přežití extra karbohydráty, vyvstal celý průmysl energetických tyčinek, nápojů a svačinek. Ale tyto myšlenky jsou zastaralé a rozhodně nejsou vhodné k cvičení, které najdete v této knize. Jelikož naše cvičení nikdy netrvají déle než 45 minut, naprosto vám postačí dobře a pravidelně jíst.

 

Zkuste si jednou za týden cvičit na lačno – před snídaní. Nebo pokud vám více vyhovuje večerní cvičení, nejezte alespoň 4 hodiny před ním. Pomůže vám to přeprogramovat své tělo do tuky spalujícího módu a pro mě osobně je to i osvěžující.“

 

Tady jsem si třeba položila otázku, zda-li mi po svačinkách bývá dobře. Nebývá… je mi těžko. S tímhle třeba souhlasím. Stejně jako s pohybem ještě před prvním denním jídlem. Je svěžejší, lépe a kvalitněji unaví. Příjemně unaví.

 

Kniha, která respektuje vaše tělo – a z toho pramení zpomalení stárnutí

 

Nic není jednodušší než prostě jen respektovat své tělo, jeho měnící se potřeby v závislosti na postupujícím věku. Na ničem jiném není tato kniha postavena! Zhubnete, budete se cítit lépe, zpevní se vám tělo, zlehčí trávení, není to časově náročné a je dovoleno hřešit. A navíc jídelníček, který tu je jako vzorový, je doslova luxusní. Tak podle toho se dá vařit! Kuře s fazolovým salátem,  pálivá rybí polévka, grilovaný losos, všechno se dá tak úžasně kombinovat! Všechno tu je skvěle doplňuje, máte tu recepty i nákupní seznamy, dokonale vypracované cvičební plány. Vše do posledního písmenka!

A navíc lidský přístup, který obě zkušené autorky zvolily, je přesně tím, co vám naváže důvěru k tomu, co čtete. Bourají mýty…

 

Bořit nesmyslné výživové mýty, pomoci tak lidem vést jednodušší a zdravější život a díky této knize dosáhnout nestárnoucího těla, je skvělý pocit. Například občasné vynechání jídla nevadí, sama to praktikuji. Během čtyřiadvacetihodinového cyklu našeho života nezáleží na tom, kdy své kalorie spolykáte – je nevýznamné, jestli je to během snídaně, oběda nebo večeře, ale záleží na celkovém množství jídla, které zkonzumujete. Přináším vám nyní souhrn svých vlastních vědomostí a zkušeností. Sama jsem jejich aplikací nestárnoucího těla již dosáhla, nyní je řada na vás.

 

Tak s tímhle se nedá než souhlasit!

 

O autorkách:

 

Peta Bee je reportérkou v oblasti zdraví a cvičení. Píše pro TheTimes, Sunday Times a Irish Examiner. Je editorkou v Athletics Weekly a Running Monthly. Díky svému vzdělání ve sportovní vědě a výživě ráda ověřuje v praxi nejnovější vědecké trendy. Její práce získala mnoho cen, je dvojnásobnou držitelkou výroční ceny pro novináře na volné noze od Medical Journalist's Association. Objevuje se často v televizi a rádiu a je autorkou nebo spoluatorkou sedmi knih včetně Fast Exercise, bestselleru z roku 2014, který napsala společně s Dr. Michaelem Mosleyem a TheIce Diet.

 

Dr. Sarah Schenkerje registrovanou výživovou poradkyní v oboru výživy a akreditací pro poradenství ve stravování sportovců. Je členkou British Dietetic Association, The Nutrition Society a The Association for Nutrition. Sarah byla přispěvatelkou do bestselleru Fast Diet Recipe Book a pravidelně píše do novin a časopisů jako Daily Mail, Top Santé, Reveala Glamour. Objevuje se v pořadech jako This Morning, Watchdog a na BBC rádiu. Také pracovala jak výživový poradce pro několik fotbalových klubů Premier League.

 

Vydalo nakladatelství IFP Publishing, www.ifp-publishing.cz, 2016

 

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička