Nejlepší knihovna v České republice


10. listopadu 2016, autor Eva,



 

Nejlepší knihovnou v České republice se pro rok 2016 stala Městská knihovna v Sedlčanech. Předtím opakovaně byla nejlepší knihovnou v kategorii měst do 10 000 obyvatel, tento rok však porazila všechny knihovny ve velkých městech a získala poprvé titul za celou ČR. Což je úžasné a já jsem nadšena. My všichni Sedlčaňáci jsme nadšeni. Za to můžeme poděkovat paní ředitelce Blance Tauberové, která má elánu a nápadů na rozdávání a také se snaží je co nejvíce realizovat.

 

 

diplom

 

Do zdejší knihovny chodím ráda, a to nejen za účelem půjčování knih. Konají se zde různé akce spojené s literaturou, křty knížek, autorská čtení úspěšných spisovatelů, hudební vystoupení, divadelní představení. To vše v malé formě, aby se to do zdejších prostor vešlo.

 

Pokud je venku nevlídné počasí a nemáte kam jít s dětmi, knihovna nabízí ideální útočiště. Je zde dětský koutek, kde se děti rády scházejí. Pro děti zde vymýšlejí výtvarné kroužky, z nichž si odnášejí své výrobky, pořádají se zde tematická vystoupení k různým svátkům, která nacvičují samotné knihovnice a kterých se děti aktivně zúčastňují.

 

Sedlčanská knihovna jako jedna z prvních v republice začala ve spolupráci s eReadingem nabízet možnost výpůjčky elektronických knih. Funguje to tak, že pokud jste registrovaný čtenář knihovny, stáhnete si do čtečky libovolnou knihu, kterou si na webu eReading vyberete. Knihovna za vás výpůjčku zaplatí a vy se už nemusíte o nic starat. Výpůjčky jsou naprogramovány tak, že pod 21 dnech ze čtečky samy zmizí.

 

Knihovna pořádá různé akce i mimo své prostory, jako např. fotbal Sedlčaňáci versus spisovatelé. Musím zmínit, že za spisovatele pravidelně jezdí kopat Michal Viewegh.

 

Údaje o knihovně, které mi na požádání laskavě poskytla paní ředitelka Blanka Tauberová:

 

Vznik knihovny je spojen se založením spolku Občanská beseda. Původně spolková knihovna začala v roce 1896 půjčovat knihy veřejnosti. V roce 1920 byla spolková knihovna převedena do majetku města a stala se městskou knihovnou. V roce 1941 vzniká dětské oddělení. Knihovna se vícekrát stěhovala, až se v roce 2001 dostala do současných moderních prostor. Knihovna je od svého otevření v nových prostorách budována jako knihovna rodinného typu. V roce 2003 vznikl první komunitní projekt Lukášek, který je prvním komunitním projektem v knihovnách České republiky. V roce 2007 knihovna otevřela komunitní Centrum Lukáš, které je svojí koncepcí určeno opět všem generacím.

Knihovna nabízí různé přednášky, besedy, soutěže, podporuje čtenářskou gramotnost, poskytuje prostory pro setkávání, klubové aktivity, pořádá různé kurzy. Sedlčanská knihovna je v mnoha svých aktivitách průkopnicí mezi knihovnami, např. projekty Čtenářská liga, Univerzita 3. věku apod. V roce 2009 získala titul Kamarádka knihovna za nejlepší knihovnu pro děti v ČR. Všechny prostory knihovny (fyzické i virtuální) jsou volně přístupné všem generacím a kopírují tak život v běžné rodině. Knihovna má otevřeno 41 hodin týdně, kromě klasických tištěných knih a časopisů nabízí i audioknihy, e-knihy a informace z několika placených databází.

Statistické ukazatele za rok 2015:

  • Počet obyvatel: 7 257
  • Knihovní fond: 55 534 knihovních jednotek
  • Výpůjčky: 94 850
  • Čtenáři: 2 377

Návštěvníci: 50 627

 

Ještě dám nějaké fotky. Ty vám o dění v knihovně řeknou nejvíce.

 

Barokní sál Národní knihovny v Praze, kde paní ředitelka s panem místostarostou čekají na vyhlášení výsledků nejlepší knihovny roku.

baroksal

 

Naše "holky" z knihovny právě přebírají ocenění. Paní ředitelka je ta, co si potřásá pravicí, vedle ní v černých šatech Alena Budková. Autorkou obou fotografií z NKP je E. Hodíková.

dostali

 

 

 

Takto vypadá knihovna zvenčí. V popředí vidíte tzv. potkávací zeď, která slouží v rámci projektu Lukášek.

zvenci

 

A už jsme uvnitř knihovny, právě zde probíhá program pro rodiče s dětmi.

rodice

 

Takto zde děti strávily jedno deštivé páteční odpoledne.

patek

 

Čtení se seniory vždy přiláká i mladou generaci.

seniory

 

Každoroční adventní průvod. Ani tento rok tomu nebude jinak.

advent

 

Výroba vánočních ozdob v adventním čase.

ozodby

 

Na závěr něco z "outdooru". Vyberu třeba lampionový průvod s poezií.

lampion

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Ostatní literatura, Postřehy, Reportáže, cestování





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička