Nigella Lawson: Simply Nigella


27. listopadu 2016, autor Renata Petrickova,



Tato kuchařka je velkým návratem Nigelly Lawson opět na scénu. U nás sice tato kniha ještě nevyšla, ale doufám, že se nakladatelé polepší. Mají proč! Simpy Nigella, Prostě Nigella…. A co v knize najdete, asi nejde ani lépe slovy popsat. Je to prostě to, co od Nigelly znáte, nápaditá jídla, jednoduchá i složitější, postavená na prosazování jedné či více ingrediencí s tím, že často jsou to kombinace nezvyklé nebo takové, při jejichž jen přečtení se vám začnou sbíhat sliny. Prostě Nigella.

 

 

img_20161112_203300

 

Podtitul knihy zní Feelgood food. A potvrzuju, že už jen u čtení se budete cítit dobře a budete to jídlo cítit. Vnímat. Těšit se na něj. Budete si vařit v hlavě. No ano… v extra líných dnech mám přesně tyhle chutě, jen tak si listovat kuchařkami a nechat prostoupit každou buňkou svého těla pocitem a představou, že právě tohle si uvařím. No dobrá, tak ne uvařím, ale že mi to někdo uvaří… no dobrá, že si to koupím někde v restauraci… no dobrá, tak mi bude stačit, když pomlsám obrázek očima. Na druhou stranu z mnohých receptů na vás dýchne takový nápad, inspirace a nálada, že jednoho dne dojde na to, že si ho uvaříte.

 

 

img_20161112_203337

 

A protože je celý text v angličtině, tak pro mě jsou dominující obrázky. A potom přece jen musím přiložit prst k textu a notně se zamyslet nad významy, spojeními… a pochválit všechny ty překladatelky českých Nigell, protože ta vláčnost a energický život a chuť se hýčkat jsou cítit i z těch anglických větiček.

 

 

img_20161112_203422

 

Roky jsou znát, ale…

 

Určitě bych vám doporučila se podívat na některé díly z řady, kterou k této knize připravila sama autorka. Doufám, že i tento seriál se časem přeloží a dostane až k nám v češtině, protože za to stojí. A stojí za povšimnutí i to, že Nigella stárne… Najednou zmizela ta kyprá žena a v jejích rysech je něco štíhlejšího, vyhublejšího, jiného. Zůstává stále krásná, ale tak trochu mi připomíná Gillian Anderson, která ze šťavnaté ženy vyzrála ve zvláštně krásnou dámu. Nigella je to samé. Glanc jí zůstal, jediné, na čem možná trošku ztrácí, že nějak vzadu pochybuji o tom, že opravdu sní celou porci toho všeho a že si půjde zase po nocích ujídat do ledničky třeba pečeni z vepřového boku. To už asi nedělá…

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=sP3JmeqNJVc

 

 

Ale i tak se mi ten její mediální obraz líbí, stejně jako kuchařka.

 

Ale, milé dámy, i na vás dojde… s věkem se prostě tohle stává.

 

A tak si zalistujme. Klasikou jsou těstoviny, které se tu často opakují, různá pečená a glazovaná masíčka a Nigella jde s dobou a věnovala velkou část také různým bruschettám, tip top topinkám, hustým polévkám a marinovanému masu. 

 

A milovníci knih jako takových ocení i pečlivou úpravu, knihu čistou jemnou jak padlý sníh, nikde v ní nic neruší, je to jedna z těch, kterou se bojíte vzít do rukou, abyste si ji nějak neopotřebovali.

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička