Laurie R. Kingová: Hrůzná vláda žen


15. ledna 2017, autor Renata Petrickova,



Zkuste si jen představit, že Sherlock Holmes není jen fiktivní postava, ale přenesme se někam k časům první světové války do Anglie, kde opravdu žije. Více či méně mu nervy čechrá Artur ConanDoyle, který má to jeho požehnání využít jeho talentu a jména a psát o něm většinou smyšlené příběhy, do novin, knihy, no však to známe! A pak se jedné patnáctileté slečně stane, že na rozlehlé pastvině při svých toulkách narazí na prošedivělého vychrtlého muže v kabátě… a vznikne z toho podivné přátelství. To maličko zabíhám do předchozí knihy (Holmesova učednice), ale roky běží, Mary Russellová je mimořádně talentovanou dívkou, která si beze zbytku osvojila Holmesovy detektivní metody a my ji v tomto druhém dílu zastihneme kolem Vánoc, kdy zrovna dopsala svou esej a aby se vyhnula rodinným Vánocům, odjíždí do Londýna, vlastně jen tak… nebo snad opět hledat svého podivínského přítele.

 

Nechte se pozvat do starého Londýna

 

A rozjíždí se série podivuhodných náhod, setkání s dávnou kamarádkou ze studií na Oxfordu, kdy opravdu nevíte, co vás čeká za rohem. Jaký zvrat, jaká událost. A kousek za polovinou knihy vás čeká ještě pronikání pravou londýnskou mlhou, která tu je popsána tak sugestivně, že vám začne být zima po celém těle a vlezlou smogovou vlhkost pocítíte a do morku kostí. Začne Mary pátrat po – snad i po svém vlastním budoucím vrahovi – na vlastní pěst?

 

V druhé polovině knihy už si s ní kupujete poněkud kýčovitý majetek z dědictví, protože právě dosáhla jednadvacátých narozenin, a užíváte si poněkud roztříštěný životní styl a hrajete ne úplně čistou hru na jednu z nejvlivnějších žen Londýna. Nebo se jen tak tváří? S další a další stránkou se stává druhá polovina knihy méně oddechovou a pořádně vibrující nebezpečím.

 

Bravurní literární styl je osvěžující

 

Ani na jednom místě v této knize jsem neměla pocit, že se nudím. Spád a akce jsou perfektně naplánovány, snad stejně jsem měla dojem, že i ty klidnější pasáže, ve kterých si je třeba odpočinout, jsou právě ve chvíli, kdy už i čtenářova pozornost potřebuje trošku oddechu. Už od prvních stránek jsem si zamilovala literární styl a stylistiku, kterou Laurie R. Kingová oplývá a která byla úžasně přeložena i do češtiny. Dokonalá úcta k českému jazyku, využití všech jeho krás a košatého bohatství slov a výrazů. Pro milovníky krásné češtiny a bezchybně přeložené knihy je tohle pohlazení pro duši.

 

Kingova_Hruzna-vlada-zen_OBALKA

 

Anotace:

 

Detektivka ze série příběhů o Mary Russellové, žačce Sherlocka Holmese. Píše se rok 1921, a přestože se Mary stává bohatou dědičkou, nepřestává se toulat mlžnatým Londýnem v důmyslném přestrojení. Jedné noci narazí na starou známou jménem Veronica a ta ji zavede do Nového chrámu božího, což je sdružení vedené charismatickou Margery Childeovou, sufražetkou s mystickými sklony. Když se však mezi stoupenkyněmi odehraje nikoliv první ošklivá nehoda, začne Mary zajímat původ bohatství vůdkyně společenství. Na pomoc je přizván i Sherlock Holmes, který stůj co stůj musí zabránit tomu, aby Mary o své peníze přišla… a spolu s nimi taky o svůj život.

 

IMG_20170115_072432 600

 

A ještě je ve hře jedna podivuhodná, snad až nadpřirozená událost! A otázka toho, jestli Mary Holmese má více než ráda, také přijde, jen velmi decentně, na přetřes.

 

Množství citátů, ze kterých jde husí kůže!

 

Kniha je psáno formou deníku, kde každé časové období je uvedeno citátem. Nejsou to pěkné citáty, zejména Jan Zlatoústý dokázal vypustit úžasné perly o tom, jak nízko se na žebříčku vhodnosti žití žena nachází, množství dalších, jakožto i citáty z bible ovšem nekulhaly pozadu. S postupujícími kapitolami do citátového proložení knihy začínají dostávat ženy a feministické názory… je to jen vkusné dokreslení nálady, ve které je kniha psána. Množství „nadbytečných žen“ po válce nemělo partnera a byly po skončení války vypuzeny z pozic, které zastávaly za války, protože nebyl dostatek mužů. Nehledě na „kvalitu mužů“, protože drtivá většina válečná traumata neustála, zapíjela je, rozmáhaly se drogy, heroin by tehdy jen pár let novou drogou…  a i to dodává knize nejen zcela jedinečnou atmosféru, ale je to také dobrým připomenutím poválečné historie.

 

„Ostrůvky světla z pouličních lamp a projíždějících aut ozařovaly vířící žlutou mlhu, jako vystřiženou z románů Wilkieho Collinse, a mimo jejich dosah panovala naprostá tma. I přesto se však nejednalo o tu nejhorší mlhu, která kdy Londýn pokryla – sotva se naše oči přizpůsobily, zjistily jsme, že vidíme dokonce na deset stop před sebe, a tudíž nám alespoň nehrozilo zakopnutí o vyčnívající dlažební kostky nebo napochodování do zdi.

 

Šly jsme pomalu. Pro Londýn typické, rušné hlavní třídy, střídající se s úzkými, liduprázdnými uličkami, na nichž člověk sem tam potkal jen hlídkujícího bobíka, byly dnes kvůli mlze mnohem tišší a jejich ponurost se odrážela i v zapadlých průchodech a pustých čtvrtích plných omšelých řadových domků. Margeryiny podpatky klapaly o dlažební kostky a mé jemnější podrážky na nich jen nepatrně křupaly. Příležitostně nás minula drožka nebo auta, jejichž řidiči vystrkovali hlavy z okýnek nebo mžourali přes přední sklo. Zkontrolovala jsem svou vnitřní mapu, navedla nás správným směrem, a rozhodla se Margery svěřit se svými pochybnostmi ohledně Marie…

 

…Zbytek její odpovědi měl pro mě zůstat už navždy tajemstvím. Cestou jsem jedním okem neustále hlídala okolí – kvůli husté mlze možná dokonce ostražitěji než obvykle -, a proto jsem nezaváhala ani na okamžik, když se tiché kroky za námi v liduprázdné uličce změnily v běh. Prudce jsem odstrčila Margery stranou a otočila se čelem k majiteli oněch kroků, z něhož se vyklubal slizký mladý muž s tenkým černým knírkem a dýkou v ruce.“

 

O autorce:

Laurie R. Kingová pochází ze San Franciska, ale od té doby, co si vzala profesora anglo-indického původu, už postupně žila ve dvaceti různých zemích pěti kontinentů. Má se svým mužem dvě děti, do Kalifornie se ráda vrací, ale vlastní i dům v anglickém Oxfordu. Série detektivek, v nichž vedle Sherlocka Holmese vystupuje i jeho mladá a neuvěřitelně bystrá přítelkyně Mary Russellová, z ní udělala spisovatelku oblíbenou téměř po celém světě. Roku 2016 vydalo Argo první díl série pod názvem Holmesova učednice, následoval druhý díl Hrůzná vláda žen. Laurie R. Kingová má na svém kontě bezpočet knih s sherlockovskou tématikou a s Mary Russellovou, takže nezbývá než se těšit na to, co ještě pronikne i k našim čtenářům. Namlsat se můžete na autorčiných stránkách: http://laurierking.com/

 

Vydalo nakladatelství Argo, 2016, www.argo.cz

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy



Počet komentářů na “Laurie R. Kingová: Hrůzná vláda žen” - 1


    Eva   (15.1.2017 (13.01))

    To vypadá moc lákavě. Na podobné téma jsem četla román Muži pod ochranou od Roberta Merle. Ten byl skvělý. Ostatně jako všechno od tohoto autora.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička