Samuel Bjørk: Sova


26. ledna 2017, autor Renata Petrickova,



Po věru dlouhé době jsem se prokousala Sovou… Přiznám se, že první dílo autora jsem nečetla, V lese visí anděl mne minulo a znám dílo jen podle názvu. Severské krimi je ale mojí vášní, kdo by ale odolal a když se vám nabízí zdánlivě atraktivní téma zavražděné dívky vložené do jakéhosi hnízdečka ze sovího peří, když se najednou přijde na to, že dívka byla téměř anorekticky vyhublá a v žaludku měla krmivo pro zvířata, když si připočtete, že v okolí místa činu se do jen hemží podivnými existencemi, je docela o zápletku postaráno.

 

59306a632e_103885350_o2

 

Tímhle se prostě do konce prokousat musíte.

 

 

Ale kniha ve mne zanechala tři dojmy:

– nejprve jsem se fakt bála, jasně syrové severské krimi, nic moc na poslech ve tmě a před spaním. Ne, po tomhle se ne moc dobře chodí v noci na záchod….

 

 

– později jsem se začala ztrácet v ději a ztrácelo to šmrnc, zhruba první třetina se mi v hlavě rozdrolila…

 

 

– nakonec jsem vydržela a musím říci, že to byla dobrá práce a rozhodně stojí za to vytrvat.

 

 

Ale možná i tady bylo tak trošku opisováno od Stiega Larssona, protože trošku podivínská policistka a vedle ní hacker připomínají tamější časy… Když jsem zcela odhlédla od této prvotní podoby s Mileniem, uvolnila jsem se a příběh začal lépe odhalovat svá specifická zákoutí.

 

 

Trošku neuvěřitelná je ale Mia Krugerová – podivná členka-nečlenkapolicejníhoh vyšetřovacího týmu, s osobními problémy a s náchylností k alkoholu, která je podivným způsobem milovánaení příliš důvěryhodná se svými osobními problémy a závislostí na návykových látkách by asi těžko mohla být skutečná. Tedy, tak bystrá s tímhle pozadím svého života. No, přesto bystrá je, snad i proto, že může být živena náklonností ještě podivínštějšího policejního vyšetřovatele Holgera Munche – kteří tak spolu tvoří nesourodou, ale velice výkonnou vyšetřovací dvojici.

 

V onom podivínství tkví kouzlo příběhu.

Druhé kouzlo najdeme v propletenci mrtvé dívky položené do rituální polohy, obložené peřím, nakrmené jídlem pro zvířata a s podivnými podezřelými kolem.

 

 

Děj je napínavý v pravou chvíli

Možná to byl jenom můj dojem, že autorovi se podařilo napnout děj zrovna ve chvíli, kdy už už knihu skoro odkládáte. Jako když škrtne zápalkou a na chvíli se zase rozhoříte zápalem. Docela by mne zajímalo, jakým způsobem by byla tato kniha zfilmována, možná by to byla podobná atmosféra jako ve Vraždách v Midsomeru, ponurá, nejistá, mrazivá… máte chuť z ní odejít, ale něco vám to nedovolí.

 

 

Hudba a Petra Špalková tomu dodávají…

… no ano! TO je ono. Ten mrazivý a depresivní podtext tomu dodává velmi dobře vybraná hudba a předěly, které neruší, ale vždycky jen dají důraz na to, že se bude odehrávat další část a přesouváme se v ději, a především mrazivý depresivní a naléhavý hlas Petry Špalkové, která jako kdyby byla pro tento typ románů disponována. Tady nelze vytknout vůbec nic. Ona a Martin Stránský- dva úžasní audio dabéři, pro které je severská krimi hlasovým domovem.

 

 

Anotace:

Sova – audiokniha obsahuje detektivní příběh, jehož autorem je Samuel Bjørk. Čte Petra Špalková.

V podivném hnízdě ze sovího peří je nalezeno tělo sedmnáctileté dívky. Bizarním případem se začíná zabývat zkušený detektiv Holger Munch. Pro nedostatek stop se však dostane do mrtvého bodu, dokud oddělení vražd nekontaktuje záhadný hacker. Ten jim pošle nahrávku, ve které se mihne silueta vraha převlečeného za sovu, nočního dravce symbolizujícího smrt. A pátrání se opět roztočí na plné obrátky.

 

Odkaz zde: Samuel Bjork: Sova , kde si můžete poslechnout i ukázku.

 

http://audioteka.com/cz/audiobook/sova?utm_source=partner&utm_medium=article&utm_content=recenze&utm_campaign=sovapetrickova

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička