Laurie R. Kingová: Holmesova učednice


31. ledna 2017, autor Renata Petrickova,



„Pomalu jsem šlapala po pěšině nahoru k chalupě, když moje uši zachytily pozoruhodný zvuk, zkreslený kamennými zdmi po obou stranách cesty. Z Holmesova domu vycházela hudba, jakou jsem odtamtud nikdy dříve neslyšela – veselá, živá melodie k tanci, velmi povzbudivá a naprosto nečekaná.

 

Opřela jsem se do pedálů, objela dům k zadním dveřím do kuchyně a vešla dovnitř. Šla jsem za hudbou až do přijímacího salónu, kde jsem zastihla černovlasého muže snědé pleti s houslemi zaraženými pod bradu, na níž se skvělo dvoudenní strniště. Nejprve jsem ho nepoznala, ale potom po povědomé tváři přeběhl výraz někoho přistiženého při činu, který vzápětí vystřídal švihácký úsměv, při němž se tomu člověku v ústech zatřpytil zlatý řezák. Neoklamal mě. Až příliš dobře jsem zachytila jeho první, polekanou reakci na můj příchod. Zpozorněla jsem.

 

„Holmesi,“ pozdravila jsem ho, „neříkejte mi, že pastor potřebuje cikánského houslistu na vesnickou slavnost.“

 

„Vítejte Russellová,“ pronesl s nacvičenou netečností. „Jaké nečekané potěšení! Jsem velmi rád, že jste se náhodou stavila a ušetřila mě tím povinnost vám napsat. Chtěl jsem vás požádat, zda byste místo mě nemohla sledovat ten experiment s květinami. Jen pár dní, nic závažného by se…“

 

No tak tohle se Holmesovi povedlo! Jak by jen mohl chtít po té malé nadšené dívce, pískleti, které sám zaučuje do řemesla detektivního, aby si v takovém přestrojení odcestoval na jakousi dobrodružnou výpravu a JI nechat pečovat o nějaké květiny?

 

Kingova_Holmesova_ucednice_reklama_CMYK

 

 

Mary Russellová a Sherlock Holmes se v této první knize (druhá je potom Hrůzná vláda žen, Argo, 2016) poprvé seznamují na pastvině, na rozlehlé louce jako prošedivělý snad ještě trochu churavějící muž a patnáctiletá dívka. Svět se schyluje k válce a zkušenosti, které oba hrdinové za ty roky získají jsou i velmi působivým svědectvím té doby. Atmosféru dotvářející citáty, které uvádí každou kapitolu jsou něčím jako bonbonek, který si smlsnete před hlavním chodem. A hlavní chod? Celá každá kapitola je poutavým příběhem úchvatně vystihnuté povahy Sherlocka Holmese, jeho dedukce se prolínají každou situací a Mary Russellová? No, tu si budete muset zamilovat. Snad to jde lépe i proto, že příběh je vyprávěný jejíma očima a koho někdy nenapadlo představit si, jaké by to bylo, kdybychom byli Sherlockovi blíž, blíž… možná blíž než Watson a blíž než jeho hospodyně.

 

TOHLE je vzrušující literární nápad – napsat příběh, ve kterém jste Sherlockovou důvěrnicí a pilnou učednicí. Zachovaná atmosféra staré Anglie… Náznaky předznamenaných událostí tak jemné a přitom tak jasné, že se od knihy nelze jen tak odtrhnout. A to cikánské dobrodružství? Až v něm jsem si uvědomila, že Mary Russellová má na to jít s Sherlockem společně, nikoliv jenom v jeho patách. A v tomto zlomovém případu, který si Mary vydupala jako vzteklé a umanuté kuřátko, to dojde i samotnému mentorovi.

 

Laurie R. Kingová je opravdu mistryní svého řemesla a v ničem si nezadá se sirem Arturem Conanem Doylem. Zachovala jeho šmrnc, ani kousíčkem neobrala Holmese o jeho pověst, důstojně se postavila vedle něj a vystřihla příběh, který si s chutí přečte každý, kdo Sherlocka miluje. Snad i jen proto, že z takové blízkosti je to věru ještě větší podivín než se nám, pohledem jeho vlastním s jeho případy, zdálo. Když se na něj totiž dívá někdo zvenčí, a navíc ten někdo je mladá žena, zdá se všechno jiné, přesto tak důvěrně známé.

 

Jako kdyby Mary Russellová zastupovala myšlenky čtenáře, které napadají při čtení Doylových děl.

 

 

O autorce:

 

Laurie R. Kingová pochází ze San Franciska, ale od té doby, co si vzala profesora anglo-indického původu, už postupně žila ve dvaceti různých zemích pěti kontinentů. Má se svým mužem dvě děti, do Kalifornie se ráda vrací, ale vlastní i dům v anglickém Oxfordu. Série detektivek, v nichž vedle Sherlocka Holmese vystupuje i jeho mladá a neuvěřitelně bystrá přítelkyně Mary Russellová, z ní udělala spisovatelku oblíbenou téměř po celém světě. Roku 2016 vydalo Argo první díl série pod názvem Holmesova učednice, následoval druhý díl Hrůzná vláda žen. Laurie R. Kingová má na svém kontě bezpočet knih s sherlockovskou tématikou a s Mary Russellovou, takže nezbývá než se těšit na to, co ještě pronikne i k našim čtenářům. Namlsat se můžete na autorčiných stránkách: http://laurierking.com/

 

Vydalo nakladatelství Argo, 2016, www.argo.cz

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička