Li Č´-Čchang: Sedni si a nedělej nic


3. března 2017, autor Renata Petrickova,



Sladké nic… Jak jiné je toto NIC, která má na mysli autor, od toho, které naše západní civilizace považuje za odpočinek. Jedná se o lehkost, uvolnění a přítomnou pozornost. Možná už tušíte, kam celá tato kniha míří, hned na začátek mohu říci, že je mimořádně dobrým praktickým návodem, jak na svém těle navodit stav NIC. O vědomé přítomnosti, o prožívání klidu a stoprocentní pozornosti se toho napsalo velmi mnoho, je to bezesporu velmi užitečná teorie, ale z praktického hlediska šlo ve většině případů vždy jen o to, se do tohoto stavu nějak dostat.

 

Tohle je jako návod k použití lehkosti bytí.

 

IMG_20170219_101441

 

Útlá, jasná, stručná kniha, která ve své jedné části obsahuje rozšířený návod, vysvětlení a v druhé části, kterou můžete brát jako takové denní listování a připomínání už sedm stran věnovaných pěkně po jedné tomuto sedmidennímu programu. Všechno si opět připomenete v bodech, kdybyste náhodou ten který den na něco zapomněli.

 

„Dnes se naučíte nečinnosti té nejvyšší úrovně. Když svým novým žákům říkám, jak je důležité být líný, vždy se na mě zpočátku nechápavě dívají. Dlouhé roky totiž měli v hlavě zakořeněnou větu: „Neposedávej tu jako ňouma a něco dělej!“ A já jim říkám: „Nic nedělej a ko-ne-čně se už posaď.“

 

Užijte si alespoň jednou denně několik vteřin (nebo ještě lépe minut), zastavte se a zvnitřněte si tento okamžik. Nemyslím jím nesmyslné, apatické poflakování, nýbrž vědomou nečinnost. Není nicnedělenání jako nicnedělání. Umění spočívá v tom, abyste se naučili nic nedělat – SEDNI SI A NEDĚLEJ NIC.

 

Moc hezky to autor popisuje v knize jako takové napřímení již zvadlé květiny. Najednou se do zvadlého těla nalije opět život a nejlepší na tom je, že stejně jako u té květiny, nám jde vláha a výživa a energie od našich kořenů. Číňané tvrdí, že máme šest smyslů, kterými neustále skenujeme svět kolem sebe a naše pozornost už je tak napnutá a neustále něčím bičovaná, že si vlastně neodpočineme pomalu ani v noci. Jaké jsou následky takového neustále napjatého života, známe všichni. A tak právě to vědomé odsekávání šesti smyslů, jejich odpojení na tu chvíli naprostého klidu, je uměním, které rozhodně stojí za to si osvojit.

 

Jedno jediné mohu z vlastní zkušenosti říct – zkuste to, protože když se to povede, tak i jen kdybyste to měli zažít jednou jedinkrát, je to úžasný zážitek! Nejvíce fascinující na něm je to, že objevíte sami sebe, svou plnou přítomnost. A tím pádem i niternou radost z toho, že pobýváte na tomto světě. Udržet a pravidelně toto cvičit už je věc jiná, ale já říkám – stojí to za to.

 

IMG_20170219_101407

 

Cviky, které v této knize jsou, vycházejí z tisíciletých technik slavných mistrů. Li Č´-Čchang je pokračovatelem tohoto kdysi tajného umění své rodiny ve dvacáté první generaci. Co nám v této knize vysvětluje, to má sám prožito, to má hluboce zakořeněno a říká, že vnitřní vyrovnanost a energii  získáme tím, když budeme „myslet břichem“ (však tam máme centrum emocí, ne?) a dovedeme si „ukládat pocity štěstí“… Ach, v kolika duchovních poučkách toto čteme a slyšíme, ale umí to někdo? Vždyť i to je potom nádherný zdroj energie pro slabší časy, takový generátor na chvíle, kdy se vypne hlavní proud.

 

O autorovi:

 

LI                  Li Č´-Čchang se svému umění naučil přirozeně od útlého dětství od babičky a dědečka, který vlastnil čínskou bylinkovou lékárnu. Narodil se 17. listopadu 1942 v Pekingu a podle čínského horoskopu je ve znamení Koně. Tedy elegantní a temperamentní. Za svého dětství prožil převratnou dobu v Číně, jeho strýc pracoval v Zakázaném městě v chrámu, kde si malý Li nejčastěji hrál. Později profesionálně boxoval, hrál hokej, tenis, byl fotbalovým talentem. V 46 letech odešel na západ s více než dvacetiletými zkušenostmi akupunkturisty a odborníka na čchi-kung v pekingské nemocnici. Když odešel ze země, začal se více věnovat výuce a jako prostředník mezi západní a východní medicínou přednáší po celé Evropě.

         

 

 

 

 

 

 

 

Vydalo nakladatelství AnchBooks, 2016, www.anch-books.eu

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička