Clemens Kuby a jeho nová kniha Živý Buddha aneb kniha o tvorbě filmu


11. dubna 2017, autor Renata Petrickova,



Vrátíte se s autorem o třicet let zpět. Poté, co se bezpochyby zázračně zotavil z vážného úrazu si jel splnit sen. Natočit do Ladaku film o hledání nového karmapy. Kdoví, zda-li se už vůbec inkarnoval zpět. Narodil se už? Navíc za filmem cestoval do zakázáné země zmítané drancováním a informačními embargy.

 

„Nejpodivuhodnější na našem příběhu však je, že hlavní postava filmubyla ještě v nedohlednu, když přípravy na natáčení již byly v plném proudu.

Nebylo vůbec jisté, zda nový karmapa – „živý Buddha“ – se již narodil,a pokud ano, musel být ještě objeven, a kde to mělo být, zda v Tibetu, v asijskémexilu, nebo dokonce někde na Západě, to nemohl nikdo vědět.“

Ale žil. Jasný, pronikavý pohled, bdělá přítomnost – bytost z jiného světa.“

 

 

Kniha zavádí čtenáře hlouběji a výrazněji do příběhu, tak, jak by toho film nebyl schopen. Jak se Clemens Kuby postupně dozvídal, jaký jeho film bude – jak se měnila představa, a nakonec vzniklo něco, co ani nečekal. Nádherné souvislosti, náhody, plynutí života až příkladné! A mnohé z drobností v knize vás velmi zaujmou. Třeba tibetské rituály mnichů– pečlivé, láskyplné – jak směšně proti nim vypadají ty naše, či to, co z nich zbylo. A přitom s otevřeným srdcem přijímají i jakékoliv porušení protokolu, především jde-li o děti nebo kameramany. Naučíte se odložit vlastní představy a soustředit se na přítomnost. Snad tomu pomohlo i to, že spousta věcí při tomto projektu nešla tak, jak měla. Spousta špatných náhod, schválností, průtahů…. Ale nakonec se měnící v náhody dobré. Setkání s mimořádnými osobnostmi, kulturou…

 

Strach, aby autor s filmem vůbec přešel přes hranice.

 

Složitá vyjednávání s úředníky, čínsko-tibetské vztahy, ale především hluboce lidský příběh, který mi připomněl dokument o Leonardu Cohenovi a jeho pobytě v klášteře. Víc a víc si uvědomíte, že tohle je zážitek, který se nedá natočit ani popsat – musí se zažít. Ale Živý Buddha je jednou z těch, které to umí velmi dobře přiblížit!

 

A na závěr ještě knihu otevřeme a přečteme si jedno malé tajemství buddhistických mnichů. Tohle bych do nich neřekla, vy ano?

 

„Losar je nejdůležitější z buddhistických svátků. Shromáždí se všichnivysocí lamové, sakrální tance trvají celé dny. V noci před Novým rokem máčert volno, jak bychom řekli my (u buddhistů ovšem žádný čert neexistuje,ale ani nic, co by se mu vzdáleně podobalo). Tehdy se mohou všichnimnichové vydovádět a tropit si posměšky z rituálů; některý si třeba zvedne róbu a ukáže vznešeným pánům holou zadnici. Je to jako normanský masopust. Jednou v roce se smí disciplína beztrestně porušovat, každý můžepodle libosti bláznit a rošťačit.“

 

 

Chcete se setkat s autorem?           AKCE: Clemens Kuby v Praze

 

20. – 23. dubna 2017

Lidský osud německého spisovatele Clemense Kubyho, který se po vážném úraze a následné hrozbě celoživotního ochrnutí dokázal vyléčit sám pomocí meditace, inspiroval herce a improvizátora Jaroslava Duška a virtuóza na didgeridoo Ondřeje Smeykala k nevšednímu dílu. Byla jím opera L2: Brána života!  Světovou premiéru mělo vloni v dubnu v Národním divadle moravskoslezském. Jaroslav Dušek byl fascinován skutečností, že člověk s příčným ochrnutím páteře, který by měl být doživotně připoutaný na invalidní vozík, prošel během několika měsíců úplnou psychickou i fyzickou proměnou. „Vnitřně se rozhodl, že bude chodit. Nějakým zvláštním způsobem prostě věděl, že to dokáže.“

 

Clemens Kuby je v Praze už počtvrté. Ve čtvrtek 20. dubna bude v Městské knihovně slavnostně pokřtěna jeho kniha Žijící Buddha (Living Buddha), věnována současnému převtělenci v nejdelší reinkarnační linii Tibetu — karmapovi. V žádné jiné kultuře nic obdobného neexistuje. I když je víra ve znovuzrození rozšířena v mnoha náboženstvích, chybí v nich ekvivalent historické tradice i buddhistického pojetí principu reinkarnace a dharmy — zákona skutečnosti. Napínavý příběh vypovídá nejen o vzniku slavného filmu, ale přibližuje především to, co obrazový dokument zprostředkovat nemůže. Autor vypráví úžasný, téměř neuvěřitelný souběh všech okolností a epizod, které ho na mnoha jeho cestách provázely. Ukazuje také historické, politické, náboženské a spirituální pozadí, které ozřejmuje a vysvětluje mnohovrstvý význam sedmnácté inkarnace karmapy — „toho, který vykonává buddhovské činy“.

 

Od pátku 21. dubna do neděle 23. dubna se v Klubu Lávka konají semináře jeho léčebné metody, kterou nazval Mental Healing. Tzv. zázrak spontánního uzdravení po těžkém úrazu páteře, jehož spirituální zákonitosti pochopil a vysvětlil, ho přiměl k hledání příčin skrytých léčebných procesů. Mnoho let navštěvoval šamany a léčitele po celém světě a vytvořil úchvatný dokumentární film a stejnojmennou knihu o duchovním léčení Na cestě do sousední dimenze. Uvedená metoda, kterou později popsal v zasvěcených publikacích o sebeléčení, nabízí způsoby, jak dosáhnout životní proměny a osvobození od tělesných, psychických, pracovních, finančních a vztahových problémů.

 

 

Aktuality o jeho letošním pobytu v Praze najdete na webových stránkách  http://www.clemenskuby.cz

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička