Strakaté bolečky


3. listopadu 2010, autor Eva,



Všichni dobře známe písně „okolo Třeboně pasou se tamkoně“ anebo „už měkoně vyvádějí“ či pověst, jak „kněžna políbila královi lemroucha“. Já bych k tamkoni, měkoni či lemrouchovi přiřadila ještě bolečky.
 
V době komunistického temna byly zpěvníky plné budovatelských písní, kterými naše prozíravá paní učitelka (nebudu jí říkat soudružka, neboť tato skvělá žena si to nezaslouží) pohrdala a učila nás radši klasické lidové písně, jejichž texty nám diktovala a my si je zapisovali do notového sešitku.
 
Při jednom takovém diktátu jsem si napsala: „U panského dvora, náš Vitoušek orá, strakaté bolečky má“. Neznala jsem totiž jinou orbu než s traktorem a voli by mne ani ve snu nenapadli. Bolečky jsem považovala za zdrobnělinu ušních boltců. Představovala jsem si traktoristu Vítka, jak sedí v traktoru a stříhá nemytýma ušima, z pole zaprášenýma tak, že jsou celé strakaté.
Při zpěvu další písničky věnované orbě „Ach synku, synku“ jsem se domnívala, že se synkovi polámalo nějaké kolečko opět u traktoru.
 
Když jsem se po roce 1989 dozvěděla, že „Ach synku, synku“ byla oblíbená píseň T.G. Masaryka, pochopila jsem, proč ji paní učitelka měla tak ráda a proč jsme ji zpívali tak často.
Objevila jsem na netu, že ten synek, co tak málo oral a rozbil kolečko, se jmenoval Domalis. Hledala jsem texty písní a našla jsem: Ach synku, synku domalisi…
 






Zařazeno v kategorii Ostatní literatura



Počet komentářů na “Strakaté bolečky” - 5


    P.F.Zarken   (5.11.2010 (22.36))

    Evi, myslím, že dokonce "Ach synku synku" byla jeho nejoblíbenější. A představ si, že i moje. Napsané je to hezky***


    Ivna   (9.11.2010 (12.08))

    Tak to já mám zase podobnou zkušenost s potem koní v Zelených pláních. Nejdříve jsem si myslela, že tam čpí podkoní (ty koblihy) a když jsem byla o něco starší, tak jsem "pochopila", že né podkoní, ale podkoní (jako ten chlap, co se stará o koně). Moje děti si zase kdysi napsaly do zpěvníku místo: Náš přeudatný oddíl se v jatka proměnil ... se v jabka proměnil :-)))


    Eva   (9.11.2010 (22.29))

    Pavle, Ivčo díky za komenty. Podkoní a jabka jsou dobrý:-)))


    Eva   (9.11.2010 (22.31))

    Publikovala jsem toto i na www.mezera.org a slovenský básník, který zde působí pod nickem dajakbol mi připsal toto: Měkoni, tamkoni... všetko nič. To ja som mal v práci kolegu, starého pána, a ten spomínal, ako vždy, keď (za dávnych dôb) bežala v rozhlase Spáleného pieseň Učitelka Josefína, s textom Učitelka Josefína vůbec nemá ústa líná..., dumal, čo to u toho Stalina, preboha, nemá. Potom mu to niekto vysvetlil.:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Myslím, že to nemá chybu


    Ajaja   (2.7.2013 (20.43))

    :-))))



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička